HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

  1. Fontosabb és szebb dolgokra gondolj, mint állandóan a fülzúgásra
  2. Vedd kezedbe életed irányítását, a fülzúgást felejtsd el.
  3. Szánj több időt családodra, barátaidra, partneredre.
  4. Próbálj többet mozogni, sétálni, sportolni, hiszen a mozgás az élet.
  5. Zárd be a múltat egy páncélszekrénybe, hiszen úgysem tudsz változtatni rajta.
  6. Zárd el a jövőt magad elől, hiszen ki tudja, mit hoz a holnap.
  7. Élj a jelenben, élj a mának. Ami biztosan a tiéd, az felkeléstől a lefekvésig terjedő idő.
  8. Élvezd a még megmaradt természetet. Csodáld a fákat, növényeket.
  9. Tudatosan figyelj a külső zajokra, kezdetben rövid, majd egyre hosszabb ideig.
  10. Segíts másoknak, hiszen a jótékonykodás hangulatjavító.

 tinnitus_10_parancsolat.jpg

És még néhány hasznos tipp, hiszen szerencsére tíznél jóval több lehetőséggel élhetünk, hogy a fülzúgás panaszait enyhítsük, hangulatunkon és életminőségünkön javítsunk.

  • Ne ess pánikba! Vannak jobb és vannak rosszabb napok, de a panaszokon mindig lehet enyhíteni.
  • Védd a hallószerveid a hangos helyeken! Ma már számos könnyen elérhető védőeszköz áll rendelkezésünkre.
  • Ne kreálj negatív előrejelzést a tinnitusról („soha nem lesz jobb, stb.)! A fülzúgás mindig enyhíthető.
  • Légy „detektív”! Kövesd nyomon, mi váltja ki a tinnitust! Ha kiderítetted, hogy mitől leszel jobban, és mi az, ami rossz hatással van az állapotodra, sokkal könnyebben alakíthatod az életed.
  • Vizsgáld felül, hogyan élsz, próbáld csökkenteni a stresszt! A stressz és az aggódás biztosan nem javít a tinnituson.
  • Vizsgáltasd ki magad. Lehet, hogy egy egyszerű, könnyen kezelhető ok áll a háttérben, amelynek megszüntetésével a fülzúgás is megszűnik.
  • Légy tisztában egészségi állapotoddal, a rendszeresen elvégzendő szűrővizsgálatokra, kontrollvizsgálatokra érdemes elmenni, óvakodj azonban a hipochondriától – testünk öngyógyító erejére mindig számíthatunk.
  • Figyelj az étkezésre, fokozatosan csökkentsd a tinnitust kiváltó vagy fokozó szereket, mint pl. a só, a mesterséges édesítőszerek, a cukor, az alkohol vagy a koffein, stb.
  • A gyógyszeres kezelések mellett vagy helyett rengeteg táplálékkiegészítőt és gyógyhatású készítményt alkalmazhatunk. A vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok szervezetünk kenőolajai, testi-lelki egészségünk őrei. Néhány nagyon hasznos tipp: a jó öreg C-vitamin, E-vitamin, B-vitaminok, magnézium, szelén, cink, Q10, omega 3 zsírsavak, vas, ginkgo biloba, propolisz, gyógygomba kivonatok, aloevera, stb.
  • A fülzúgás a gondolkodást beszűkíti, a figyelem egyre jobban összpontosul. A vegetatív idegrendszerrel való kapcsolódás révén a vázizomzat, különösen a nyaki és háti izmok megfájdulhatnak, merevek, kötöttek lesznek. A szervezet állandó készültségben van, mint egy vadra váró tigris. Ezt a feszültséget oldhatjuk lazító gyakorlatokkal, akár masszázzsal. Elménk „lazításáról” is érdemes gondoskodnunk. Ebben segít az autogén tréning, a progresszív relaxáció, a jóga, vagy egy jó nagy séta a szabad levegőn.
  • A fülzúgással foglalkozó szakemberek tapasztalatból tudják, hogy a fülzúgásban szenvedők időjárás-változásnál panaszkodnak fülzúgásuk erősödésére. Ma már köztudott az időjárási frontoknak az emberi szervezetre gyakorolt hatása. Tájékozódj előre a frontokról, de ne ess abba a hibába, hogy egy ártatlan front miatt már előre aggódsz állapotod miatt. Nem ezen fog múlni, hidd el…
  • Sohase veszítsd el a humorérzéked. Sőt. Az ember tudjon nevetni saját magán, különben szenvedni fog. Egy híres idézet szerint: „Azon a napon válik az ember igazán felnőtté, amelyiken először nevet magán tiszta szívből.”
  • „Az, aki másokat ural, lehet, hogy hatalmas, de az, aki saját magán uralkodik, sokkal hatalmasabb” – mondja a híres bölcselet. Ha teljes mértékben uralni nem is tudjuk a tinnitusunkat, apró lépéseket mindig tehetünk panaszaink enyhítésére, legyen az egy kedves gondolat, egy jó szó, egy dallam, vagy egy dicséret. Ne feledjük, minden utazás az első lépéssel kezdődik…

 

(Forrás: MTE hírlevél, 2011)

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr666094580

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása