HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha viszket a fülünk, megvakarjuk. Talán nem is figyelünk oda, a mozdulat teljesen ösztönös, pedig ha nem akarunk több kellemetlenséget, érdemes tudatosan kezelni ezt az ártalmatlannak tűnő problémát. A nyaralás után különösen gyakori fülviszketésnek több oka is lehet.

shutterstock_67121605.jpg

A hallójáratainkat védő anyag, a fülzsír (fülviasz, cerumen) gondoskodik arról, hogy az érzékeny nyálkahártya ne száradjon ki, a bekerült szennyeződés eltávozzon, illetve ne jusson be mélyre olyan kórokozó, amire a fülünknek egyáltalán nincs szüksége. A fülzsír hasznos, de akár szándékosan, vagy akaratlanul is megszabadulhatunk tőle, ezzel utat nyitva a kosznak és a kórokozóknak is. 

A szárító víz

Ha vízparton nyaralunk, több víz éri a fülünket, mint általában. Mindegy, hogy sós vagy klóros víz, mindkettő ugyanúgy szárítja a bőrünket a fülünkben is. Ez már épp elég ok arra, hogy viszkessen, hiszen a víz kimosta a fülzsírt, a hallójárat nyálkahártyáját nem védi és ápolja már semmi. Megvakarni viszont nem szabad, hiszen úgy további sérüléseket okozhatunk, sőt ha eddig nem volt kórokozó a fülünkbe, azt is juttathatunk bele.

Az is baj, ha sok 

A túl sok fülzsír is okozhat viszketést. A cerumen könnyen felgyűlhet, ha valamilyen oknál fogva nem tud megfelelően távozni a fülünkből, illetve ha a melegtől, izzadástól túl sok termelődik. Amennyiben sokat használunk füldugót, fülbe helyezett fülhallgatót, vagy hallókészülékünk van, érdemes rendszeresen megnézetni a fülünket és kitisztíttatni egy hallásközpontban, vagy a szakorvosnál. 

shutterstock_1421041433.jpg

Fertőzések 

A medencék, vagy a természetes vizek, az idegen törölköző, az utazás alatt a fülünket érő huzat és hideg, vagy a kezünkre került kórokozók mind okozhatnak fülfertőzést. Ezek a fertőzések lehetnek bakteriális, vírusos vagy gombás fertőzések, ezek mindegyike okozhat viszketést is. Ám ha megvakarjuk, akár a kezünkkel, akár valamilyen eszközzel, csak még súlyosabbá tesszük a helyzetet. A felsértett bőrön keresztül ugyanis még mélyebbre jutnak ezek a kórokozók, aminek a vége gyulladáshoz vezet. Ez pedig már nemcsak viszketéssel, hanem fájdalommal, lázzal, akár halláscsökkenéssel is járó folyamat.  

Új hatások a fülben 

Viszketést okozhat az is, ha az új, idegen környezetben egy ismeretlen anyaggal találkozik a hallójárat érzékeny bőre. Új kozmetikumok, samponok, vagy hajlakkok is okozhatnak allergiás reakciót. Az ételallergia is járhat fülviszketéssel, ha ilyesmire gyanakszunk, mindenképp járjunk utána, mert az allergiás tünetek nagyon súlyossá válhatnak. 

shutterstock_24929747.jpg

Mit tehetünk és mit ne tegyünk? 

Bár a viszketésre a vakarás tűnik a legegyszerűbb megoldásnak, ez a fül esetében sokat ronthat az állapoton. Jobban járunk, ha nem nyúlunk be semmivel a hallójáratba, illetve ha a viszketés kínzóvá válna, forduljunk inkább szakemberhez. Egy krém vagy fülcsepp hamar biztonságos megoldást hoz majd a problémánkra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr5014994280

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása