HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Közismert, hogy a dohányzás számtalan betegség okozója: daganatos betegségeket, szív- és légzőszervi problémákat okoz. De arról, hogy a hallásunkra is veszélyes lehet ez a rossz szokás, ritkábban esik szó. Pedig kutatások is bizonyítják, hogy aki cigarettázik, annál nagyobb eséllyel alakul ki halláskárosodás. 

shutterstock_1220700022.jpg

A passzív dohányosok is veszélyben

Az erre irányuló kutatások nem most kezdődtek. Már a hatvanas években végeztek vizsgálatokat, amelyeknek az eredményei szerint azok a fiatalok, akik cigarettafüstnek vannak kitéve, vagyis passzív dohányosok, nagyobb valószínűséggel szenvednek halláskárosodástól, mint azok a társaik, akik füstmentes környezetben élnek. 1998-ban a Journal of the American Medical Association egyik cikkében már arról írnak, hogy a dohányosoknak 70%-kal több esélyük van a halláskárásodásra, mint azoknak, akik sosem gyújtanak rá.  

shutterstock_568073914.jpg

Készült egy japán tanulmány is a témában: ebben a kutatásban 8 éven keresztül 20 és 64 év közötti résztvevők egészségét figyelték meg. Az eredmény pedig megerősítette azt az tényt, hogy a dohányzóknál akár 70%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki halláskárosodás. 

A mennyiség sem mindegy

Azonban az sem mindegy, hogy mennyi cigarettát füstölünk el egy nap. Azoknál, akik naponta legalább 10 szálat szívtak el, 40%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki a magas frekvenciájú halláskárosodás, és 10%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki az alacsony frekvenciájú. Ez a szám napi 20 szál esetében 60, illetve 20%-ra emelkedett, ha pedig 20 szálnál is több fogy egy nap, 70 és 40%-ra nő az esély. Az, hogy a nagyobb mintavétel is ezeket az eredményeket támasztotta alá, azt bizonyítja, hogy a dohányzás és a halláskárosodás ok-okozati összefüggésben áll egymással.  

Az oxigén hiánya

A megfelelő halláshoz optimális véráramlásra és oxigénre van szükség. Dohányzás közben azonban a szervezetbe kerülő nikotin és szén-monoxid lebontja az oxigént, így hat a hallószerveinkre is. Emellett a szakemberek szerint a nikotin befolyásolja azokat a neurotranszmittereket is, amelyek a hallásért felelősek az agyunkban. 

shutterstock_1011917620.jpg

Más bajt is okozhat 

A rossz vérkeringés nemcsak halláscsökkenéssel, de fülzúgással és szédüléssel is járhat. Ráadásul a dohányzás érzékennyé teszi a füleket, így a minket érő zajártalom is nagyobb eséllyel okoz halláskárosodást.  

Visszafordítható a folyamat?

Mivel a vérnyomás és a vérkeringés már az utolsó cigaretta után 20 perccel javul, a fülpanaszok is csökkenhetnek a cigaretta lerakása után. További idő elteltével javul a vér oxigén szintje, regenerálódnak az idegvégződések, így az érzékszerveink is jobban működhetnek, de ha a halláskárosodás már kialakult, sajnos az eredeti állapot ettől sem áll vissza. Éppen ezért nem árt mérlegelni, hogy a dohányzással milyen egészségügyi kockázatot vállalunk, és jó, ha tudunk róla, hogy az ismertebb problémák mellett a hallásunk épségét is kockáztatjuk vele.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr5415039266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása