HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Már több olyan hallókészülékkel élő hírességeket, köztük színészeket is bemutattunk, akik nem szégyellik azt, hogy hallókészüléket hordanak és ezzel együtt élve, ezt nem is titkolva végzik munkájukat, nem is akárhogyan. De van egy olyan színésznő is, aki egészen az legrangosabb elismerésig, az Oscar-díjig is eljutott. Ő Marlee (Beth) Matlin, akit a siketsége sem gátolta meg a nagyszerű alakításban. 

marleematlinmay09.jpg

 

Siket kislány a színpadon

Marlee (Beth) Matlin Illinoisban született 1965-ben és tizennyolc hónapos volt, amikor egy fertőzés következtében a jobb fülére teljesen, bal fülére pedig 80%-ban megsüketült. A hallását vesztett kislány egy kifejezetten siketek számára alapított iskolában végezte tanulmányait és a fogyatékossága sem akadályozta meg abban, hogy a színészet felé forduljon.  

Nagyon korán, 7 évesen szerepelt először a színpadon amihez nagy önbizalom és tehetség  kellett, de ez nagyon jó példa arra, hogy a siketen is lehet teljes életet élni. A kislány egy siket és ép hallású gyerekeknek alapított színjátszó körrel adta elő az Óz, a csodák csodája című musicalt, amiben a főszereplő Dorothyt alakította. Az egyik előadáson fedezte fel őt Henry Winkler színész. 

Bár azóta az orvostudománynak és a technológia rohamos fejlődésének köszönhetően a beültetett implantátumokkal és hallókészülékkel nagyon sok esetben visszaadható a hallás, a színésznő siketként éli életét. 

Az első főszerep

Az első filmes főszerepét 21 évesen kapta. Az Egy kisebb isten gyermekei című filmben játszotta a főszerepet, amiért 1987-ben el is nyerte a amerikai Filmakadémia Oscar-díját, ami egy egy filmtörténeti esemény lett: az 59. Oscar gála volt az egyetlen eddig, ahol hallássérült színész vehetett át díjat.  

Ezt követően főként sorozatokban és tévéfilmekben tűnt fel. Pályafutása során először az 1989-es A csend hídja című tévéfilmben szólalt meg, ahol egy siket özvegyet alakított. A 90-es évek elején a Reasonable Doubts című bűnügyi drámasorozat főszereplője volt, amiért egy újabb Golden Globe-díj jelölést zsebelhetett be. A Kisvárosi rejtélyek című sorozatban vendégszereplőként tűnt fel, amiért Emmy-díjra jelölték. De nem csak siket szerepeket kapott: egy valós történetet feldolgozó filmben, az 1994-es Carrie Buck történetében a címszerepet, egy ép hallású nő megformálását osztották rá. 

Sorozatok sorozatban

Ezt követően több ismert és népszerű sorozatba is feltűnt, így láthattuk a Végtelen határok, a Vészhelyzet és Az elnök emberei, Seinfeld, az Ügyvédek és az Esküdt ellenségek: Különleges ügyosztály és a Született feleségek című sorozatokban is. Kiemelkedő szerepe volt 2007-től az L című televíziós sorozat, amiben több évadon át főszereplőként játszott.

marlee_matlin_star.JPG

2009-ben a színésznő csillagot kapott a Hollywood-i hírességek sétányán. 

De a színészet mellett fontos szerepet játszik életében a jótékonyság is, így 2011-ben a Celebrity Apprentice című valóságshow-ban résztvevő hírességként a siketek számára hallókészülékeket biztosító Starkey Hearing Foundation nevű szervezetnek gyűjtött pénzt. Noha a műsorban végül csupán a második helyezést érte el, így is egymillió dollárt sikerült összegyűjtenie.

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr3914610558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása