HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha alkoholt fogyasztunk, hajlamosabbak vagyunk figyelmen kívül hagyni olyan veszélyeket, amiket tiszta fejjel átgondolva komolyabban vennénk. Ilyen veszély a koncertek hallásunkat veszélyeztető hangereje, amire ha nem figyelünk oda, komoly következményekkel járhat. 

shutterstock_717444595.jpg

Egy holland tanulmány megállapította, hogy az alkoholfogyasztással párosuló hangos zaj egy veszélyes koktél: a koncertek alatt fogyasztott alkohollal növeljük a hallásvesztés kockázatát. Kiemelten igaz ez a fesztiválokra, ahol jellemzően több alkohol fogy és a jó hangulat következtében nagyobb eséllyel felejtjük ott magunkat egy bömbölő erősítő közelében. 

Kockázatos közelség

A tanulmány során egy szabadtéri zenei fesztivál résztvevőinek átmeneti halláscsökkenését vizsgálták. 

A tanulmány megállapította, hogy összefüggés van az alkohol fogyasztásának mértéke, és a hangszórók közelében eltöltött idő között. A nagy mennyiségű alkoholt fogyasztó résztvevők több időt töltöttek a hangos hangszórók közelében, és ezáltal kockázatosabb viselkedést mutattak, mint azok a résztvevők, akik nem fogyasztanak alkoholt. 

shutterstock_184911038.jpg

A túl hangos zene pedig nagyon komoly sokkot jelent az érzékeny fülnek, így a hangfalak előtti ácsorgással és táncolással erősen növeljük a fülzúgás és a zaj által okozott halláskárosodás kockázatát is. Ezek a panaszok szerencsésebb esetben átmenetiek, de egy fülzúgás egy koncert után akár egész életünkben is elkísérhet. 

Egyszerű védelem: füldugó

A vizsgálat során megfigyelték azt is, hogy hogy azoknál a résztvevőknél, akik füldugót használtak, jóval lecsökkent a hallásvesztés, illetve a hallásküszöb eltolódás is átmeneti volt. 

shutterstock_414301954.jpg

A tanulmányról

A szabadtéri fesztiválon szórakozó fiatalok közül felkért résztvevők mindegyike  4,5 órát töltött a zenei fesztiválon. Néhányan füldugót viseltek. A fesztivál után kérdőívet töltöttek ki, ahol a kutatók az alkoholfogyasztásról, a színpadok közelében eltöltött időről és a hangszórókról, a zene hangerejéről, a szubjektív hallásvesztésről és a fülzúgásról tettek fel kérdéseket.

Forrás: hear-it.org

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4214733641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása