HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha probléma támad a fülünkkel, fáj, viszket, zúg, vagy a hallásunk minőségében érzünk változást, a legjobban tesszük, ha mihamarabb szakemberhez fordulunk. A fül-orr-gégész szakorvos mellett az audiológus is a hallószervünk szakértője, de mi a különbség köztük és milyen panaszokkal fordulhatunk hozzájuk? 

shutterstock_238700314.jpg

A fül-orr-gégész 

Az orvostudomány ezen ágához több terület is tartozik. A fül-orr-gégész szakterületéhez a szájüreg és a nyálmirigyek, a garat, a gége megbetegedései, a hangképzési zavarok, az allergiás panaszok, a halló- és egyensúlyozó szervünk, az orr és melléküregei valamint a szaglás és ízérzés tartoznak. 

Mikor kell fül-orr-gégész szakorvoshoz fordulnunk? 

Tartós rekedtség, lázzal vagy anélkül jelentkező fülfájdalom, krónikus mandulagyulladás, hirtelen halláscsökkenés esetében érdemes mihamarabb felkeresni a szakorvost. A vizsgálat során panasztól függően az orvos átnézi a külső hallójáratokat és megvizsgálja a dobhártyákat, illetve szükség esetén fülmosást végez. Orron belüli vizsgálatra, váladék leszívására és annak kitenyésztésére is szükség lehet. A fül-orr-gégész szájüreg áttekintést, torok, torokmandula és garat vizsgálatot is végez, illetve ha szükséges, ezekről a területekről is váladékot vesz. 

shutterstock_381900349.jpg

Az audiológus 

Fülünk legfontosabb funkciója a hallás. A hallás során a hanghullámok rezgésbe hozzák a dobhártyát, majd a középfül csontjai ezeket a rezgéseket egy bonyolult úton továbbítják az agy felé. Ha ennek az összetett rendszernek bármely pontján károsodás történik, akkor beszélünk hallássérülésről. 

Az audiológia, azaz a hallástan a hallással foglalkozó fül-orr-gégészeti szakterület, melynek  lényeges területe a a gyermekek hallásának ellátásával foglalkozó pedoaudiológia. Az audiológus a halláscsökkenésekkel, ezek mértékével, diagnózisával, szűrésekkel foglalkozik. Az audiológus végzi a hallásvizsgálatot és állapítja meg a szükséges hallókészülék típusát és segít a készülék használatában. 

Az audiológus által végzett vizsgálatok egyik fő célja, hogy meghatározza a  halláskárosodás típusát és megállapítsa a halláscsökkenés mértékét. 

A hallásvizsgálat mindig a fül-orr-gégész szakorvos és a hallásspecialista közös munkája. Az Amplifon hallásközpontjaiban a szakképzett és folyamatos továbbképzésen részt vevő audiológusok mellett fül-orr-gégész szakorvosok is dolgoznak. A hallásvizsgálatot minden esetben személyre szabják, kiváló felkészültségű hallásspecialista szakemberekkel dolgoznak, akik a legnagyobb odafigyeléssel végzik el a fájdalommentes vizsgálatot. 

Mikor forduljunk audiológushoz? 

Amennyiben hallás és beszédértési problémáink vannak, zúg vagy cseng a fülünk, szédülünk vagy egyensúly zavarunk van. 

Az audiológus által írt hallásvizsgálat menetéről és a kiértékelésről itt írtunk bővebben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr9814115743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása