HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A friss szülők rettegett mumusa: az éjszakázás. Mi lesz, ha nem alszik majd éjszaka a gyerek? Ha nehezen szenderül álomba? Hogyan fogom elaltatni, mit csinálok majd, ha csak sír, és hiába ringatom? Egy újszülöttnek még mindent tanulnia és szoknia kell, így az éjszakai alvást is. Ez egy hosszú, nehéz közös út, de vannak jó megoldások, amiket érdemes kipróbálni, és végül ott az idő is, ami előbb vagy utóbb mindent megold.  

shutterstock_420756877.jpg

Megesik, hogy semmi sem működik. Evett, tiszta a pelenkája, nyugodt, nem beteg, látszólag nem jön a foga, és a hasa se fáj, elaludni mégsem tud. Kerek szemekkel pislog a félhomályban, a szülők meg tanácstalanul és álmosan állnak mellette, na most mi legyen. 

Megnyugtató este 

Vannak gyerekek, akiket a ringatás, a megszokott ágy fölött forgó zenélő dísz, vagy a halk éneklés álmosít el jobban. Másokkal autóznak a szüleik, babakocsiban ringatják vagy rockzenét bömböltetnek, igen, egy kisbabánál bármi előfordulhat, még ez is.  

A szakemberek szerint a  jó alvás érdekében a legfontosabb, hogy a kicsit ágyba kerülését egy nyugodt esti rutin előzze meg. Egy finom meleg fürdő, gyengéd masszázs, ringatás, halk zene, de a közös meseolvasás, az összebújás is jó hatással lehet a hangulatra és az éberségre.  

shutterstock_1192096216.jpg

Mi szóljon a háttérben? 

Gyakran javasolják a fehér zaj hallgatását, vagy egy olyan eszköz, éjszakai fény beszerzését, amin fehér zaj funkció is van. A fehér zaj olyan mesterséges, folyamatosan ismétlődő gépi hangokat jelent, amiket a fülünk az összes frekvencián egyszerre és ugyanolyan intenzitással érzékel. Ilyen például a babák által gyakran kedvelt hajszárító, porszívó, vagy a ventilátor zúgása is. Ezek a zajok elnyomnak minden mást, így álmosítják és nyugtatják a gyerekeket.  

Ha valami természetes hangot keresnénk, ma már olyan mobil applikációkat is találunk, amelyeket kifejezetten babák altatására készítették. Ezek a folyamatos, instrumentális altatódalok mellett szívdobogással, tücsök ciripeléssel, eső zúgással próbálják megnyugtatni és elaltatni a gyerekeket.  

A fehér zaj előnye 

Egy vizsgálat során újszülötteket figyeltek meg, akiknek elalvás előtt fehér zajt játszottak le: a vizsgált babák 80%-a a hang meghallgatása után öt perccel aludt. Azok a babák, akik egyébként is jól alszanak zajban (utazás közben, autóban), azok valószínűleg jól fognak reagálni a fehér zajt használó altatásra is. Ezeket a gyerekeket ugyanis a csend jobban zavarja, így nehezebben alszanak el a teljesen néma gyerekszobában, mintha halkan szól közben valami.  

shutterstock_591416123.jpg

A hangerő sem mindegy 

A jó minőségű, megbízható eszközöknél nem kell félni, hogy túl hangosan használjuk őket, de azért nem árt tudni, hogy a csecsemők érzékeny hallását óvnunk kell a túl erős zajoktól is. A kisbabák számára ajánlott zajhatár maximum 50dB. Ahhoz, hogy ezt ne lépjük át, helyezzük a kiságytól távol az eszközt, és ne tekerjük fel a hangerőt. 

Az alvással kapcsolatban pedig a legfontosabb és a legjobb, amit tehetünk, ha türelmesek leszünk. Egy kisbabát még sok minden felébreszt, így ne várjuk el tőle, hogy minden éjjel zökkenőmentes legyen. Ám egy jól megválasztott altató hanggal sokat segíthetünk, a jó éjszaka pedig végül kipihentebb gyereket és szülőt eredményez. 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr3115169416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása