HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Az már tudjuk, hogy a modern hallókészülékek sokkal többet tudnak nyújtani annál, mint ami a köztudatban él róluk. A technológia fejlődésével kisebbek és okosabbak lettek, alkalmazkodtak az új igényekhez és a kezelésük is egyszerűbb, mint valaha. De miben tudnak mást, mint az eddigi eszközök? Az újgenerációs hallókészülékeket bemutató sorozatunkban a ReSound LiNX 3D ™ készüléket járjuk körbe. 

kepernyofelvetel_230.png

Már az sokat elárul, hogy ennek a készüléknek az első generációja az első, amit kifejezetten iPhone-ra terveztek. Manapság az okostelefon az életünk része, annyi mindent használhatunk a segítségével, hogy nem csoda, ha a hallókészülék fejlesztői is reagálak erre az igényre. Hol vannak már a minden hangot felerősítő, óriási fülbe dugható hallókészülékek! A ReSound LiNX 3D ™ igazából olyan, mint egy menő, de apró sztereó fejhallgató: bármilyen környezetben is járunk, vagy bármilyen hanghatások is érnek, folyamatosan állíthatjuk és kezelhetjük az telefonunkra letöltött app segítségével. 

Sőt, a modern technológiának már az sem jelent kihívást, ha egy többféle zajjal terhelt környezetben mozgunk és ott  szeretnénk beszélgetni. Képzeljük el, hogy egy zsúfolt étteremben ülünk, vagy egy konyhában dolgozunk, ahol a háttérben gépek zúgnak, mellettünk evőeszközök zörögnek, a serpenyőben sisteregve sül a hús, minden asztalnál beszélgetnek és hangosan nevetnek, mi pedig mégis könnyedén meghallhatjuk és megérthetjük a beszélgetések hangját is. Egy ilyen helyzet halláskárosodás nélkül is kihívás lehet, de egy profi hallókészülék megbirkózik vele: A készülék meg tudja különböztetni a hangokat, egyenként azonosítja őket és és hallhatóvá teszi a beszédhangot is, így könnyedén követni tudjuk a beszélgetést még változó háttérzajban is. 

Még több hallás 

Kutatások bizonyítják, hogy más, modern, prémium hallókészülékekhez képest ezzel az eszközzel akár 50%-kal* jobban behatárolható a beszélgetés,  a környezetünk hangjaiból 80%-kal többet hallhatunk, a beszédértés javulása pedig 40%-kal** jobbnak bizonyul. De a szimpla hangerősítés nem minden. Mindig az volt a cél, hogy a lehető legtermészetesebben halljunk hallókészülékkel is, de ennyire még sosem járt közel a valós hallásélményhez: a Spatial Sense funkció biztosítja a hangok térbeli érzékelését, így lesznek természetesek a különböző zajok és hangok. Nem kell aggódnunk amiatt, hogy a zajos forgalom túl hangos lesz és a háttérzajtól nem tudunk beszélgetni, vagy telefonálni, hiszen az eszköz a megfelelő hangok kiemelésével segít abban, hogy a hallásunk minél természetesebb legyen. 

Ez a hallókészülék alkalmas arra is, hogy szinte bármilyen hangforrást közvetlenül a készülékbe sugározzunk. Mivel vezeték nélküli sztereó fülhallgatóként is működik, bármilyen Bluetooth v. 2.0-nál fejlettebb készüléket is hallgathatunk vele.

kepernyofelvetel_232.png

Idegenvezető a fülünkben

 

Gondolta volna, hogy a Galaxis útikalauz Bábel-hala egyszer valósággá válik. Na jó, kis túlzás, de nem járunk messze tőle. Ezzel a készülékkel ugyanis utazás közben egyrészt  nem kell külön navigátort használnunk, mivel a telefonunkat az alkalmazással és a hallókészülékkel összekötve a navigációs utasításokat közvetlenül a fülünkbe helyezett eszközön hallgathatjuk. És egy ismeretlen nyelv sem lehet akadály többé: a Google Translate fordítása is egyenesen a fülünkbe szólalnak meg, ha szeretnénk.

Okos készülék, okos felület

 

Az automatikus beállítások nagyon praktikusak, de a hallókészülékünk nem erőlteti ránk:  csak addig alkalmazkodik a hangkörnyezethez, amíg nem szeretnénk inkább saját magunk testre szabni és vezérelni a hangokat. Az utóbbi lehetőségtől sem kell megijedni, a felület egyszerű. Az applikáció segítségével egy érintéssel elérhetőek a beállítások, akár Apple Watch-ról is. A hangzásjavító funkcióval magunk is finomhangolhatjuk a hallókészüléket, tippeket kaphatunk a készülék használatáról, és ha véletlenül elhagyjuk, az app segít megkeresni az eszközünket. Elmenthetünk egyéni beállításokat is, helyhez kötötten mást a munkahelyünkre, megint mást az edzőterembe, vagy az otthonunkra. A telefon pedig érzékeli, ha pl. hazaérünk és aktiválja ahhoz csatolt beállítást. 

kepernyofelvetel_228.png

Számít a külső 

Azt már látjuk, hogy a ReSound LiNX 3D belül nagyon okos, de az sem mindegy, hogy milyen a külseje. Ahogy a szemüvegkeretek esetében, úgy a hallókészülékeknél is elvárjuk, hogy ne csak a funkciójukat töltsék be, de szépek, vagy akár láthatatlanok is legyenek. 

A technológia fejlődésével a hallókészülékek mérete is csökkent, mára elérve azt, hogy a diszkrét méretük miatt ki kell venni őket a fülükből ahhoz, hogy megmutathassuk másoknak. A különböző színekben kapható hallókészülék a személyre szabott formának köszönhetően annyira kényelmes és megbízható, hogy akár meg is feledkezhetünk arról, hogy viseljük őket. 

shutterstock_709813228.jpg

Kábel nélkül 

Vezeték nélküli kommunikációs eszközök széles tárházához juthatunk hozzá, amivel kiterjeszthetik a hallásunkat, zajos helyszíneken is. Ezekkel az eszközökkel szinte bármilyen hangforrást átjátszhatunk a hallókészülékre, ráadásul igazodnak egymáshoz: a tévé elnémul, amikor telefonhívást fogadunk, és az adás hangja automatikusan megszólal, amikor befejezzük a telefonálást. 

Referencia:

*Groth. Binaural Directionality III: Directionality that supports natural auditory processing.ReSound white paper, 2016.

Groth, Cui. How accurate are environmental classifiers in hearing aids? Audiology Online. 2017; in press.

**Jespersen, Kirkwood, Groth. Effect of directional strategy on audibility of sounds in the environment. ReSound white paper, 2016.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1114089305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása