HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a halláscsökkenés csak az idős embereket érinti, a minket érő zajok nem elég erősek ahhoz, hogy befolyásolják a hallásunkat, és egy bizonyos kor alatt nincs is miért aggódnunk. Pedig a zajártalom minden korban  hatással van az egészségünkre, épp ezért nem árt komolyan vennünk a zajvédelmet. 

shutterstock_627732407.jpg

Mit nevezünk zajnak?

Zajnak minősítünk minden olyan hangot, amit kellemetlennek, zavarónak érzünk, vagy az egészségünkre, azaz a hallószerveinkre káros. Itt nem csak az erős hangokra kell gondolni, hiszen a kisebb intenzitású, állandó zajok is befolyásolják a kedélyállapotunkat, zavarják a pihenésünket és nem tudunk miattuk koncentrálni. Az erősebb hangok megemelik a vérnyomásunkat és a pulzusunkat, hatásukra megváltozik a vérkeringés is. Ha pedig tovább emelkedik a zaj intenzitása, a hallószerveink is károsodhatnak. 

Mennyit bír a fül? 

Az üzemi zajártalom mértékének megállapítására különböző zajszint határokat állapítottak meg, ami alapján azt láthatjuk, hogy a dolgozókat egy munkanap alatt mennyi ideig lehet a zaj hatásának kitenni anélkül, hogy veszélyeztetetté válnának. Ezek a mindennapi életre is vonatkoztatható értékek: 

Az extrém erejű, hirtelen zajok, mint például a petárda, vagy a lövés, azonnali halláskárosodást okoznak. 

Zajvédelem

Bizonyos munkahelyi környezetben a zajvédelem kötelező és elengedhetetlen. Erős zaj éri azokat, akik gyárakban, az építőiparban, reptereken, vagy az éjszakai életben dolgoznak. Nekik bizonyos esetekben kötelező, egyébként pedig erősen ajánlott a megfelelő zajvédő eszköz használata. De elég egy éjszakai zajos környezet, amitől nem tudunk aludni, vagy egy kéziszerszám hangja, amibe belesajdul a fülünk, hangos zenehallgatás, vagy nagy hangerővel működő játék, hogy lássuk, a zajvédelemre nem csak egy munka során lehet szükség. De milyen lehetőségeink vannak? 

shutterstock_410431990.jpg

Füldugó

Hallószerveinket legegyszerűbben a gyógyszertárakban kapható olcsó, ám nem túl hatékony füldugóval is védhetjük. Ezek a hallójáratba helyezve felveszik annak formáját, elzárva az érzékeny szerveinket az erős zajoktól. Ám nem biztosítanak teljes védelmet, ehhez a fülünkhöz pontosan illő, egyénileg készített védő fülillesztékre van szükség. 

shutterstock_318396821.jpg

Egyedi fülilleszték

Ha ilyet hordunk, biztosak lehetünk benne, hogy a hallójáratunk tökéletesen zárt és védett az erős zajoktól. Ráadásul már léteznek olyan védők, amikbe speciális szűrők építhetők, a felhasználó igényeitől függően: ezek vagy a mély hangokat csillapítják és a beszédhangokat engedik át, vagy csak a magas hangokat szűrik. Ezek az eszközök üzemi zajhoz nem javasoltak, de ha alváshoz, zene hallgatásához, vagy kézi szerszámaink használata mellé keresünk zajvédelmet, tökéletesen megbízhatóak. 

shutterstock_253118080.jpg

Üzemi zaj

A professzionális zajvédő eszközök, mint a fültok a zajvédelmi sisak, vagy ruha az üzemi zajártalom elleni védekezéshez használhatóak. Ha egy bizonyos zajszint feletti a munkakörnyezet, a használatuk kötelező, amit nagyon komolyan kell vennünk a hallási egészségünk megőrzése érdekében.

shutterstock_561877147.jpg

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6014184933

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása