HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallás és az agyi folyamatok kapcsolatát régóta kutatják és az eredmények alapján már biztosan állítható, hogy összefüggés van a hallás romlása és a szellemi leépülés között. A demencia hátterében több minden állhat, ezek között pedig ott van a halláscsökkenés is. De tehetünk azért bármit, hogy ezt elkerüljük? 

shutterstock_1085332631.jpg

Mi a demencia?

Először is ismerjük meg a demencia természetét. A demenciát gyakran nevezik elbutulásnak, értelmi hanyatlásnak is. Ez a fogalom valójában nem egyetlen betegséget, hanem egy tünetegyüttest takar, aminek legjellemzőbb összetevői az memória romlása, a beszédzavar, az érzékszervek működésének zavara, az összerendezett mozgások zavara és a személyiségváltozás is. 

Ezeknek oka, hogy az életkor előrehaladtával ahogy minden sejtünk, úgy az agyi idegsejtek is hanyatlásnak indulnak, a számuk folyamatosan csökken, a működésük pedig lelassul. A képességek csökkenése elkerülhetetlen, a korral előfordulhat feledékenység, szétszórtság is, de ez normál esetben nem egy folyamatosan romló, súlyosbodó folyamat, mint a demencia esetében. 

A demenciához gyakran depresszió és szorongás is társul, megváltozik az idős ember magatartása, személyisége és idővál az önellátó képesség is megromlik. Éppen ezért fontos, hogy a kiegyensúlyozott, boldog időskor érdekében. 

shutterstock_567396706.jpg

A kutatás

Az egyik demencia és hallás kapcsolatát vizsgáló kutatásban 6 éven át vizsgáltak idősebb felnőtteket, akiknél a demenciának még nem volt jele, de egy részüknél bizonyos mértékű hallásvesztés már fennállt.

A kísérlet évei során a résztvevők hallását rendszeresen vizsgálták. A 25dB-t meghaladó romlás már zavart okoz a beszédértésben és a figyelemben, ez a szint már károsította a mindennapi kommunikációt is.  Azok pedig, akik a hallásromlás ellenére sem használtak hallókészüléket, az időközben megjelenő demencia az első tünetek felfedezésétől számítva a 11. év végére 97%-al növekedett. 

A demencia már a kezdeti szakaszban is elszigeteltséget, ez által depressziót, szorongást okozhat. Mivel a betegek napi tevékenységeikben, kommunikációjukban egyre több nehézséggel néznek szembe, érthető hogy a tünetek nagyon komoly lelki zavart is okoznak. Idős rokonunk önmagába fordul, zárkózott lesz, szégyelli a betegségét és nem tudja feldolgozni a korral járó tünetek megjelenését sem.

Sajnos a demencia egyre gyakoribb, az ebben szenvedők száma 20 évente megduplázódik.Fontos a megelőzés, hiszen ezzel a betegség növekedését lassíthatjuk, a kognitív képességek romlását megállíthatjuk, sőt akár vissza is fordíthatjuk. Ennek fontos eleme a hallásromlás esetében a hallókészülék használata. A vizsgálatok egyértelműen kimutatták, hogy a javuló hallással járt a képességek hanyatlásának mérséklődése is. 

shutterstock_1183150540.jpg

Hallás és az agy

A demencia kialakulása és a hallás közti összefüggés az agyba jutó hiányos jelekben található. Ha nem hallunk jól, akkor az agyunk nem megfelelő jeleket kap, amiknek a megértése nehezebbé válik. Ezáltal csökken a kognitív ingerlés, az agy ellustul, a hallássérült ember pedig társadalmilag elszigetelődik, hiszen nem tud részt venni a kommunikációban. 

De az elhanyagolt halláskárosodás fizikailag is hatással van az agyra. Az agyi atrophia , azaz sorvadás felgyorsul a hallás észlelésének agyi területén. Itt működnek a memória, a tanulás és a gondolkodás funkciói is. 

A demencia elleni küzdelem során fontos, hogy az agyat frissen, “edzésben” tartsuk. A hallás megóvása, a hallásromlás felfedezése és a hallókészülék hordása mellett érdemes odafigyelni az egészséges életmódra, a rendszeres mozgásra és a megfelelő táplálkozásra, illetve kerülni a túlzott alkohol, illetve nikotinfogyasztást. 

A vizsgálatok eredményei mind arra utalnak, hogy a hallásvesztés a demencia kiemelt kockázati tényezője. Ezért figyeljünk a családunkban, környezetünkben élő idős emberekre, és ha hallásromlás jeleit tapasztaljuk, ajánljuk föl a segítségünket! Meséljük el nekik, hogy a mai modern hallókészülékek már apró, akár a frizurával eltakarható eszközök, a vizsgálat pedig egyszerű és fájdalommentes.

Ha elfogadják a segítségünket, nem csak a hallásuk fog javulni, de a mentális állapotukért is sokat tettünk

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4314562400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása