HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Akinek zúgott már huzamosabb ideig a füle (és a statisztikák szerint sokan vagyunk így), az tudja, hogy milyen kínzó és idegesítő jelenség ez. Akár egy hangosabb koncert, vagy zajosabb környezet után érezte ezt, biztosan alig várta hogy újra kitisztuljon a hallása. De sajnos van, hogy a fülzúgás állandósul és a gyógyulás orvosi segítséget igényel. Jöjjön a megtörtént sztori, ami egy nagy bulival kezdődik, egy kórházban folytatódik és talán soha nem ér teljesen véget. 

shutterstock_1069204790.jpg

Egy meleg nyári estén óriásit partiztam egy régi kedvencem, a Die Antwoord budapesti koncertjén, akik először jártak nálunk. Szabad estém volt, erős volt a lelkesedés is, úgyhogy a tömegiszonyt leküzdve a színpadhoz közel táncoltam végig azt a két órát. Az elmúlt évtizedeimben sokszor táncoltam hangos zenére, de ezen az estén nem sejtettem, hogy az általános menethez képest másnap nem a fejfájás lesz a legnagyobb problémám. Felkelés után derült csak ki, hogy a jobb fülem szinte teljesen bedugult és alig hallottam vele valamit. Akkor még elfoglalt a kialvatlanság, és nem is gondoltam, hogy hamarosan egy kórházban kötök ki. 

A hallásom idővel javult, mintha lassan tisztult volna a rendszer, de a zúgás megmaradt és hetekkel később sem változott. A gyógyulásra váró időben alaposan utánaolvastam a fülzúgásnak, mert kezdtem bepánikolni a nem múló hang, azaz (mint megtudtam) a tinnitus miatt.  

via GIPHY

A fülzúgás, latin néven tinnitus az egyik, vagy mindkét fülben hallott, nem külső hangforrásból eredő hangérzet jelenségét takarja. Ez a hang sokféle lehet, nekem olyan volt, mint a tenger zúgása egy kis sípolással kísérve, de lehet kattogás, sistergés, vagy dübörgés is. A betegek csendes, nyugodt környezetben tapasztalják erősebben, zajokkal körülvéve viszont van, hogy észre sem veszik. A fülzúgás nem betegség, hanem tünet, két formája ismert: a gyakoribb a szubjektív fülzúgás, amit csak a beteg észlel, a ritkább objektív fülzúgás viszont mások számára (például fonendoszkóppal) is észlelhető. Magyarországon egy becsült adat szerint a lakosság 6-8%-a érintett, azaz több mint 500 ezer fő. Ebből közel 100 ezer ember már egészségügyi ellátásra szorul. 

A zajártalom nem az egyedüli fülzúgást okozó tényező

A koncert hangerejétől meggyötört fülem zúgását egyértelműen a zajártalom okozta, de nem ez az egyetlen, ami ilyen tüneteket eredményez. Egy egyszerű fülzsírdugó, fülbetegségek (középfül gyulladás, fülkürt hurut, otosclerosis), a szédüléssel járó Méniére betegség, acusticus neurinoma (jóindulatú agydaganat fajta), anyagcsere betegségek (cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenesség), keringési zavarok ( magas vérnyomás, szívproblémák) gyógyszermellékhatások is okozhatnak fülzúgást de mozgásszervi elváltozások (különösen a nyaki gerinc deformitások), alkohol, kávé, nikotin és kábítószerek fogyasztása is állhatnak a háttérben. Fogászati problémák (állkapocs ízület, fogak egyenetlen kapcsolódása), negatív stressz, megterhelő élethelyzetek (munka és magánélet egyensúlyának zavarai) koponya és agysérülések is okoznak fülzúgást.

shutterstock_1074460889.jpg

Biztos voltam benne, hogy az én zúgásomat a zaj okozta, így más betegségtől nem kellett félnem, mégis egyre rosszabb lelkiállapotba kerültem miatta. Csendes környezetben már nagyon idegesített, ráadásul a szakirodalom szerint a tinnitus tartós fennállása súlyosabb esetben depresszióhoz, koncentrációs zavarokhoz, kisebb nagyobb munkaképtelenséghez is vezethet és ezt nem akartam megvárni. De féltem, mi van ha kiderül hogy halláskárosodásom is van és hallókészülékre lesz szükségem? Miután eleget aggódtam, végre rászántam magam és bejelentkeztem az orvoshoz. 

Vizsgálat a csendes kabinban 

A kerületi fül-orr-gégészetre sikerült először elmennem, ahol az orvos egy alapos vizsgálat után még egy audiológiai vizsgálatra is elküldött. Közben megnyugtattak, hogy önmagában a tinnitus nem okoz hallásromlást, de az tény, hogy a fülzúgásról panaszkodók fele valamilyen fokban halláskárosodott is. 

Az audiológus egy hallásküszöb-vizsgálatot is végzett, ami szerencsére kizárta ezt a károsodást. Egy csendes kabinba kellett beülnöm és egy fülhallgatóban lejátszott, majd a fülem mögé helyezett eszközön át érkező hangokat kellett visszaigazolnom. Fülhallgatón keresztül megvizsgálták a fülzúgás frekvenciáját és hangerejét is.. A vizsgálat jól sikerült, az orvos is kizárta az egyéb lehetséges betegségeket, én pedig megnyugodtam, de a zúgást mindez nem hatotta meg. 

shutterstock_1060597085.jpg

Eztán beutalót kaptam egy kórházi szakrendelésre. A hetek persze teltek, a zúgás pedig állandó társam lett. Az orvosi vizsgálatok legalább a lelkemre jó hatással voltak, már nem aggódtam azon, hogy valami komolyabb bajom lehet. Otthon próbálkoztam az addig olvasott jótanácsokkal javítani a helyzeten: a stresszoldás érdekében többet mozogtam és próbáltam inkább másra figyelni. 

A kórházi ágy 

A kórházban aztán egy újabb kivizsgálás következett, aminek a végén két tanácsot kaptam. Az egyik, hogy lehetőleg ne legyek csendes környezetben, mert akkor jobban hallom a zúgást, a másik pedig hogy feküdjek be egy infúzió-kúrára, ami a mikrocirkuláris keringés javításával enyhítheti a tinnitust. 

A csendes környezet számomra úgyis ritka - egy ideje már tévé, vagy zene mellett aludtam el, így az első tanáccsal nem tudtam mit kezdeni. Az infúzió kúrát viszont átgondoltam. Kaptam beutalót, de minden reggel órákat kellett volna egy kórházi ágyon töltenem, ami az akkori munkarendembe nem fért bele, ezért úgy döntöttem, hogy várok, hátha magától és a jobb hozzáállásomtól is javul a fülzúgás. Azóta több év eltelt, a zúgás pedig hol jobb, hol rosszabb, de egy dolog már állandó: együtt tudok élni vele, nem figyelek rá és nem hagyom, hogy elterelje a figyelmemet a fontosabb, jó dolgokról. 

shutterstock_1074533435.jpg

A lehetséges megoldás 

A krónikus, azaz egy évnél hosszabb ideje tartó fülzúgás kezelésére jól bevált világszerte  a TRT ( tinnitus retraining therapy) módszer, ami már nálunk is elérhető. Ez a kezelés három részből áll. Először is kapunk egy fülbe helyezhető kis készüléket, azaz a zajgenerátort, aminek rendszeres használatával pár hónap alatt javulás várható. Ehhez sok esetben feszültségenyhítő, szorongásoldó gyógyszereket is adnak. A harmadik rész a zúgás enyhítő tréningek és technikák alkalmazása (autogén tréning, fókuszterápia, mindfulness gyakorlatok és egyéb kognitív terápiák). Ha úgy érezzük, hogy a kivizsgálás és a betegségek kizárása után sem tudunk megbirkózni a nem múló fülzúgásunkkal, a TRT mindenképp megér egy próbát. Azt pedig ne felejtsük el, hogy ha a hangfal elé állunk, annak ára van! 

Az Amplifon Tinnitus Centrum Budapesten a 6. kerületi hallásszalonban található. Itt fogadják a szakemberek a betegeket előjegyzés alapján. A kombinált terápia még a hosszabb ideje fennálló és zavaró tinnitus esetén a betegek túlnyomó részénél 60-80%-os javulást eredményez.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7713857204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása