HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Aki egész évben úszni jár, az nem most szembesül ezzel a problémával, de akinek a fürdés csak nyári sport, az most nagyon figyeljen. A strandolás közben fülünkbe kerülő víztől -  akár édes, akár sós, akár klóros vízről van szó - fülgyulladást is kaphatunk, így fontos, hogy mielőbb kikerüljön onnan. De nem mindegy, hogy állunk neki az eltávolításának.

shutterstock_793940053.jpg

Ha sokat vagyunk a víz alatt, de akár egy hajmosás is elég lehet hozzá, a víz könnyen bekerül a fülünk belső részébe. Ezt az ismerős, tompult hallásból, a nyomásból és a fura hangból tudjuk, amit mozgásra érzékelünk a fülünk belsejében.  Ez a víz általában magától és gyorsan távozik, van hogy észre sem vesszük és már ki is folyt. Ám előfordul, hogy trükköket kell bevetnünk a kiűzéséért, de ha semmi nem válik be, érdemes felkeresni egy szakorvost. A bent rekedt víz ugyanis feláztatja a hallójáratot, ami fájdalmas szövődményeket okozhat. De miért nem jön ki a víz ott, ahol be is tudott menni? 

shutterstock_695159758_3.jpg

Amikor a fülzsír a ludas 

A fülzsírnak komoly szerepe van a fül egészségének megtartásában. A cerumen sokak számára egyszerű kosznak tűnik, amit a lehető legmélyebbre nyúlva ki kell onnan pucolni. Pedig ezt a természetes anyagot a testünk termeli: a hallójáratban elhelyezkedő mirigyekből ered. És a szervezetünk elég okos ahhoz, hogy ne véletlenül tegye ezt: a fülviasz tisztítja a fül járatait, megakadályozza a kórokozók mélyebbre jutását és a bőrünket sem engedi kiszáradni. De ha víz kerül a fülünkbe, előfordulhat hogy épp egy ilyen fülviaszból álló dugó miatt nem tud távozni onnan. A meleg miatt ráadásul több fülzsír termelődik és amikor ez valamilyen oknál fogva nem tud kiürülni, fülzsírdugó képződik. Ez nem feltétlenül okoz panaszt, de ha a fülbe jutott víztől megduzzad és kitölti a hallójáratot, halláscsökkenést és fülfájdalmat okozhat. 

shutterstock_689205010.jpg

Támadnak a kórokozók! 

A fülünkbe jutott víz előkészítheti a terepet a kórokozóknak is. Ha felázik az érzékeny terület és megszűnik a savas vegyhatást nyújtó savköpeny, abból könnyen hallójárat gyulladás lehet. Ez az úgynevezett úszófül, ami gyakori azok körében, akik sokat tartózkodnak a vízben és a víz alatt.  Ez eddig már nem egy könnyű kellemetlenség, hanem egy erős fájdalommal járó megbetegedés, ami halláscsökkenéssel és lázzal is járhat. 

Egyszerű mozdulatok 

A fülbe került víz kirázásának egyik legismertebb módszere a medence parton gyakran látott  oldalra billentett fej és a fél lábon ugrálás. De ennél vannak jobb módszerek is: a fejünket hajtsuk hátra, majd a bedugult fül irányába oldalra, miközben a másik oldalon óvatosan ütögessük a fül fölötti területet. De megpróbálhatjuk pumpaként használni a kezünket: hajtsuk oldalra a fejünket, nyomjuk a tenyerünket az érintett fülre, majd hirtelen vegyük el a kezünket. 

A rossz tanácsok csak ártanak! 

Ha rákeresünk a neten, rengeteg haszontalan tanácsot is találunk a témában. Ezek egy része hatástalan, egy részük viszont még árthat is. Hajszárítóval szárítás, fülgyertyázás, mindenféle házi keverék fülbe csepegtetése, na ezeket inkább ki se próbáljuk. Ha az egyszerű módszerek és az idő nem oldja meg és a víz nem távozik a fülből, inkább szánjunk rá egy kis időt és forduljunk szakemberhez. Ne aggódjunk, nem fognak kinevetni vagy elküldeni, egy biztonságos fülmosással megoldják a panaszunkat. 

shutterstock_1203039268.jpg

Ilyen egy fülmosás 

A fülmosás furcsa, de nem fájdalmas eljárás. Egy kellemes hőmérsékletű, langyos vizet fecskendeznek a fülünkbe. Ez a víz bejut a fülzsír mögé és kimossa azt, így kifolyik a beljebb került víz is. A fülmosást azonban fontos, hogy szakember végezze, hiszen bizonyos esetekben, például ha lyukas dobhártya, vagy valamilyen gyulladásunk van, nem végezhető el. A szakember ebben az esetben is tudja, mi a megoldás, bízzuk rá a fülünk alapos tisztítását.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr8714892178

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása