HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A Krakatau egy szigetcsoport, egy sziget, illetve egy vulkán neve is egyben. Ez az Indonéziában található vulkán többször is kitört már, de az 1883-as kitörés a leghíresebb és egyben a leghangosabb rekorder is mind közül.

104933259_volcano_getty_1883.jpg 

A 136 évvel ezelőtt történt kitörés a dokumentációk és a hivatalos feljegyzések szerint hatalmas volt, és darabjaira robbantotta a hegyet. A folyamatok már 1883. augusztus 25-én beindultak, majd 27-én négy kitörés is követte egymást. A legnagyobb robbanás ereje a hirosimai atombomba energiájának ötezerszeresével 25 köbkilométernyi sziklát és hamut lökött ki a vulkánból és szinte nyomtalanul eltörölte a Föld felszínéről a kis indonéz szigetet. Egy ekkora robbanásnak pedig nem csak az ereje, de a hangja is hatalmas lehetett.

Elképzelhetetlen hangerő

Ahhoz, hogy megértsük ezt az óriási hangot, tudnunk kell hogy a 120 dB jelenti az emberi hallás fájdalomküszöbét, ilyen hangos például egy repülőgép pár méter közelségből. Ekkora hang már komoly fájdalmat és pár perc alatt maradandó halláskárosodást is okoz. A vulkán harmadik robbanása a becslések szerint 160 kilométer távolságból is 180 decibeles volt. 

Ez olyan óriási hangerőt jelent, hogy a robbanást a szigettől 3100 kilométerre lévő ausztráliai Perthben és a 4800 kilométerre lévő Rodriguez-szigeten is hallották. 

houghton_71-1250_krakatoa_1883_eruption.jpg

És csak ez után következett a negyedik robbanás, ami még hangosabbnak bizonyult. Az elképesztő hangerejű detonáció következtében a beszámolók szerint a lökéshullám 1086 km/órás sebességgel terjedt és a vulkántól hatvan kilométerre haladó hajókon dolgozó matrózoknak is beszakította a dobhártyáját. Nem csoda, hogy ezt a robbanást a vulkántól ötezer kilométerre is hallották. 

A légköri lökéshullám még öt nappal később is érzékelhető volt, ez idő alatt hétszer kerülte meg a földet. 

Borzasztó következmények

Az óriási robbanás katasztrofális következményekkel járt. 165 falut és város teljesen elpusztított, és 132-t súlyosan megrongált. A kitörést az Indiai- és a Csendes-óceánon végigsöprő cunami követte, ami hatalmas pusztítást végzett Kelet-Afrikában, Mexikóban és Latin-Amerikában és az akkori feljegyzések szerint több, mint 36 ezer ember halálát okozta. 

uprising-mt_anak_krakatau.jpg

Ezek után nem észleltek újabb aktivitást a Krakataunál, 1913-ban egy nagy földcsuszamlást véltek tévesen kitörésnek. A vulkán kitörései egy új szigetet is építettek, amelyet Anak Krakataunak, „Krakatau gyermekének” neveznek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6714750991

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása