HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha úgy érezzük, hogy baj van a hallásunkkal, a legjobb amit tehetünk, hogy minél előbb szakemberhez fordulunk. De általában nem ez történik, hanem ahogy az jellemző ilyenkor, még futunk pár kört, hátha elmúlik az a tünet magától, meg különben is: a halláscsökkenés csak az öregeket érinti, nem? 

shutterstock_453644602.jpg

Egyrészt az utóbbi felvetés óriási tévedés, hiszen a halláscsökkenés a középkorúak problémája is,így a vizsgálatot kár halogatni. Tanácsos ilyenkor nem a szomszédunktól, a patikustól és a boltostól kérni szakvéleményt, vagy online hallástesztektől várni a választ. 

Ha sistereg a fülhallgató 

Az online hallástesztek azzal kezdik, hogy legyen fülhallgatónk, de ha nincs, akkor a hangfalunk is megteszi. Már itt gyanús lehet, hogy mégis milyen fülhallgatóról, vagy hangfalról beszélünk? Különböző árkategóriájú és minőségű eszközöket használunk, biztos, hogy mindegyik ugyanazt a hangot közvetíti majd a fülünkbe? 

Szubjektív válaszok 

Ezután általában meg kell adnunk a születési évünket és a nemünket, hiszen ezek mind befolyásolhatják az eredmény kiértékelését. Ha ezzel kész vagyunk, egy teszt hanggal beállítunk egy olyan hangerőt, amit éppen “kellemesen” és “megfelelően” hallunk, ehhez fog viszonyítani a teszt további része. De mi alapján tudjuk megmondani, hogy a hang épp megfelelő? Egy kicsit hangosabban, vagy halkabban már nem jó? Dehogynem. 

Az online hallástesztek ezt követően különböző felvételeket játszanak le, amikben általában számokat, vagy szavakat mond egy hang, változó hangmagasságban, változóan zajos környezetben. Itt le kell írnunk, hogy mit hallottunk, ennek eredménye mutatja majd meg, hallásküszöbünket és azt, hogy forduljunk e szakemberhez, vagy sem.  

Kétséges hallásküszöb 

Léteznek videók is, amik szintén a megbízható, szakszerű hallásvizsgálatot próbálják leutánozni. Itt jellemzően csak a hallott tartományról kapunk bármi megközelítő információt, de itt is a fülhallgatótól és a környezet zajaitól függ a a végeredmény, amire nem érdemes az öndiagnózisunkat alapozni. 

Van persze néhány kérdés, amit érdemes magunknak is feltennünk. Gyakrabban kérdezünk vissza egy beszélgetésnél, mert nem értjük a partnerünket? Előfordul, hogy azt kérik, beszéljünk hangosabban? A megszokottnál nagyobb hangerőn hallgatunk zenét, vagy nézünk tévét? Ezek a kérdések is mindössze iránymutatók lehetnek, ugyanúgy, ahogy az online hallástesztek automatikus kiértékelései. 

 shutterstock_795157486.jpg

Félmegoldás helyett válasszuk az igazit!

Ha valódi válaszokat várunk, akkor sincs nehéz dolgunk. Keressünk fel egy hallásközpontot és kérjünk egy időpontot. Itt lesz idő arra, hogy a hallásvizsgálatot megelőzően egy hosszabb, alaposabb előkészítés, majd szakszerű vizsgálat során valódi, megbízható választ kapjunk az online hallástesztektől várt kétséges eredmények helyett. A vizsgálat gyors, ingyenes és nem jár semmilyen fájdalommal. Tartsuk szem előtt, hogy csak szakszerű vizsgálat után lehetünk biztosak abban, hogy pontos eredményt, és ennek ismeretében a megfelelő megoldást kapjuk a hallásunkkal kapcsolatos problémákra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2114113751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása