HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Vannak kedvenc zenék, amiket szívesen hallgatunk a kocsiban, buliban, vagy egy vasárnap délután. De vannak olyan számok, amiknek nem csak örülünk, hanem újra és újra képesek vagyunk meghallgatni, akár egymás után többször is. Van, hogy egy darabig különösen vonzódunk zenékhez, majd előfordulhat, hogy nem értjük: mi tetszett ezen ennyire? És mi van azokkal, amelyeket valóban sosem ununk meg? A hallásunk és a hangulatunk nagy hatással vannak egymásra. 

shutterstock_1059328118.jpg

A végtelenítve lejátszott zenék változatosak, helyzettől, korszaktól függenek. Lehetnek köztük örömzenék, amelyeket buli előtt hallgatunk, vagy úgynevezett power-song-ok, amelyekre jólesik sportolni, amelytől energikusak leszünk. De ugyanígy szomorkodni is gyakran szoktunk ugyanarra a zenére. De hogy nem unjuk meg őket, és mitől ilyen fontosak? 

A kutatás

A Michigan Egyetem kutatásában fiatalok zenehallgatási szokásait vizsgálták. Frederick Conrad pszichológus professzor vezetésével 204 fiatal férfit és nőt kérdeztek meg arról, hogy mely zeneszámokat hallgatják a legtöbbet. A válaszadók változatos ízlésű fiatalok voltak: pop, rock, rap, country, jazz, reggae és klasszikus zene is szerepelt a válaszok között. Ezek között kevés átfedés volt, összesen tizenegy zeneszám akadt, amelyet több vizsgált személy is említett.  

shutterstock_521956912.jpg

A megkérdezettek nyolcvanhat százaléka a kedvenc zenét hetente legalább egyszer meghallgatta, ötven százalékuk pedig majdnem minden nap. Hatvan százalékuk vallotta azt, hogy egymás után akár háromszor vagy négyszer is elindítja a kedvenc zenéjét. Abban minden vizsgált személy egyetértett, hogy a kedvenc számokhoz  különleges érzelmi kapocs köti őket. 

A kutatók az érzelmi reakciókra is kíváncsiak voltak, ezért azt is megkérdezték az alanyoktól, hogy milyen hatással voltak rájuk ezek a zenék. A résztvevők három kategóriába sorolták a zenéket. A többségük, közel kétharmaduk energiát adó, vidám hangulatú zene volt, a második kategóriába a megnyugtató zenék tartoztak, majd következtek a szomorkás, keserédes számok.  

A jutalmazás mechanizmusa

Az már kiderült, hogy a hangulatra nagyon erős hatással van a dalok ismétlése, de ennek az okát sokáig nem ismerték. A vizsgálat során arra jutottak, hogy az ismétlődő hallgatás hatására életbe lép a jutalmazó mechanizmus: a jutalmazó inger az ismétlés során egyre ismerősebbé, ezáltal pedig egyre jutalmazóbbá is válik. És hogy mi a jutalom? Az, hogy megkapjuk azt a lelkiállapotot, amit éppen szeretnénk.

shutterstock_524194510.jpg

A kedvenc zenéink tehát olyan hangulatot hoznak létre körülöttünk, amelyet más zenék nem tudnak elérni. Ezek a dalok a hallásunkon keresztül tehát stimulálják a lelkiállapotunkat, és előhozzák a megszokott érzéseket: örömet, energiát, melankóliát.

Csak egyre vigyázzunk, a hangerőt tartsuk az ideális, kellemes szinten, nehogy a túlzott érzelmi töltöttséget végül a hallásunk bánja!

Forrás.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7015064076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása