HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Hosszú volt az út fülhöz tapasztott csigaháztól a trónba épített fültölcséren át a mai, modern, digitális hallókészülékekig. A feltalálók, tudósok és orvosok a mechanikus eszközök után a szénmikrofonos eszközökben látták a megoldást, az igazi kiugrást azonban a 80-as, majd a 90-es évek technológiai fejlődése jelentette. De hogy is működik pontosan egy ilyen hallókészülék? 

hallokeszulek_tori_cimlapkep.jpg

A modern, mára már egész apró méretű elektronikus eszközök a hallásproblémával küzdők számára visszahozzák a teljes életet, a hangok élvezetét azzal, hogy a felerősítik és érthetővé teszik azokat. 

A régi, elektronika nélküli eszközök csak passzív erősítőként szolgáltak: a hangenergiát összegyűjtötték és a hallójáratba továbbították. A modern eszközök képesek alakítani az eredeti hangot, lokalizálni a forrását és segíteni a térhallásban, képesek a zajcsillapításra, szélzaj-csökkentésre is. Az okoskészülékek telefonokhoz és egyéb eszközökhöz is kapcsolódnak, így könnyítve meg a használatukat és teljesebbé, természetesebbé teszik a hallásélményt.

Míg a régi készülékek minden hangot felerősítettek, a digitális hallókészülékek általában 3 különböző bemeneti hangszín (50-70-90dB, vagy 40-60-80dB) különböző erősítésére képesek, így a halk hangokat jobban, a hangosabbakat kevésbé vagy egyáltalán nem erősítik. A technológiának köszönhetően ezeket a készülékeket a halláskárosodásnak megfelelően lehet beállítani - ez az ún. illesztés. 

Különböző technikai fejlettségű és tudású készülékek léteznek, megkülönböztetünk analóg és digitális jelfeldolgozású típusokat.

Analóg készülékek

Ezek a közelmúltban még használt készülékek mára már elavulttá váltak, az Amplifon hallásközpontjaiban sem forgalmazzák őket, kevés helyen találkozhatunk velük. Az analóg készülékek csupán néhány kézi állítási lehetőséggel rendelkeznek, melyeket az audiológus csavarhúzóval állít. Szabályozható például a hang ereje, vagy a hangszín.

shutterstock_779830354.jpg

Digitális készülékek

A legújabb generációs készülékek belsejében egy apró mikroprocesszor található. Ennek köszönhetően az eszközök digitálisan, azaz számítógép segítségével programozhatók, ráadásul számtalan paraméter állítható rajtuk. Így érhetők el a személyre és különböző élethelyzetekre szabott illesztések..

A digitális hallókészülékek csoportján belül megkülönböztetünk fülbe, illetve fül mögé helyezhető hallókészüléket. 

Hallójárati készülékek

A fülbe helyezhető hallókészülékek egyéni minta alapján készülnek és szinte észrevehetetlenek.  Megoldást nyújtanak az enyhe halláskárosodásra, de akár az egészen nagyfokúra is. Ezen a kategórián belül megkülönböztetünk mélyhallójárati, a hallójárati és a fülkagyló méretű készüléket.

A mélyhallójárati a kis és közepes fokú, egyes típusok a nagyfokú halláscsökkenés megoldására alkalmasak. Ezeknél kívülről csak egy átlátszó apró damilszál látható.
A hallójárati készülék mérete közepes, enyhén súlyos halláscsökkenés esetén jelent megoldást. Vannak hangerőszabályzóval, vagy programkapcsolóval ellátottak, illetve több mikrofonos rendszerrel rendelkezők is, utóbbiak az irányhallásban nyújtanak segítséget.

A fülkagyló méretű hallókészülék a legerősebb a hallójárati készülékek között. Kezelésük  egyszerűbb és súlyos halláskárosodás kiküszöbölésére is megfelelőek. Hátrányuk, hogy naponta kell tisztítani őket és az elemet is gyakrabban kell cserélni bennük. 

Fül mögötti hallókészülékek

Ezek a hallókészülékek diszkréten lapulnak a fülünk mögött, miközben akár a súlyos halláskárosodásra is megoldást nyújtanak.  A hangot egy fülilleszték segítségével juttatják a hallójáratba. A kezelőfelületük jelentősen nagyobb lehet, mint a hallójárati készülékeké, így idősebbek számára könnyebben kezelhető. A szervíz igényük is kisebb, hiszen a fül mögé helyezett elektronikát nem éri a fülzsír, illetve a párásodás. 

A fül mögötti készülékeknél megkülönböztetünk nyitott és zárt illesztésű, valamint a külső hangszóróval felszerelt fül mögötti hallókészüléket.

A nyitott illesztékre a magas frekvenciájú hangok érzékelésének problémája esetén van szükség, zárt illeszték súlyos halláscsökkenés orvoslására is alkalmas, a külső hangszórós készülékek pedig nagyobb hangerősítésre adnak  lehetőséget.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6214184899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása