HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha hallókészülékről beszélünk, sokakban még mindig egy idős ember füle mögé biggyesztett óriási műanyag eszköz képe ugrik be; rosszabb esetben egy fülhöz tartott óriási tölcsér. Pedig a fejlődés nem állt meg a régebbi eszközöknél, csak a legtöbben lemaradtunk arról, mire képes egy korszerű készülék, ahogy azt sem tudjuk, hogy a fiatalabb generációt is utolérheti a hallásvesztés. A 10 leggyakoribb tévedésnek jártunk utána. 

1. A hallókészülékek nagyok és rondák

A hallókészülékek különbözőek, hisz más hallásvesztés típushoz más fajta készüléket kell hordani. Egy dologban azonban mind megegyeznek: az elmúlt években egyre kisebbek, kényelmesebbek és diszkrétebbek lettek. A hallókészülékek történetéről itt írtunk, érdemes elolvasni, hogyan vált a fülhöz tartott tölcsérből észrevehetetlen, vagy akár ékszernek is beillő készülék.

 old_hearingaid.jpg

2. Csak súlyos halláskárosodás esetén kell hallókészülék

Kicsit hangosabb a tévé, kicsit többször kérdezünk vissza - de ehhez még nem kell hallásvizsgálat, igaz? Hát, szemüveget sem csak akkor érdemes hordani, amikor már semmit sem látunk, és ez igaz a hallókészülékre is: fontos, hogy időben felfedezzük a problémát, mert ha nem kezelik a hallásvesztésünket, akkor gyorsabban súlyosbodhat és kevésbé lehet hatékony a megoldás is! Ezért, ha már akár a gyanú is felmerül, menjünk el egy ingyenes hallásvizsgálatra, amivel csak nyerhetünk. Arról, hogy milyen egy vizsgálat, szerzőnk személyes kalandjait itt olvashatják.

 

3. Csak idős emberek hordanak hallókészülékeket

A kutatások alapján a halláskárosultak 2/3-a 64 évesnél fiatalabb, aminek többek között az az oka, hogy a mai életvitel miatt hamarabb elkezdődik a hallásromlás. A nagyvárosok zaja, a hangos zene, az építkezések, és sok technológiai újítás mind hatással vannak a hallásunkra. A veszélyeztetett munkakörökről itt érdemes olvasni, a fiataloknál előforduló hallásproblémákról pedig itt írtunk.

shutterstock_1034331301.jpg

 

4. A hallókészülékek sípolnak

Ez előfordulhat, de nem törvényszerű. A jól működő, jól beállított hallókészülék nem ad ki hangot, ha sípol, gerjed az valami hibát jelez: helytelen használatot, rossz beállítást, esetleg azt, hogy fülzsír van a fülben. Ha ilyesmit tapasztalunk, forduljunk szakemberhez, aki orvosolja a problémát.

 

5. A hallókészülék mindent felhangosít

A régi készülékek semmi mást nem tudtak, mint minden érzékelt hangot hangosabbá tenni. Ezt teszik az olcsó, hallókészüléknek hazudott halláserősítők is, amikkel valóban nem segítünk magunkon, sőt még ronthatunk is. Kipróbáltuk, itt olvashatják, mi a baj ezekkel. A mai, modern készülékeknél azonban ez már nem igaz, számos finomhangolási lehetőséggel rendelkeznek, az audiológus különböző környezetekhez állíthatja be őket.

 

hallókészülék ékszer_2_1.jpg

6. A hallókészülék a fülzúgást nem kezeli

A fülzúgás kezelésében is óriási változásokat hozott a fejlődés. Léteznek már úgynevezett noiserek, amik folyamatos háttérhangot adva teszik elviselhetőbbé a fülzúgást. A tinnitus okairól és kezeléséről itt írtunk.

 

7. Egy hallókészülék elég

Gyakori, hogy csak az egyik fül esetében erős a hallásvesztés, így a páciens csak egy hallókészüléket kér, vagy csak az egyiket hordja. Ám ha belegondolunk, akkor egyértelmű, hogy a természeteshez legközelebbi térbeli hallásélményt csak két, jól összehangolt és beállított készülékkel érhetünk el.

 

8. A hallókészülék egyből megoldást ad

Sokat tudnak, de nem varázstárgyak. A hallásunk visszanyerése nem megy egyik pillanatról a másikra, hozzá kell szoknunk a megváltozott hatáshoz, amire időt kell adni magunknak. A próbahordásról és a naplózás fontosságáról szóló írásainkat itt és itt olvashatja. 

 

istock-478815074.jpg

 

9. Nem lehet vele telefonálni

A régi nagy készülékek zavaróak voltak telefonálás közben és nem is igazán működtek ilyen helyzetben. Ám ma már olyan telefonok is vannak, melyekkel - egy transzmitter segítségével - a hang közvetlenül a hallókészülékbe továbbítódik, így a telefonunk megérintésére sincs szükség. Ezekről a készülékekről itt olvashatnak bővebben.

 

10. A hallókészülék megfizethetetlen

Nem engedhetem meg magamnak – gondolják sokan, pedig a hallásunk egészsége épp olyan fontos, mint bármelyik másik érzékszervünké. Egy jó szemüveglencse sem olcsó,a hallókészülékek vásárlását pedig  az OEP is támogatja, a hallásközpontokban pedig akár részletfizetésre is van lehetőség.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1814303341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása