HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A súlyos nagyothallók és siketek hallásjavítása nagy kihívás volt a szakembereknek. Ha a hanghullámokat a belső fülben található szőrsejtek nem tudják elektromos impulzusokká alakítani, a hagyományos hallókészülékek kevésnek bizonyulnak. Erre született megoldásként a beültethető cochleáris implantátum. 

3_v3.jpg

 

 

A cochleáris implantáció, azaz CI egy olyan műtéti eljárás, aminek során egy implantátumot, vagyis egy dekóder egységet és egy ehhez kapcsolódó elektródasort ültetnek a belső fülbe, amihez egy külső egység is tartozik. 

A működés

Ha a hallásunk ép, a csigában található szőrsejtek feladata a hanghullámok elektromos elektromos impulzusokká alakítása, amiket aztán a hallóidegek felvesznek, majd továbbítanak az agy felé. Ha viszont ezek a szőrsejtek nem működnek, megoldást nyújthat a CI: átveszi a a szőrsejtek funkcióját, és elektromos impulzusokat továbbít a hallóidegek felé.

A beszédprocesszoron lévő mikrofonok érzékelik a hanghullámokat és átalakítják azokat digitális jelekké.Ezek a jelek a mágnessel kapcsolódó tekercsen keresztül a bőr alatt elhelyezkedő implantátumba jutnak. Az implantátum elektromos jelekké alakítja az információt és a cochleában lévő elektródába továbbítja. Az elektromos jel ingerli a hallóideget, így jut el az agy hallóközpontjába a jel és hangérzet keletkezik. 

1_v2.jpg

Az élmény

Ahogy a hagyományos hallókészülékekkel, úgy a cochleáris implantátummal sem lesz az éppel pontosan megegyező a hallásélmény. 

Az irányhalláshoz szükség van arra, hogy mindkét fülünkkel azonos minőségben érzékeljük a hangokat, tehát egyoldali implantálás esetén nem lehet a hangok irányát megállapítani. 

De minél korábban történik a beültetés, annál nagyobb eséllyel alakul ki az éphallókra jellemző beszédkészség és szókincs, így pl. gyermekek esetében a beszéd éphalló társaikkal megegyező módon fejlődhet. 

Kinek megoldás? 

A cochleáris implantátum rendszer egy csodálatos megoldás, azonban nem alkalmazható bármely típusú és fokú hallássérülés esetén, az implantátum beültetésének több feltétele van. 

Az egyik alapkövetelmény a hallóidegek ép működése, ezek hiányában a CI nem hoz megoldást - a rendszer működéséből adódóan hatástalan lenne. A műtétet megelőző kivizsgálási sorozat részeként az orvosok ellenőrzik a csiga állapotát, szerkezetét, felépítését, hiszen az elektródasort a csigába vezetik be a műtét során. 

Kiemelt szerepet játszik a sikeresség mértékében az életkor. Minél fiatalabb korban történik meg a beültetés, annál nagyobb az esély arra, hogy tökéletes eredményt érjenek el. Az idő más tekintettel is döntő faktor, minél több idő telik el a hallás elvesztése és a műtét között, annál jobban csökken a sikeresség mértéke. Pl. az agyhártyagyulladás gyakori szövődménye a csiga csontosodása, mely előrehaladott állapotban lehetetlenné teszi az elektróda bevezetését. Ilyen esetekben a legfontosabb tényező az idő, azonnal kell cselekedni. 

Az orvosi feltételek mellett fontos megemlíteni, a rehablitiációs és anyagi szempontokat is. Szerencsére Magyarországon orvosi indikáció esetén a társadalombiztosítás állja a műtét és a készülékes ellátás teljes költségét, illetve a rehabilitációs díjak nagy részét. 

A műtét

A cochleáris implantátum beültetése altatásban történik az ország 4 fül-orr-gégészeti és fej-nyaksebészeti klinikáján. Az operáció során az implantátum testet a koponyacsont felületéhez rögzítik, az elektródasort pedig a belső fülbe, csigába vezetik. A külső egység - a beszédprocesszor - aktiválása a műtét után 4-5 héttel történhet meg. A beszédprocesszor bekapcsolását és a további beállításokat speciálisan képzett szakemberek végzik. 

2_v2.jpg

A rehabilitáció

A rehabilitáció összetett folyamat, több szakember, a páciens és családtagjainak, környezetének együttes munkáját igényli. A bekapcsolás során megtörténik az első hangok érzékelése, melynek köre a folyamatos állítások, finomhangolások során egyre bővül. Az implantátum rendszer segítségével egyre több hangot hall és ismer fel a páciens, közben fokozatosan kialakul és fejlődik a beszédértés is. 

Az esélyek

A siketen született vagy a beszéd kialakulása előtt megsiketülő emberek esetében akkor van esély jó eredmény elérésére, ha az operációra kisgyermekkorban kerül sor, lehetőleg még az 5. életév előtt. A kötelező újszülöttkori hallásszűrés bevezetésének és a modern technológiáknak hála jelenleg már 8 hónapos csecsemőknél is sikerrel hajtható végre a beavatkozás. A műtét után fontos a külső egység folyamatos finomhangolása és karbantartása, a hallás- és beszédfejlesztésért felelős gyógypedagógus munkája, illetve a páciens gyakorlásba fektetett energiája. 

Azokban az esetekben, mikor a beszéd elsajátítása után történik a hallásvesztés, az idő szerepe sorsdöntő. Jó eredményt akkor érhetünk el, ha a hallásvesztést követően gyorsan megtörténik az operáció.  Bár akár több tíz év után is segíthet a CI, ez sosem hozhat olyan eredményt, mint egy rövid időn belül elvégzett beavatkozás. 

A következő részben az implantátum technológiájáról, a fejlődéséről és a legújabb, modern készülékekről lesz szó.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6414373461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása