HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Aki járt már a gyerekével nyilvános mosdóban, illetve olyan helyen, ahol elektromos kézszárítók működnek, biztos tapasztalta, ahogy a kicsik legtöbbször a fülüket befogva menekülnének, ha tehetnék. A kisebbek félnek is a zúgástól és a széltől, hiszen a nekik fejmagasságban felszerelt gépek valóban elég hangosak és ijesztők. De lehet, hogy a fül befogása nem a félelemnek szól, hanem egy ösztönös védekezés a halláskárosodás ellen? Ennek járt utána Nora Keegan, egy 13 éves kanadai lány. 

shutterstock_1099454846.jpg

A lánynak feltűnt a fenti jelenség, illetve a saját bőrén tapasztalta, hogy a kézszárítók hangereje jóval nagyobb annál, mint amit még könnyedén elvisel. „Feltűnt, hogy néha a kézszárító használata után fájnak a füleim, és észrevettem, hogy a mosdókban sok gyerek befogja a fülét, és nem akarják használni a kézszárítót.” – nyilatkozta a kislány. Mivel ő is úgy érezte, hogy fájnak a fülei a kézszárítóktól, arra gondolt, hogy lehet, ez nem is a gyerekek túlérzékenység miatt van így. Talán a a kézszárítók valóban túl hangosak. Szerette volna kideríteni, hogy mi az igazság, így kutatásba kezdett. 

shutterstock_1439287076.jpg

Először online próbált utánanézni a gyártók által kiadott adatoknak, mivel azonban nem talált információt arról, hogy ezek az eszközök milyen hangerővel zúgnak, úgy döntött, ő fogja elvégezni a méréseket. A Calgary-ban élő lány évekig utazgatott a város környékén, és a nyilvános mosdók kézszárítóinak hangerejét vizsgálta. A 2015 és 2017 között végzett munka során 40 nyilvános mosdó szárítóját vizsgálta meg, és rögzítette azok hangerejét különböző magasságokban és távolságokban. 

Olyan mosdókat keresett, ahol gyakran fordulnak meg gyerekek, a pontosság kedvéért pedig minden egyes szárítón 20 mérést végzett. Az eredmények őt igazolták: a legtöbb kézszárító sokkal hangosabb bolt, mint azt a gyártók állították. A legtöbb hangereje elérte a 100 dB-t is, ami a Kanadában a legmagasabb hangerő a gyerekeknek szánt játékoknál. Így, mivel éppen a gyerekek fejmagasságában zúgnak, veszélyt jelentenek a kisebbek hallására. 

shutterstock_1055841293.jpg

A lány tanulmányt írt a munkájáról, ami végül a  Paediatrics & Child Health folyóiratban jelent meg. Nora ezzel egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, amelyre eddig senki sem gondolt. Remélhetőleg a jövőben a gyártók oda fognak figyelni arra, hogy kisebb zajjal járó kézszárítókat kínáljanak, illetve a nyilvános mosdók üzemeltetői is óvják majd a gyermekek hallását.

Forrás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7514987194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása