HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Lágy fények, kellemes hangulat, halk zene, csendesen összekoccanó evőeszközök. Ha arra gondolunk, hogy milyen eltölteni egy vacsorát egy igazán stílusos, elegáns étteremben, általában valami hasonlóra gondolunk. A szép berendezés és a lágy fények mind azért vannak, hogy jól érezzük magunkat, ahogy a csendes zongoraszó vagy a hangszórókból áradó halk dzsessz is. Hiszen ha jól érezzük magunkat, tovább is maradunk és többet is fogyasztunk, igaz? Ám, ha egy étteremnek ez a célja, nem biztos, hogy a halk környezettel éri el a legtöbbet. Egy új kutatás szerint ugyanis jobban járhat, ha feltekeri a hangerőt. 

shutterstock_1201677928.jpg

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan hat a környezet hangereje az étvágyra és a fogyasztási kedvre. A kísérletet egy stockholmi kávézóban végezték, és nagyon izgalmas eredményre jutottak. 

Hat a választásra

A kávézó étlapján szereplő ételeket három csoportba osztották: egészségesek, egészségtelenek, illetve az egyik halmazba sem tartozó, semleges fogások. Mialatt a vendégek rendelési szokásait vizsgálták, a hangszóróból különböző stílusú és műfajú zenéket játszottak el, a hangerőt pedig 55 és 70 decibel között váltogatták. 

shutterstock_693149356.jpg

Az eredmény meglepő volt. Ahelyett, hogy a hangosabb zene hatására kevesebbet és kevesebben ettek volna, a forgalom a vizsgált időszak alatt 10%-al nőtt. Emellett a megnövekedett zaj időszakában 20%-kal több vendég döntött az egészségtelennek felcímkézett ételek mellett, mint előtte.  

Stressz evés?

Azt tudjuk, hogy erősebb zaj hatására gyorsabban ver a szívünk, és nő a stressz-szintünk is. Ez azonban olyan ösztönöket kapcsol be, amelyek végül a zsírosabb, cukrosabb és szénhidrátban is gazdagabb ételek felé hajtanak, amiből többet és gyorsabban is fogunk elfogyasztani. Ha belegondolunk, a gyorséttermekben sem csend és a halk zene vár, hanem a nagyobb fogyasztásra ösztönző hangzavar.  

shutterstock_507639565.jpg

Persze a túlzott hangerő negatív hatással is lehet a forgalomra: a fül nagyon érzékeny, ha kellemetlenül  érezzük magunkat egy zajos környezetben, akkor végül inkább más éttermet választunk. Akár egy csendes, halk helyet, ahol lazíthatunk és ahol a hangerő nem hat az idegeinkre és ingereinkre.

Ráadásul más kutatások szerint a háttérzaj vagy a túl hangos zene hatására kevésbé érezzük az ízeket, így ha túl nagy a hangerő, biztosan nem leszünk jó véleménnyel az elfogyasztott ételekről. 

Forrás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7715039554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása