HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Érezte már úgy, hogy nem tökéletes a hallása? Akkor talán már körül is nézett az interneten, hátha talál olyan hallástesztet, amivel ellenőrizheti a hallását. Ám jó tudni, hogy az online tesztek eredményei nem megbízhatók, így könnyen előfordulhat, hogy ahelyett, hogy szakemberhez fordulna, megnyugtatja magát egy téves eredménnyel.  

shutterstock_709813228_1.jpg

Árulkodó jelek

De mikor is érdemes tesztelni a hallást? Ha úgy érezzük, mindenki motyog körülöttünk és senki nem beszél érthetően, ha a környezetünk szerint nálunk mindig üvölt a tévé és a rádió, ha nehezen kommunikálunk az utcán és a telefon is halkabbnak tűnik, valószínűsíthető, hogy halláscsökkenésről van szó. Ilyen esetben jól tesszük, ha felkeresünk egy hallásközpontot, ahol szakemberek segítségével, valamint egy alapos hallásvizsgálattal kiderülhet, hogy mi a probléma.  

Meddig hallja a hangokat?

Az online tesztek inkább érdekesek, mint megbízhatók. Különböző hangfalak és fülhallgatók állnak rendelkezésünkre, így teljesen eltérő lehet az eredmény is. A következő videóval azt ellenőrizhetjük, hogy milyen tartományban halljuk még a hangokat.  

Idősebbek esetében előfordulhat, hogy a 8000 Hz feletti hangokat sem érzékelik, míg az igazán jó hallásúak és a gyerekek az egész tartomány hallhatják.   

Ezzel a vidám teszttel szintén azt próbálhatjuk ki, hogy milyen spektrumban működik jól a hallásunk. Ebben az esetben is felmerül a kérdés: ha a videó szerint rendben vagyunk, akkor biztosan a teljes tartományban jól működik a hallásunk? Ha nem vagyunk biztosak a válaszban, akkor videók helyett jobban járunk egy ingyenes és alapos hallásvizsgálattal.  

Applikációval a hallásért

Bár az audiológust és a fül-orr-gégészt nem pótolja, az egyik legalaposabb hallástesztet egy applikáció biztosítja. A program segítségével választ kaphatunk a nagy kérdésre: baj van a hallásommal? 

A pár perc alatt elvégezhető teszt során 23 hangot kell végighallgatni. Ezek 3-3 számot tartalmaznak, a háttérzaj pedig egyre hangosabb. Jelezni kell, hogy mely számokat hallottuk, a teszt végén pedig megkapjuk az eredményt. Érdemes rendszeresen elvégezni a tesztet, főleg ha nagyobb zajterhelésnek vagyunk kitéve, de érdekes lehet egy-egy hangos koncert után szembesülni azzal, mit okozunk a hallásunknak, ha egy fesztiválon a színpad melletti hangfalaknál buliztunk.

hearwho.jpg

Az applikáció letöltéséről és használatáról itt írtunk bővebben.  

Néhány kérdés többet segít

Ha nehezen döntjük el, hogy rendben van e a hallásunk, javasoljuk az Amerikai Audiológiai Akadémia által összeállított tesztet. Ezekre a kérdésekre egyszerű "igen", "nem", "néha" válaszokat kell adni, az eredmény pedig segít eldönteni, hogy halláscsökkenés lehet e a háttérben. A kérdéssort itt találja.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6715005258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása