HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A halláscsökkenést nem csak azért kell komolyan venni, mert a teljes élethez és a kényelmes, biztonságos, kiegyensúlyozott hétköznapokhoz szükség van az ép hallásra, hanem mert az elhanyagolt nagyothallás komoly lelki problémákat is okozhat. Egy új kutatás kimutatható összefüggést talált az időskori halláscsökkenés és a depresszió között. 

shutterstock_759308722.jpg

A Columbia Egyetem szakértői egy vizsgálat kapcsán megállapították, hogy az idősebb korban jelentkező depresszió és halláscsökkenés között jelentős kapcsolat áll fenn. Az összefüggés ugyanakkor rávilágított arra is, hogy a hallásprobléma kezelésével megelőzhető a depresszió, illetve a kialakult betegség gyógyításában nagy szerepe lehet a hallókészülék használatának.

Elszigeteltség

A kutatást vezető Justin S. Golub szerint az összefüggés egyértelmű. A csökkent hallás beszűkülést jelent: nem tudunk kapcsolatot teremteni a külvilággal, nem értjük a beszélgetéseket, így könnyen elszigetelődünk. Az elszigeteltség érzése pedig könnyen és gyorsan hozzájárul a depresszió kialakulásához.

shutterstock_1185179194.jpg

Gondoljunk csak bele, milyen érzés, ha nem tudunk részt venni a társalgásban egy olyan társasági, családi eseményen, ahol ott van mindenki, akit szeretünk, és aki számít. Beszélgetőpartnereink nem tudják, hogy a hallásunk miatt nem válaszolunk a kérdésekre, vagy értjük félre a mondataikat, ezért a kínos helyzeteket elkerülendő, idővel részt sem veszünk a beszélgetésekben. Bizonyos idő elteltével pedig úgy érezhetjük, hogy mindenből kimaradunk, ami könnyen letargiához, akár súlyos depressziós állapot kialakulásához is vezethet. 

A felmérés

Az egyetem kutatói 5239 ötven év feletti, latin származású férfit és nőt vizsgált. A szakértők minden alanyon elvégeztek egy hallásvizsgálatot, illetve figyelték rajtuk a depresszió jeleit. Az így kapott eredmények összevetése után egyértelmű volt, hogy a halláscsökkenés és a rossz lelkiállapot erősen összefügg egymással. 

shutterstock_774642274.jpg

Egy bizonyos kor felett a halláscsökkenés szinte elkerülhetetlen. Az időskori hallásromlás miatt fontos lenne, hogy panasz esetén szakemberhez forduljunk. Az hallásközpontokban saját időpontra érkezve ingyenesen, fájdalommentesen és alaposan kivizsgálják a hallásunkat, és ha szükség van rá, a hallókészüléket is meg tudjuk vásárolni. Fontos, hogy odafigyeljünk a hallásunkra, hiszen egy depressziós állapot jóval több problémát és hosszasabb kezelést igényel, mint amit egy egyszerű hallásvizsgálat és egy hallókészülék viselése jelent. 

Forrás

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7114880468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása