HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A nyári hónapokban a fiatalabb generáció többet jár koncertekre és bulikba, hiszen végre jó idő van, melegek az esték és ilyenkor mozdul ki mindenki, amíg csak lehet. Egymást érik a fesztiválok, ahol koncertről koncertre járva töltik a napot, aztán mire véget ér a fesztivál, jön a fülfájás, a fülzúgás és a mindenféle felsőlégúti probléma. De hogy előzhetjük meg mindezt? 

shutterstock_298767080.jpg

Biztonságos távolság

A koncertek hangereje általában jóval nagyobb annál, mint amit az érzékeny fül elvisel. A buli hevében azonban nem gondolunk arra, hogy mi éri meg jobban: két órát állni a hangfal előtt, vagy fülzúgás nélkül élni tovább az életünket? 

shutterstock_570930910.jpg

Egy angol felmérés során 3000 fesztiválozót kérdeztek meg arról, hogy okozott e bármilyen fül panaszt egy vagy több fesztiválon eltöltött nap. A válasz pedig egyértelműen jelzi, hogy mekkora veszélyről van szó: a megkérdezettek 84%-a igennel válaszolt, tehát náluk előfordult fülzúgás vagy halláscsökkenés is. 

shutterstock_292297256.jpg

Fontos lenne tudni, hogy az erős zaj közelsége mit okoz és inkább biztonságos távolból végighallgatni egy koncertet. Ha viszont mindenképp a színpad közeléből szeretnénk élvezni a zenét, megelőzés pofonegyszerű: viseljünk füldugót! 

Apró, mégis óriási segítség: a füldugó

Aki ismeri a fülzúgás okozta szenvedést, az bármit megtenne azért, hogy vissza mehessen az időben és megfelelően védje a hallását attól a zajtól, ami a tinnitust okozra. Aki viszont még sosem tapasztalta meg, könnyen legyint: majd elmúlik. Épp ezért eszébe sem jut füldugót használni egy koncerten, pedig ez a hangerő akár maradandó, gyógyíthatatlan halláskárosodást is okozhat. Megéri kockáztatni, holott a megoldás két picike darab füldugó, ami a zsebünkben is elfér? 

shutterstock_686977147.jpg

A speciális, zenészeknek és zenekedvelőknek kialakított füldugók képesek arra, hogy egy szűrőinek köszönhetően a zene hallható és élvezhető maradjon és mellette a beszéd is könnyebben érthető legyen. 

Az alkohol és a fül nem barátok

Azonban hiába döntjük el előre, hogy vigyázunk magunkra, ha a nagy melegben megszomjazunk, majd újra és újra megszomjazunk. Egy holland tanulmány egyértelműen rámutatott arra, hogy az alkoholfogyasztással párosuló hangos zaj egy veszélyes koktél: a koncertek alatt fogyasztott alkohollal növeljük a hallásvesztés kockázatát. Kiemelten igaz ez a fesztiválokra, ahol jellemzően több alkohol fogy és a jó hangulat következtében nagyobb eséllyel felejtjük ott magunkat egy bömbölő erősítő közelében. 

shutterstock_725258107.jpg

Irány a segítség

Ha vége a bulinak, de a fülzúgás, fülfájás és a kellemetlen érzések nem múlnak egy egy pár nap alatt, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A fülzúgást és halláscsökkenést minél előtt kezelni kezdik, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Ha viszont a tünetekhez láz is társul, elképzelhető hogy gyulladásról van szó, ebben az esetben azonnal forduljunk orvoshoz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7614883246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása