HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Posztsorozatunk első részében a halláskárosodás típusait jártuk körbe, hiszen érdemes megismerni a hallásvesztés hátterében álló okokat, így könnyebben megértjük, melyik korosztályban jellemzően milyen halláskárosodásról lehet szó. Most a középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okait és megoldásaikat vesszük sorra. 

shutterstock_488711491.jpg

Sokan azt hiszik, hogy a halláscsökkenés az időskor velejárója, pedig ez közel sincs így. Igaz, hogy idősebb korban nagy eséllyel jelentkezik hallásprobléma, de a halláscsökkenés középkorú, vagy fiatal felnőtteket is érinthet. Persze ez nagyban függ az életmódunktól, a munkánktól, a lakókörnyezettünktől, tehát a napi szinten minket ért zajterheléstől, de a betegségeinktől és a velünk született, sokáig nem jelentkező fülproblémáktól is. Nézzük, mikkel találkozhatunk negyvenéves kor után.

A fülzúgás

A fülzúgás, latin néven tinnitus az egyik, vagy mindkét fülben hallott, nem külső hangforrásból eredő hangérzet jelenségét takarja. Én a 20-as éveimben találkoztam először vele, egy hangosabb koncertnek köszönhetően. És ez már meg is magyarázza azt, miért érint ez a probléma sok fiatalt és középkorút is. A tinnitus lehet zúgás, sípolás, kattogás, sistergés, vagy dübörgés is, de közös jellemzőjük, hogy csendes környezetben erősebben halljuk, zajokkal körülvéve viszont akár észre sem vesszük. A fülzúgás nem betegség, hanem tünet. A szubjektív fülzúgás a gyakoribb, ezt csak a beteg észleli, míg az objektív fülzúgás fonendoszkóppal is észlelhető. Magyarországon egy becsült adat szerint a lakosság 6-8%-a érintett, azaz több mint 500 ezer fő. Tinnitust nem csak hangos zene okozhat, de fülbetegségek, a Méniére betegség, jóindulatú agydaganat, anyagcsere betegségek, keringési zavarok tünete is lehet, amiről itt olvashat részletesebben. Önmagában a tinnitus nem okoz hallásromlást, de az tény, hogy a fülzúgásról panaszkodók fele valamilyen fokban halláskárosodott is. Így, ha ezzel küzdünk, érdemes kivizsgáltatunk az okát és megkeresni a megoldást a problémára.

shutterstock_1089163790.jpg

Fülgyulladás

Ha egy fülgyulladás következtében folyadék gyűlik fel a középfülben, akkor vezetéses hallászavar alakulhat ki, ami szintén kortól függetlenül, bármilyen életkorban előfordulhat.  Ez lehet enyhe, vagy akár átmeneti is, gyógyszerrel vagy műtéttel orvosolható probléma, amit hallókészülékkel, középfül-implantátummal vagy csontvezetéses implantátummal is kezelhetnek.

Otoszklerózis

A kengyel fokozatosan kialakuló mozgásképtelenségét és ezzel együtt halláskárosodást okozhat a fiatal felnőtteknél leggyakoribb nevű betegség, az otoszklerózis. Sőt, nem csak a fiatal felnőttkorban, de akár a pubertás, esetleg terhesség vagy menopauza idején is találkozhatunk a tünetekkel. A betegségre jellemző, hogy egy szivacsos anyag lerakódásának és megszilárdulásának következtében a kengyel mozgása lehetetlenné válik, ami fokozatosan kialakuló egyoldali hallásromlást, vagy kétoldali nagyothallás okoz. Ha ezekkel a tünetekkel időben orvoshoz fordulunk, a probléma műtéttel orvosolható. 

shutterstock_1034331301.jpg

Érzékszervi-idegi halláskárosodás

Az erős zajszennyezés, a hirtelen hangingerek maradandó halláskárosodást okozhatnak, ami szint kortól függetlenül bekövetkezhet. Ugyan az életkor előrehaladtával a csiga hajlékonysága, illetve vérellátásának öregedéssel járó romlása halláscsökkenést eredményez, fiatal korban is érheti olyan hatás a fülünket, aminek halláscsökkenés lesz az eredménye. Az évek alatt összeszedett zajhatások összeadódva nyomot hagynak a halláson. Jellemzően először a szelektív, magas frekvenciákat érintő halláskárosodás jelentkezik. Egy vizsgálat szerint már 30 éves korban az emberek a 15000 Hz-nél magasabb, 50 év felettiek a 12000 Hz-nél magasabb frekvenciákat nem képesek hallani.

Láthatjuk tehát, hogy a halláscsökkenés nem kizárólag az idősek betegsége. Ezért ne érezzük kellemetlennek, cikinek, ha fiatalabb korban észlelünk ilyen tüneteket, hiszen a fülünk érzékeny műszer, sok hatás éri, így előfordulhat, hogy idő előtt jelentkezik a halláscsökkenés. Sturccpolitika helyett, forduljunk szakemberhez, mert minél előbb kapjuk meg a megfelelő segítséget, annál nagyobb eséllyel lesz ismét teljes a hallásunk.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6714024278

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása