Ugyan a meglévő hallásproblémáinkat vitamindús étkezéssel nem tudjuk meggyógyítani, de a megelőzés érdekében érdemes a táplálkozásunkra a fülünk kedvéért is odafigyelni. Az egész szervezetünk hálás lesz, ha a következő tápanyagokkal rendszeresen ellátjuk, de a fülünknek különösen szüksége van ezekre a vitaminokra. Ilyenkor nyáron pedig nincs is olyan nehéz dolgunk, a friss zöldségek és gyümölcsök időszakában nem esik nehezünkre a vitamindús táplálkozás.
Nézzük, melyek azok a vitaminok, amelyek hozzájárulnak a fülünk egészségéhez, és milyen most elérhető gyümölcsökben és zöldségekben találjuk meg őket.
Az antioxidáns bomba: C-vitamin
A C-vitamin antioxidáns jellemzőjének köszönhetően abban segít, hogy a belső fülben található csiga nevű szerv apró, de nagyon fontos szőrsejtjei kevésbé károsodjanak. A hangok érzékeléséért felelős szerv szőrsejtjeit persze más is károsíthatja, például a túl erős hangok, de a rendszeres C-vitamin fogyasztással az egész immunrendszerünk erősödik és ellenállóbbá válik.
C-vitamin a paprikában, a citrusfélékben bőven található, de ilyenkor nyáron együnk sok egrest, spenótot, sóskát és szezonális bogyós gyümölcsöket is.
A vérkeringés barátja: E-vitamin
A szintén antioxidánsként minket óvó E-vitaminnak a vérkeringés javításában is nagy szerepe van. A jó hallásban pedig nagy szerepe van a megfelelő vérkeringésnek: ha a belső fül szőrsejtjeihez futó erekben élénkebb, jobban fogunk hallani.
E-vitaminban dúsak a növényi olajok, a dió, a mandula és a mogyoró is. Tegyünk a nyári salátákba avokádót, és fogyasszunk sok kivit és mangót.
Erős csontok a fülben is: D-vitamin
A csontok épségéért és erősségéért felelős D-vitamin a fülünkre is hatással van. A belső fül csontocskáinak is szüksége van erre a vitaminra, amiből ha kevés van, jön a csontritkulás és az abnormális csontnövekedés. Ha pedig ez a belső fület is érinti, károsodhat a hallás.
A napnak köszönhetően ilyenkor a szervezetben beindul a D-vitamin termelés, de ha nem vagyunk eleget a napon (biztonságosan), akkor ezt a vitamint máshogy is érdemes pótolni. Fogyasszunk tengeri halakat és tojássárgáját, ezek tartalmazzák a legnagyobb mennyiségben.
Védelem a zajtól: B12-vitamin
Tanulmányok bizonyítják, hogy ha B12-vitamin hiányban szenvedünk, nagyobb eséllyel lesz zaj okozta halláskárosodásunk. Ellenben ha megfelelő a szervezetünk B12-vitamin szintje, csökkenhet a halláskárosodás és a tinnitus (fülzúgás) kialakulásának esélye is. Az időskori halláscsökkenés kialakulását is segíthet megelőzni, illetve lelassítani, ezért is érdemes odafigyelni a bevitelére.
Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a hús, növényi tápanyagokban viszont nem nem található meg, ezért fontos hogy a vegetáriánusok különösen figyeljenek a bevitelére.