HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Hallásromlás esetén gyakran előfordult, hogy a két fül nem egyenlő mértékben gyengül, vagy az egyik teljesen ép, a másikkal viszont már nem hallunk úgy, mint régen. Ilyenkor sokan úgy gondolják, hogy ez egy optimális, jó állapot, nincs is szükség hallókészülékre, hiszen az egyik fül még szuperál. De ez nagy tévedés, hiszen nem véletlen, hogy két fülünk van: az egyoldali hallás nem elég a megfelelő hallásélményhez. 

shutterstock_370125701.jpg

Sok hallásproblémával élő érintett azt hiszi, hogy akkor is mindent megtesz a hallása érdekében, ha csak a rosszabbik fülén visel hallókészüléket. Így csak egyet kell megvásárolni, egy készülékkel kell bíbelődni, mindenki jól jár. De ez nagy tévedés, az egyoldali hallás meggátolja azt, hogy megfelelően eligazodjunk a beszéd, a zene és a zajok világában. 

A térhallás

A hallásunk binaurális, azaz kétoldali, vagyis a legjobb érzékelést a két oldal azonos működésével érhetjük el. Az agy a két irányból érkező ingerekből határozza meg a hang irányát azáltal, hogy a hang nem egyszerre éri el a jobb és a bal fület. Ha mindkét fülből érkeznek hangok, akkor jobb a tájékozódó- és egyensúly érzékünk, a világ pedig természetesebbnek tűnik.

A hallásközpontban, vagy a szakorvosnál ezért is figyelmeztetnek arra, hogy ha mindkét oldalon hallásvesztés áll fenn, akkor sztereó ellátásra van szükség. Megéri, hiszen így a jobb és bal oldalon is jobb lesz a hallásunk, nem lesz gondunk a beszédértéssel, zajban is jobb lesz az irányhallás és a hangminőség is megfelelőbb lesz két hallókészülék használatával. 

shutterstock_581372506.jpg

Az elhanyagolt fül

De mi történik akkor, ha a térhallásra fittyet hányva csak az egyik fülünkben használunk hallókészüléket? Az agyunk nem lesz boldog, az biztos. A fülnek és az agyba vezető hallóideg pályának hang ingerekre van szüksége ahhoz, hogy működésbe hozza, és működésben is tartsa a megmaradt hallási képességeket. A hallási képességek folyamatos romlásnak vannak kitéve akkor, ha huzamosabb ideig nem érik hangingerek a hallószervet. Így, ha tartósan csak az egyik fület használjuk, akkor a másiknak fül „elszokik a hangoktól”, és ezáltal rosszabb lesz az érthetősége. 

Az irányhallás

Gondoljunk csak bele, milyen érzés az, amikor hirtelen hallunk egy hangot, de pontosan nem is tudjuk, hogy honnan érkezett. A kétoldali hallás teszi lehetővé az irányhallást, vagyis annak a képességét, hogy el tudjuk dönteni, honnan érkeznek  hangok. Ennek hiánya nem csak kellemetlen, vagy zavaró, de veszélyes is. Az irányhallás sok veszélyes helyzetben figyelmeztethet, nélküle például nem tudjuk, hogy autó közeledik, amikor az úttest szélén állunk. Az irányhallás egészen addig természetes, amíg nincs problémánk a hallásunkkal, de kétoldali halláscsökkenés esetén nagyon fontos, hogy mindkét fülünk esetében megfelelő legyen a hallásunk. 

shutterstock_1016721706.jpg

A sztereo világ izgalmasabb!

Ugye, hogy egy sztereóban hallgatott zenének mennyivel gazdagabb és jobb a hangzása, mintha ugyanazt monóban hallgatnánk? A hallókészülékekkel sincs ez másképpen: ha két készüléket viselünk, a hallás sokkal kellemesebb és teljesebb lesz, így alacsonyabb hangerő ellett is megfelelő minőség lesz. .

Higgyünk a szakembereknek és fogadjuk el, hogy kétoldali hallásromlás esetén nem elég csak az egyik fülünket támogatni. Ha megtapasztaljuk a két hallókészülék viselésének előnyeit, biztosan nem akarunk majd később csak az egyikkel boldogulni.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6114474226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása