HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A napokban ismét kaptam egy próbahordási naplót, ezúttal a székesfehérvári hallásközpont kollégáitól: Kiss Virág hallásspecialistától (blogunk állandó szakértő szerzőjétől), és Balda Edittől. Egy kedves ügyfelük, Bodorné Sánta Mária hozzájárulásával tesszük most közzé az írást, amelyet a hallókészülék  próbahordási időszak alatt készített a hölgy. De miért van annak jelentősége, hogy a hallókészülék próbahordás tapasztalatait részletesen rögzítsük?

hallokeszulek_probahordas_naplo.jpg

Érdemes tudnunk, hogy a törvény is előírja, hogy a hallásvizsgálat után kiválasztott készüléket ingyenesen hazavihessük úgynevezett próbahordási időszakra. Ez azt jelenti, hogy nem csupán a vásárlás helyszínén, otthoni, munkahelyi környezetben is kipróbálhatjuk a kiválasztott hallókészüléket.

A hallásspecialisták ilyen esetekben azt szokták javasolni az érintetteknek, hogy készítsenek jegyzeteket a hallókészülék próbahordás tapasztalatairól, hogy azokat később felhasználhassák a végleges beállítások során, illetve szükség esetén más készüléket javasoljanak. Ha erre kerül sor, egyébként ezt az újonnan kiválasztott hallókészüléket ugyanúgy elvihetjük próbahordásra, hiszen minden készülék más és más. Nagyon fontos kiemelnünk, hogy próbahordás nélkül soha ne vásároljunk hallókészüléket!

De lássuk az újabb naplórészletet, amiből a tapasztalatok alapján is kiderül, hogy:

  • minden hallókészüléknek van egy hozzászokási ideje,
  • a hallókészülék segítségével új felfedezéseket tehetünk a rég elfeledett hangok világába
  • lehet, hogy hangosabbak vagyunk, mint gondolnánk
  • a hallókészülék rendkívüli módon megkönnyítheti mindennapjainkat
  • a próbahordási időszak után érdemes a tapasztalatok alapján még egyszer finomhangolni a készüléket, hogy tökéletesítsük a hallásélményt

 

2014. június 12. csütörtök

Otthoni környezetben (Gárdony, családi ház) kezdtem el használni a készüléket 17 órától 22 óráig. Az első óra a hangok és saját magam figyelésével telt el. A fejem tetején furcsa nyomást éreztem (nem fájdalmas) a hangokat is onnan hallottam. Ez rövid (kb. 5 perc) ideig tartott.

A madarak csicsergése valami szenzációs volt! Sztereóban hallottam, és hallottam a szomszéd utcában folyó építkezés hangjait is, amire a férjem panaszkodott. Olyan érzéseim voltak, mintha nem is én lennék! Furcsa, mámoros, egy kicsit szédelgős. Ez az állapot addig tartott, amíg el nem kezdtem az otthoni teendőket folyamatosan csinálni, és már nem figyeltem magamra. Érdekes volt, amikor bekapcsoltam a TV-t, szinte megijedtem a hangerőtől, 5 csíkot kellett visszavennem a hangból.

2014. június 13. péntek

Reggel 6 órakor raktam fel a készüléket, teljesen normálisnak találtam, hogy szinte mindent hallok. Rájöttem, hogy én egy nagyon hangosan ténykedő ember vagyok. Túl hangosan zárom-nyitom az ajtókat, ablakokat, túl hangosan főzök, mosogatok. :)

Első nap még nem akartam az utcára menni az új fülemmel, de egyszerűen elfelejtettem, hogy a készülék a fülemben van. Elmentem vásárolni (kerékpárral), több boltban is jártam, sok emberrel beszéltem. A közlekedés és a kommunikáció problémamentes volt. Egész nap nem is jutott eszembe, hogy „dugó” van a fülemben. Ami eszembe juttatta az a következő: ha megvakartam a fejem (elég hangosnak hallottam néha viszketett a fülem és meg akartam vakarni)-

Este, amikor kivettem (22 órakor), égett a fülkagylóm, és nagyon zúgott a fülem.

2014. június 14. szombat

Reggel 6-tól este 8-ig hordtam a készüléket, a hangok nem zavartak, viszont délután fájdalmat érezem a fülemben. Ott, ahol a kis karika forma van. Gondolom ezt is meg kell szokni. A fülzúgásom ismét nagyon erős volt.

2014. június 15. vasárnap

Egész napos használat: kirándulás, biciklizés, séta a tóparton. A vendégeimmel kipróbáltuk az új bicikliutat a tóparton. A hallásom szinte tökéletes! Probléma akkor volt, amikor a háttérzaj nagyon hangos volt. Ez akkor történt, amikor üldögéltünk a parton, mögöttünk emberek napoztak, előttünk a vízben fürödtek, nagy volt a hangzavar. Többször meg kellett kérdeznem, hogy „Mit mondtál?”. Csendesebb környezetben nem volt probléma.

Azt hiszem, kezdem megszokni a készüléket, egész nap eszembe sem jutott.

A fülzúgásom este ismét erősebb volt, de időközben rájöttem, hogy a nappali erős hangok elnyomják, ezért nem hallottam.

2014. június 16. hétfő

Már rutinból, megszokott mozdulattal teszem be, és már nem érzékeny a fülem. Nagyon jó érzés, hogy mindent hallok. Amit nehezen viselek, az anyukám hangja. Rettenetesen hangos (ő is hallókészüléket hord). Most azt tanulom, hogy halkabban beszéljek…és tanultam még valamit: nem szabad nyakpárnával tévét nézni (fekve), fájt a fülem, amikor kivettem a készüléket.

2014. június 17. kedd

Itthon töltöttem az időt kerti munkával. A készüléket nem raktam be, csak este tévézésnél. Így nem zavart annyira a szomszédos építkezés zaja.

2014. június 18. szerda

Ügyintézős, vásárlós nap volt. Úgy veszem észre, hogy a közvetlen mellettem szóló hangok gyengébbek, mint a távoliak. Erősen kellett figyelnem az ügyintézőre, többször is visszakérdeztem. A közlekedés problémamentes.

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr696413683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása