HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Amikor külső hang hiányában is hangot érzékelünk a fülünkben, az a tinnitus, azaz a fülzúgás. Ez a tünet érintheti csak az egyik vagy akár mindkét fület, illetve lehet átmeneti és lehet állandósult is. Az állandósult fülzúgás egy rendkívül kellemetlen, az életminőséget befolyásoló állapot, amelynek több oka is lehet, erről itt írtunk bővebben. A fülzúgás kezelésének lehetőségeit a hallással foglalkozó szakemberek folyamatosan kutatják, így derült fény arra is, hogy a kétoldali tinnitus okát elsősorban a genetikában kell keresni. 

shutterstock_756307036.jpg

Sok millió embert érint

A felmérések szerint a népesség 10-15%-a szenved fülzúgástól. Ezeknek az embereknek egy része nem fordul orvoshoz, pedig a kezeletlen tinnitus stresszt jelent, depressziót, alvászavart és koncentrációs zavart okozhat, ami befolyásolja a munkavégzést, és erősen rontja az életminőséget.  

A tinnitus érintheti csak az egyik oldalt, de jelentkezhet kétoldali fülcsengés is. Egy svéd kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az ilyen jellegű, mindkét oldalt érintő fülcsengés kialakulásban a gének is szerepet játszanak, különösen a férfiaknál. 

shutterstock_1320955337.jpg

Külső tényezők, vagy a gének?

A tinnitust több minden okozhatja, ám a kor előrehaladtával egyre gyakoribb. Környezeti tényezők, a növekvő és összeadódó zajártalom, egymást érő fülbetegségek vagy a fülben lévő kis csontocskák meszesedése is okozhatja. Ám egyes esetekben, mint például a kétoldali fülcsengés esetében, a genetikai tényezők játsszák a legnagyobb szerepet.  

A kétoldali fülzúgás kialakulásának okait már eddig is vizsgálták, ám azt csak most sikerült bizonyítani, hogy a gének meghatározó szerepe ilyen nagy. A további kutatásoktól, a genetikai folyamatok vizsgálatától azt remélik, hogy megoldást találnak a kétoldali tinnitus gyógyítására. A fülzúgás ugyanis gyógyíthatatlan, bár a korszerű kezeléseknek és gyógyszereknek köszönhetően már nagyban javítható a fülzúgásban szenvedő betegek állapota.  

shutterstock_756821071.jpg

A fülzúgás jelenleg a leghatékonyabban kombinált terápiával kezelhető: ebben az esetben az eszközös (noiser, kombi készülék), a gyógyszeres (hangulatjavító és szorongásoldó) és agyat áthangoló terápia (kognitív tréning, Tinnitus coaching) eredményeként javulhat a beteg állapota.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6914947216

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása