HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Van, aki munka vagy tanulás közben azért szeret zenét hallgatni, mert a kedvenc dallamai mellett jobban tud koncentrálni. Más viszont a teljes csendet szereti, hiszen úgy semmi nem tereli el a figyelmét. Nem vagyunk egyformák, de gyermekeink nyugodt tanulásához fontos a megfelelő környezet biztosítása az iskolában és otthon is. Mégis, vajon kinél mi válik be jobban?

shutterstock_337964138.jpg

komment

A friss szülők rettegett mumusa: az éjszakázás. Mi lesz, ha nem alszik majd éjszaka a gyerek? Ha nehezen szenderül álomba? Hogyan fogom elaltatni, mit csinálok majd, ha csak sír, és hiába ringatom? Egy újszülöttnek még mindent tanulnia és szoknia kell, így az éjszakai alvást is. Ez egy hosszú, nehéz közös út, de vannak jó megoldások, amiket érdemes kipróbálni, és végül ott az idő is, ami előbb vagy utóbb mindent megold.  

shutterstock_420756877.jpg

komment

A horrorfilmek és a számítógépes játékok legfontosabb összetevői közé tartoznak a hangok és a zene. A vizuális ijesztgetés mellett a megfelelően kiválasztott és eltalált hanghatásoktól sokkal jobban megijedünk, és sokkal feszültebbek leszünk, mint azt gondolnánk. De miért és hogyan hatnak ezek a hangok és zenék? 

shutterstock_695805967.jpg

komment

Az autizmussal élők között nagyon gyakori a hallás szenzoros zavara. Ez gyakran jelent túlérzékenységet, néha minden zajra, néha csak egy bizonyos erős hangra (kiabálás, sikítás), de előfordul az is, hogy gyerekek bizonyos hangingereket szándékosan generálnak. Az elmúlt években egyre inkább felismerték, hogy az érzékszervi tapasztalatok eltérőek, de ez a különbség nem jelent feltétlenül rosszat.  

shutterstock_258311132.jpg

komment

Bármi is a problémánk, az egyszerű, könnyű, ráadásul olcsó megoldásoknak könnyű elcsábulni. Aztán persze sokszor a saját bőrünkön tapasztaljuk, hogy az olcsó húsnak bizony híg a leve: nem működik, hamar elromlik, eltörik, megbízhatatlan a sokszor nem ellenőrzött forrásból vásárolt eszközünk. Ám míg egy műszaki cikk, egy használati tárgy vagy bútor esetében a bosszúság és az anyagi kár a legnagyobb veszteségünk, ha hallókészülékről van szó, ennél sokkal többet kockáztatunk. Márpedig a gyógyászati segédeszközök, az egészségügyi termékek piacán óriási a verseny, és ebből nem maradhatnak ki a szélhámosok sem. 

shutterstock_1185179212.jpg

komment

Vannak kedvenc zenék, amiket szívesen hallgatunk a kocsiban, buliban, vagy egy vasárnap délután. De vannak olyan számok, amiknek nem csak örülünk, hanem újra és újra képesek vagyunk meghallgatni, akár egymás után többször is. Van, hogy egy darabig különösen vonzódunk zenékhez, majd előfordulhat, hogy nem értjük: mi tetszett ezen ennyire? És mi van azokkal, amelyeket valóban sosem ununk meg? A hallásunk és a hangulatunk nagy hatással vannak egymásra. 

shutterstock_1059328118.jpg

komment

Az osztrák klasszicista zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart műveit ismerjük, tehetségéről és munkásságáról mindenki hallott már. Mozart az európai komolyzene történetének egyik legnagyobb alakja, aki csodagyerekként lett ismert. Már 5 évesen komponált, holott akkor még a hangjegyeket sem ismerte, de fantasztikus hallása csalhatatlan volt. De nem ez volt az egyetlen különlegesség, ami a füléhez köthető, van egy másik is, ami azonban kevéssé ismert.  

shutterstock_163279061.jpg

komment

Lágy fények, kellemes hangulat, halk zene, csendesen összekoccanó evőeszközök. Ha arra gondolunk, hogy milyen eltölteni egy vacsorát egy igazán stílusos, elegáns étteremben, általában valami hasonlóra gondolunk. A szép berendezés és a lágy fények mind azért vannak, hogy jól érezzük magunkat, ahogy a csendes zongoraszó vagy a hangszórókból áradó halk dzsessz is. Hiszen ha jól érezzük magunkat, tovább is maradunk és többet is fogyasztunk, igaz? Ám, ha egy étteremnek ez a célja, nem biztos, hogy a halk környezettel éri el a legtöbbet. Egy új kutatás szerint ugyanis jobban járhat, ha feltekeri a hangerőt. 

shutterstock_1201677928.jpg

komment

Közismert, hogy a dohányzás számtalan betegség okozója: daganatos betegségeket, szív- és légzőszervi problémákat okoz. De arról, hogy a hallásunkra is veszélyes lehet ez a rossz szokás, ritkábban esik szó. Pedig kutatások is bizonyítják, hogy aki cigarettázik, annál nagyobb eséllyel alakul ki halláskárosodás. 

shutterstock_1220700022.jpg

komment

Fontos, hogy az idősebb korosztály halláscsökkenés esetén megkapja a megfelelő segítséget, hiszen a teljes élethez minden érzékszervünkre szükség van. Az elhanyagolt nagyothallás depresszióhoz vezet, sőt a demencia kialakulásában is szerepe van.

Mária néni 100 évesen nagyon boldog, hogy a hallókészülék segítségével mindenkivel szót ért, mindenről értesül és a madarak csicsergését is hallja.

komment

Karina De Angeli, a fiatal tetováló művész közepes fokú halláscsökkenéssel él, így mindkét fülében hallókészüléket hord. A mosolygós, kreatív lányt egyáltalán nem zavarja a készülék, sőt mivel a munkájában is fontos a jó kommunikáció, inkább csak előnyét látja a viselésének. Az automata zajszűrő pedig abban segíti, hogy a halkan zúgó tetováló gép mellett is jól értse a vendégei beszédét.

 

komment

A nagyothallás, a halláscsökkenés sokak fejében úgy él, mintha az egyértelműen és kizárólag a korral járna. Tévhit, hogy aki idős, annak biztosan romlik a hallása, tehát ha valaki mégis fiatalon találkozik ezzel a problémával, az az öregedés jele. A halláscsökkenést sok minden okozhatja és bármilyen életkorban találkozhatunk vele: gyerekeket, fiatal felnőtteket ugyanúgy érinthet, mint a  középkorúakat és az időseket. 

shutterstock_318060617_1.jpg

komment

Sok kismama aggódik amiatt, hogy a méhében fejlődő magzatot nem éri-e károsodás, amikor várandós édesanyaként zajos környezetben tartózkodik. Azt tudjuk, hogy vannak szakmák, ahol kiemelten fontos a munkavégzés alatti hallásvédelem: építkezéseken, repülőtéreken, hangosabb gépekkel üzemelő gyárakban óvniuk kell az alkalmazottaknak a fülüket. De mit érzékel a zajból a magzat és milyen hatással lehet rá? Van miért aggódni? 

shutterstock_1277854501.jpg

komment

Érezte már úgy, hogy nem tökéletes a hallása? Akkor talán már körül is nézett az interneten, hátha talál olyan hallástesztet, amivel ellenőrizheti a hallását. Ám jó tudni, hogy az online tesztek eredményei nem megbízhatók, így könnyen előfordulhat, hogy ahelyett, hogy szakemberhez fordulna, megnyugtatja magát egy téves eredménnyel.  

shutterstock_709813228_1.jpg

komment

A fülünket és a hallásunkat nap mint nap számtalan hatás éri. Ezek egy jelentős része teljesen ártalmatlan, könnyen kezelhető apróság, ami nem jelent kockázatot. De van néhány dolog, amire akár a fodrász székében ülve is érdemes odafigyelni, főleg akkor, ha hallásproblémánk vagy valamilyen füllel kapcsolatos betegségünk van.

shutterstock_1022957071.jpg

komment

Ha viszket a fülünk, megvakarjuk. Talán nem is figyelünk oda, a mozdulat teljesen ösztönös, pedig ha nem akarunk több kellemetlenséget, érdemes tudatosan kezelni ezt az ártalmatlannak tűnő problémát. A nyaralás után különösen gyakori fülviszketésnek több oka is lehet.

shutterstock_67121605.jpg

komment

Aki járt már a gyerekével nyilvános mosdóban, illetve olyan helyen, ahol elektromos kézszárítók működnek, biztos tapasztalta, ahogy a kicsik legtöbbször a fülüket befogva menekülnének, ha tehetnék. A kisebbek félnek is a zúgástól és a széltől, hiszen a nekik fejmagasságban felszerelt gépek valóban elég hangosak és ijesztők. De lehet, hogy a fül befogása nem a félelemnek szól, hanem egy ösztönös védekezés a halláskárosodás ellen? Ennek járt utána Nora Keegan, egy 13 éves kanadai lány. 

shutterstock_1099454846.jpg

komment

Vannak, akik egy átlagos hétköznapon is csak füldugóval képesek aludni, mások csak speciális helyzetekben használják, de az biztos, hogy a jó alváshoz sokat hozzátesz, ha kizárjuk a külvilág zajait. 

Utazás alatt, repülőn, kórházban vagy idegen helyen jól jöhet egy pár speciális, alváshoz ajánlott füldugó, de nem árt tisztában lenni a használat veszélyeivel sem. Van néhány apróság, amire ha nem figyelünk oda, a füldugó végül többet árthat, mint amennyit használ. 

shutterstock_1035326671.jpg

komment

A hangok között a rekorder egy vulkán, a Krakatau, amelynek a kitöréséről itt írtunk bővebben. A robbanás, ami a kitöréssel járt, elképzelhetetlen hangerejű volt. Ezt az erőt a következő listán szereplő hangok ugyan meg sem közelítik, de pont elég hangosak ahhoz, hogy komoly halláskárosodást okozzanak. 

shutterstock_50547955.jpg

komment

Amikor külső hang hiányában is hangot érzékelünk a fülünkben, az a tinnitus, azaz a fülzúgás. Ez a tünet érintheti csak az egyik vagy akár mindkét fület, illetve lehet átmeneti és lehet állandósult is. Az állandósult fülzúgás egy rendkívül kellemetlen, az életminőséget befolyásoló állapot, amelynek több oka is lehet, erről itt írtunk bővebben. A fülzúgás kezelésének lehetőségeit a hallással foglalkozó szakemberek folyamatosan kutatják, így derült fény arra is, hogy a kétoldali tinnitus okát elsősorban a genetikában kell keresni. 

shutterstock_756307036.jpg

komment

Vannak érzékeny és kevésbé érzékeny emberek, illetve lehetünk épp türelmetlenebbek és ingerültebbek is, amikor nehezebben viseljük a külvilág apró zajait. Stresszes időszakban, éhesen, fáradtan vagy egyéb gondoktól gyötörten mindenki rosszabbul reagál a környezetére, de vannak olyanok, akiknek ehhez nem kell semmi különös helyzet vagy állapot. Ők azok, akik bármikor megőrülnek attól, ha szotyit ropogtatnak a közelben, ha csámcsognak a szomszéd asztalnál, vagy éppen valaki dobol az ujjával. Ez pedig nem egy egyszerű túlérzékenység, hanem bizony egy rendellenesség: a mizofónia.
shutterstock_1289320165.jpg

komment

Utazás előtt a fürdőruha és a napolaj mellett jó esetben egy alapvető szereket tartalmazó úti patika is kerül a bőröndünkbe. A nyaralást tervezve átgondoljuk, hogy milyen egészségügyi problémákra kell felkészülnünk, így a megfázásra, lázra, gyomorrontásra való szerek a leggyakoribb útitársaink. Ha viszont érzékeny a fülünk a huzatra, vagy hallókészülékünk van, nem árt speciális figyelmet szentelnünk erre a területre. Ha a fülünk döntene, a következőket biztosan magával vinné a nyaralásra. 

shutterstock_594935243.jpg

komment

Ugyan a meglévő hallásproblémáinkat vitamindús étkezéssel nem tudjuk meggyógyítani, de a megelőzés érdekében érdemes a táplálkozásunkra a fülünk kedvéért is odafigyelni. Az egész szervezetünk hálás lesz, ha a következő tápanyagokkal rendszeresen ellátjuk, de a fülünknek különösen szüksége van ezekre a vitaminokra. Ilyenkor nyáron pedig nincs is olyan nehéz dolgunk, a friss zöldségek és gyümölcsök időszakában nem esik nehezünkre a vitamindús táplálkozás. 

shutterstock_1215474727.jpg

komment

Ha szédülünk, vagy nem jó az egyensúlyérzékünk, akkor bizony előfordulhat, hogy a fülünk betegségéről van szó. Az egyensúly érzékelésért ugyanis a belső fül felel. Ha az itt található hallóideg, a csiga és a három félkörös ívjárat nem működik megfelelően, megbetegszik, vagy az idegsejtek károsodnak, akkor szédülni fogunk. Ezekről az esetekről itt írtunk bővebben

shutterstock_534094786.jpg

Ha felmerült a fülbetegség gyanúja, elsőként mindenképp vizsgáltassuk ki! Ha azonban nincs ilyenről szó, érdemes foglalkoznunk az egyensúly fejlesztésével: vannak sportok, amelyek kifejezetten pozitív hatással vannak erre a képességünkre. Most azok közül ajánlunk párat, amelyeket a nyári hónapokban érdemes űzni.

komment

A nyári hónapokban a fiatalabb generáció többet jár koncertekre és bulikba, hiszen végre jó idő van, melegek az esték és ilyenkor mozdul ki mindenki, amíg csak lehet. Egymást érik a fesztiválok, ahol koncertről koncertre járva töltik a napot, aztán mire véget ér a fesztivál, jön a fülfájás, a fülzúgás és a mindenféle felsőlégúti probléma. De hogy előzhetjük meg mindezt? 

shutterstock_298767080.jpg

komment

süti beállítások módosítása