HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Időutazás 30 évet vissza. Nincs még a Csillagok háborúja, viszont a nővérke behozza nekem a reggelit. Az orromban tampon, már két napja fekszem a fül-orr-gégészeten. Levegőt alig kapok, az orrom fáj, fekszem az ágyon. És akkor a másik ágyon látom, és hallom, hogy egy bácsi sír. Mit sír, zokog.

beteg.jpg

Elfelejtem a friss orrsövény műtétem, és kérdezem: Mi a baj? Magát mivel műtötték, hogy ennyire szenved? Beszélni sem tud, csak rázza fejét, öklét. Ül az ágy szélén, mint egy szárnyaszegett madár. Lassan, szipogva megszólal. Már egy hete itt vagyok a kórteremben, de fülzúgásom csak kínoz, gyötör. Megkérdezem: Mióta szenved tőle? Hát már van egy hónapja, és egyre csak hangosabb. Istenem! Mit nem adnék, ha csak egy picit halkulna. Utálom a szenvedést, a tehetetlenséget. Töröm a fejem, hogy én mit segíthetnék, neki a társamnak. Miután feleségem orvos, megkérem, hozzon nekem valami témába vágót. Mindegy mit csak találjon valamit. Hozzon be nekem egy könyvet a fülzúgásról.

könyv.jpgHát, csak egy vékony orvosi könyvet hoz, igen sárga lapokkal. A fülzúgás rész összesen 9 soros. Mégis megakad a szemem egy olyan gyógyszeren, amit úgy említenek meg, ha semmi nem használ, ez megpróbálható. Kérdezem betegtársam, hogy mit kap. Hát, ezt a gyógyszert biztosan nem, mert amit kap, azt már mind ismeri. Elkezdek vele beszélgetni az életéről, a gondjairól, a családjáról. Hálásan néz rám, de megkér, ne faggassam, mert feszült és fáradt.

Annyira a hatása alatt vagyok, hogy a saját bajom elfelejtem. Jön a vizit! Kérdezem az orvosokat, hogy miért nem segítenek a betegtársamon? Lemondóan legyintenek! Fiatalember! Betegtársának ezzel együtt kell élnie, vagy megbolondul. Már mennek kifele a fehér köpenyesek a szobából, amikor utánuk szólok a laikusok magabiztosságával. Próbálták-e már a bácsinál ezt a gyógyszert, és felmutatom a kis orvosi könyvet. Ímmel-ámmal visszajönnek. Mit képzel ez a beteg, beleszól a nagy tekintélyű munkánkba. Ám a főorvos odaszól a többiekhez: Kollégák! Mit veszítünk, ha megpróbáljuk az ajánlott - általunk jól ismert - gyógyszert? Semmit főnök. Nos, akkor holnaptól adjuk neki, ha már az úr ennyi energiát beleölt betegtársa problémájába.

sziv_kereszt.jpgMásnap elkezdődik a gyógyszerezés. Én meg csak szüntelen kérdezem betegtársam életéről, gondjairól. Egy nap múlva, már felszabadultabban beszél magáról. Mintha már nem figyelné annyira zúgását. Arcán pici mosoly suhan át, és este korán elalszik. A rákövetkező napokon csak beszél és beszél, egyre nyugodtabb.

Eltelik a következő hét, a vizitnél a főorvos kérdésére, hogy hogy van, boldogan mondja. Főorvos úr hálásan köszönöm! Lényegesen jobban, és a szeméből hálás könnyek gördülnek. A főorvos is picit kételkedve, de fellélegezve indul kifelé az ajtón. Még odaszól a nővérnek: A legutóbbi gyógyszert továbbadjuk. Az ajtóban visszaszól. Pista bácsi ne nekem hálálkodjon, hanem a betegtársának az orr-műtött fiatalembernek.

Hát így kezdődött…

Magyarországon a fülzúgás 300.000-500.000 embert érint valamilyen formában. Ahogy a kiváltó ok és a fülzúgás maga, úgy a kezelés is sokféle lehet. A fülzúgás, latin nevén tinnitus, évezredek óta sújtja a benne szenvedők sokaságát. Napjainkban - az új zajkeltő eszközök működésének és környezetünk zajszennyezettségének következtében - már-már népbetegséggé válik.

Eddigi tapasztalataink szerint a fülzúgás kezelését a fül-orr-gégész szakmához delegálta az orvostudomány: e szakemberek „keresztje” a tünettel való küzdelem. E gyakorlattal szemben a fülzúgás, (aminek több mint ötven féle oka lehet) kezelése azonban több szakterület embereinek tudását igénylő csapatmunka, amelyben a fül-orr-gégészre hárul a koordináló szerep, de a  szakmai felelősség és hatékony gyógyítás érdekében mindenképpen szükséges a neurológus, az audiológus, a pszichiáter és a pszichológus együttműködése is.

Annak érdekében, hogy az ebben szenvedők alapos, szakszerű ismereteket kapjanak, a későbbiek folyamán elkalauzoljuk olvasóinkat egy kis körsétára. Körbenézünk, hogy mi is ez az „ördögi tünet”, mi a pontos definíciója, mik az észlelésénél legfontosabb teendők és nem utolsó sorban beszámolunk arról, hogy miként lehet eredményesen enyhíteni, sok esetben elmulasztani ezt a kellemetlen tünetet. Például kevesen tudják, hogy a hallásproblémával élők 40%-a fülzúgástól is szenved, ugyanakkor nagyszerű találmányok, eszközök állnak a gyógyítás szolgálatában. Elöljáróban ennyit, és reméljük, felkeltettük az érdeklődésüket.

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr995684805

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása