HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A tinnitus, azaz a fülzúgás fontos téma, amit már többször is érintettünk itt a blogban. Átnéztük a fajtáit, végignéztük melyiket okozza a zajártalom és felsoroltuk, mikre érdemes figyelni a tinnitusos betegeknek, most pedig bemutatjuk lehetséges gyógymódokat és terápiákat. 

shutterstock_735421219.jpg

Ahhoz viszont, hogy jobban megértsük a kezeléseket és a hatékonyságukat, nem árt tudni, pontosan mi is történik a fülünkben, amikor a rejtélyes, mások által nem hallható csengő, zúgó hangoktól szenvedünk.

Hibás program az agykéregben

A hallás úgy működik, hogy a külső fül a hangokat a dobhártyához vezeti, ami a a középfül kezdete. A hangok hatására a dobhártya rezgésbe jön, majd a középfülben lévő hallócsontocskák tovább vezetik a rezgéseket a belsőfülbe. Végül az itt elhelyezkedő csiga kb. 30000 db szőrsejeiben ez a mechanikus rezgés elektromos jelekké alakul, ami az agyban a hallóideg idegrostjain tovább fut az agykéregig. Ilyenkor az agyunkban ezek a jelek tovább alakulnak és egyéb idegpályák felé adnak információkat.

Az agy azon részei, ahol ezeknek az információknak az átadása zajlik, kritikus helyei a fülzúgás létrejöttének. A fültől az agykéregig 15 különböző ilyen kritikus hely van, melyek lehetőséget adnak a fülzúgás kialakulására.

Kutatások bizonyítják: ha egy inger elég erős és hosszabb ideig fennáll, akkor az inger megszűnése után is megmaradhat az inger által kiváltott érzet. Így van ez a fülzúgás esetében is. Ha a szőrsejtekben kialakul az ingerület, létrejön a fülzúgás, ha pedig ennek az idegpályának az aktivitása hosszabb ideig fennáll, akkor automatikussá válik és a kiváltó ok megszűnése után is megmarad.

 shutterstock_29087554.jpg

Az alaptinnitus

Létezik az ún. alaptinnitus jelensége is, amit elő is idézhetünk: ha pl. egy teljesen hangszigetelt helységben tartózkodunk, akkor bizonyos idő elteltével a belső fül érzékenysége fokozódik és kialakul a zúgás. Normál esetben a mindennapi hangok között ez a zúgás kiszűrődik az agy feldolgozási folyamata során, de ha ez a szűrő funkció károsodik, a fülzúgás megmarad és folyamatosan észlelhető lesz.

 

A tinnitus nyomasztó: a hang a semmiből jött, nem tudunk hatni rá, a fülzúgásban szenvedő beteg tehetetlennek, kiszolgáltatottnak érezheti magát. Ez beindít egy ördögi kört: a fokozott stresszállapot erősíteni fogja a fülzúgást, ami végül akár depressziót is okozhat. Ezért is fontos segítséget kérni és megtalálni a megfelelő terápiát.

A kivizsgálás

Ugyan sokszor nem derül ki, hogy mi okozta a fülzúgást, nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A javulás lehetősége mindig fennáll, tehát forduljunk szakemberhez, ahol a kivizsgálás után biztosan kapunk olyan jó tanácsot, amivel könnyíthetünk a fülzúgásos napjainkon.

A kivizsgálás két részből áll, amit egy fül-orr-gégész, vagy audiológus szakor-
vos végez. Részei az fül-orr-gégészeti vizsgálat, egy kiterjesztett audiológiai vizsgálat, a nyaki erek állapotának ultrahang vizsgálata, esetleg az agy CT, illetve
MRT is. Neurológiai, belgyógyászati, pszichiátriai, reumatológiai, ortopédiai, egyéb szakorvosi konzíliumokra is szükség lehet, ezt bízzuk a szakemberre.

Egy pszichológus is sokat segíthet, főleg ha hosszabb ideje élünk fülzúgással. A szorongás, a depresszió, a feszültség fokát és a háttérben rejlő problémákat is kiderítheti.

shutterstock_667507708_1.jpg

 

Lehetséges terápiák

Tinnitus esetén többféle terápiás lehetőség adódik, a javasolt módszer a fülzúgás fennállásának időtartamától függ. 

Segíthet a hallójárat kitisztítása, egy esetleges gyulladás megszüntetése is. Ha a fülzúgás akut és idegi halláscsökkenéssel jár, akkor kórházi kezelésre van szükség. Ilyenkor infúziókkal, gyógyszerekkel biztosítják a belső fül oxigénellátását, az agy sejtjeinek védelmét, anyagcseréjének fokozását és javítják a vérkeingést.

Segítség lehet a vér hígításával a belső fül véráramlásának elősegítése, bizonyos esetekben ezt a terápiát antiallergiás, gyulladáscsökkentő szerekkel, vitaminokkal, koleszterin csökkentőkkel egészítik ki.

Minden esetben fontos a feszültség, szorongás, rossz hangulat csökkentése. Ehhez fontos, hogy ne figyeljünk a zúgásra, ne ennek hallgatásával töltsük minden percünket: ebben segítenek az állandó, számunkra kellemes háttérzajok: halkan szóljon a zene, a tv, vagy a rádió. 

Ha 3 hónapnál hosszabb ideje szenvedünk a fülzúgástól, akkor a hagyományosnak tekinthető gyógyszerek (értágítók, keringésszabályozók) mellett egyre nagyobb és fontosabb szerepük lesz más jellegű gyógyszerkészítményeknek és gyógytermékeknek. Szóba jöhetnek a különböző típusú, fülbe helyezhető készülékek (az ún. zajgenerátorok, kombi hallókészülékek) és az egész emberi szervezetet áthangoló terápiás módszerek. 

shutterstock_515130631.jpg

Feszültségoldó eljárások

Minél inkább csak a fülzúgásra összpontosítunk, annál jobban beszűkül a gondolkodásunk. A stressznek köszönhetően a nyaki és a háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek, olyanok leszünk, mint egy egy vadra váró tigris. Ezt az állandó készültség okozta feszültséget pedig oldani kell. 

Mivel fülzúgásért  az agy a felelős, pszichiáterek és pszichológus segíthetnek abban, hogy ez a feszültség csökkenjen. Relaxációs módszerek (az autogén tréning, a mindfulness [belső figyelmi tréning], az agykontroll, fókuszterápia), hipnoterápia, a figyelemelterelő terápia jelentősen enyhíthetik a tünetet, érdemes szakemberektől megtanulni őket. 

A hangterápia, zeneterápia is hatásos, hiszen bizonyos speciális hangok, zenék jobban segítik az ellazulást, mint a teljes csend, ami a fülzúgás ellensége. 

shutterstock_84619498.jpg

A gyógyszerek

A már megismert vérkeringés javító gyógyszerek és vérhígító mellett segíthetnek feszültségoldó, hangulatjavító szerek is . Hatékonynak bizonyultak az antidepresszánsok, szorongásoldók, koncentráció javítók is.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint, antioxidánsokat vegyünk magunkhoz: C-vitamin, E-vitamin, béta-karotin, szelén, cink, Q10, ginkgo. Az immunrendszer erősítésével a stressz is könnyebben legyőzhető. 

A fülzúgást csökkentő készülékek

Léteznek az ún. noiserek, amik egészen apró, hallókészülékhez hasonlító, pici, fülbe vagy fül mögé helyezhető, digitális rendszerű készülékek. Ezek az agy számára kellemes, speciálisan megszerkesztett hangokat így segítenek az agynak abban, hogy elfelejtse a  kellemetlen tinnitust.

Ezek gyógyászati segédeszközök, szakember segítségével tanulhatjuk meg a kezelésüket és alvás közben is használhatóak. Ha halláscsökkenéssel is járó tinnitusról van szó, természetesen szükség van hallókészülék hordására is. Most már viszont léteznek olyan digitális készülékek, amik a fülzúgás és hallásprobléma együttes kezelésére is bevethetők. Egyrészt alkalmasak a halláskorrekció megoldására, másrészt egy beépített speciális noiser fülzúgást mérséklő hatásával segítenek a tinnituson is. Bizonyos készülékekben kialakított Zen programban a dallam generálás a fraktál technológián alapul, amely biztosítja, hogy a dallamok segítségével lehetőség nyílik relaxáló, nyugtató hatású hangterápia alkalmazására. A dallam előre kiszámítható és ismétlés nélküli legyen. A készülék viselőjének lehetősége van a különböző Zen Stílusok / hangzások közül választani. A kiválasztott dallam(ok) tempója, hangereje és hangmagassága az egyéni ízlésnek megfelelően változtatható. 

shutterstock_161667014.jpg

A legjobb megoldás: a kombinált terápia

A mai tudásunk szerint a kombinált terápia biztosítja a legnagyobb eredményességet. Ennek részei: az eszközös (noiser, kombi készülék), a gyógyszeres (hangulatjavító és szorongásoldó) és agyat áthangoló terápia (kognitív tréning, Tinnitus coaching). Külön kiemelendő a kognitív tréning, amit ma már Tinnitus Coachingként ismernek a fejlett nyugati országokban. E három együttes alkalmazásával fél éven belül 60-70%-os javulás várható.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr8514236053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása