HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Kilép a Hallásközpont ajtaján. Már sötétedik. Az a fiú, aki a fül-orr-gégészeti betegágyon ösztönzést kapott a vizitelő főorvostól, ma már „öreg legény”. Mögötte több ezer fülzúgásban, fülcsengésben szenvedő, és enyhülésben reménykedő emléke. Megvakarja fejét, gondolkodik. Ott él benne egy, az örök vadászmezőkre költözött, kiváló vidéki fül-orr-gégész főorvos költői kérdése.  Fiam, milyen nagy csapás ért, hogy ezzel a témával foglalkozni kezdtél?

andrássy út.jpg

Szemben az Andrássy út karácsonyi fényei. Ezek a gyönyörű égők szemeit megnyugtatják. Végignéz az úton, tekintete messze jár, ám hirtelen felébreszti ebből a nyugodt érzésből a mai napi panaszosok könyörgése. Ugye enyhülni fog, ugye van remény?

Mellette áll az a fül-orr-gégész doktornő, aki több mint 16 éven át vizsgálta és vizsgálja a szenvedőket. Na, ma is nehéz napunk volt! - állapítják meg egyszerre. Mégis, így estefelé is visszatérnek egy-egy napi esetre. Két hálálkodó, akiknek javul az állapota, egy aki majdnem átharapta torkukat, hogy miért nem segítenek azonnal. És szinte egyszerre mondják, amikor a „kis” Katira terelődik a szó. Láttad szemében a csillogást! Ő mondta ki, hogy visszakapta a hallás örömét, csökken a zúgása, és jól megy az egyetemi első félév. Pedig évekig elutasította a hallókészüléket! Istenem! Mennyi ideig vártunk, amíg elhitte ez a lány, hogy mi okozta fülzúgását! Katikának, ennek a tehetséges, okos lánynak a csillogó szeme kárpótolt minket az egész napi fáradságos munkáért. Egymásra néznek.

Tekintetükből szinte leolvasható a kérdés: Megéri ez a sok munka, ez a türelemmel feszített szolgálat? Ha már beszélgetnek, szó esik azokról a tévhitekről, amikkel ma is találkoztak. Még mindig kevés beteg tudja, hogy mit kell tennie ahhoz, hogy mihamarabb tisztán lásson a problémáját illetően. Beülnek a kocsiba, beindítják a motort, és elindulnak hazafelé. Balra tekintenek, ahol a sugárút fényei kórusban visszhangozzák! Gyógyulók, gyógyítók van remény, soha ne add fel!

A fülzúgás, latin néven tinnitus az a tünetegyüttes, amikor az érintett személy olyan hangokat hall az egyik vagy mindkét fülében (ritkábban a „fejben”), melyek nem külső hangforrásból erednek. A fülzúgáskor hallható hang lehet morajlás, kattogás, sistergés, sípolás, dübörgés, azaz minden esetben más és más. Egyesek a magasfeszültségű vezeték zúgásához, mások vízcsobogáshoz, repülőgépzajhoz, motorzajhoz hasonlítják.

És most eljutottunk ahhoz a kérdéshez, hogy mit tegyünk, ha fülzúgást észlelünk. Én talán ezt a kérdést átfogalmaznám. A módosított változat, hogy mit ne tegyünk? És a válasz így szól: Semmiképp se essünk pánikba. Kicsit gondolkodjunk el, hogy mi volt az előző nap, értek-e zajhatások, vagy olyan esemény, ami miatt úgymond ”felment a pumpa”. Ha megnyugszunk, és kapkodás helyett végiggondoljuk az elmúlt napok történéseit, lehet, hogy kézenfekvő választ kapunk. És ahogy jött, úgy el is tűnhet ez az egyébként ártalmatlan tünet.  Az internettel is csak óvatosan. Sokszor pont ezzel a lépéssel kezdődik el az a félelemmel teli időszak, amit úgy nevezek: Nem tudom, hogy mi van velem, de nagy a baj. És ehhez keresünk a neten választ, és meg is kapjuk. Ha garantált, stabil szolgáltatótól vesszük az információt, minden rendben van. Sajnos akad ebben a témában ellenőrizetlen szöveg, ami körülbelüli lényege: megveszed, rövid ideig használod, és napok alatt rendben leszel. Megkérdezhető, hogy meddig várjak, és mikor induljak segítséget kérni. Erre nagyon nehéz egyértelmű választ adni. Vannak olyan emberek, akik még az üvöltő tüneteket sem veszik komolyan, a másik véglet pedig az, aki azonnal a legrosszabbra gondol, és pánikba esve megy fűhöz-fához. A legtisztességesebb álláspont, hogy ha mihamarabb orvoshoz, elsősorban fül-orr-gégészhez fordulunk. Az esetek többségében a fülzúgásnak banális, könnyen megszüntethető oka van. Felesleges otthon ülni, és amiatt szorongani, hogy nincs-e komoly oka a kellemetlen tünetnek. Miután számtalan oka lehet a zúgásnak, az azt előidéző betegség (ha egyáltalán van)  gyakran jól kezelhető. Tudni kell azt is, hogy minél régebben áll fenn a panasz, annál nehezebb kideríteni az okát, sőt lehet, hogy az orvos sem tud egyértelmű választ adni arra, hogy vajon mi okozza a fülzúgást.

Összegezve: Semmi pánik, ha nem múlik ez az ártalmatlan tünet, irány a szakorvos. Az, hogy ott mi történik, milyen vizsgálatok lesznek, és ha a hagyományos kezelés nem működik, milyen lehetőségek vannak, melyek kiállták a gyakorlat próbáját, a következő hetekben kiderül, közérthető formában.

 

 

>> Kapcsolódó cikkek:

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr535699378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása