HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Sokat beszéltünk már arról, hogy jut el a hang a fülben, ott mi történik pontosan, de kevesebb szót ejtettünk a hang képzéséről és annak érdekességeiről. Az például tudta, hogy miért magasabb a nők hangja, vagy mitől marad a középkorban magasabb a fiúk hangja? Érdekes, vicces és néhol fájdalmas hírek a hang világából. 

shutterstock_1039244101.jpg

1. A hang keletkezése

A levegőnek nagy szerepe van a hangokban, hiszen ennek köszönhető, hogy megszólalnak a hangszálaink. A gégénken keresztülhaladó levegő megrezegteti a gégeporcok között feszülő hangszalagokat és voila, megérkeztünk a hanghoz. A hangszalagok vastagsága és hossza befolyásolja, hogy milyen lesz a hangunk, de a torok, a száj- és az orrüreg, a nyelv, a szájpad és a fogsor is hatással van rá. 

2. Mi az a mutálás?

A nőknek és gyerekeknek jellemzően magasabb a hangjuk, ennek oka a kisebb gége és a rövidebb hangszál. Aztán amikor egy fiúknak megnő a gégéje, megnő a hangszalagja is: ettől mélyül hang, vagyis mutálni kezd. 

shutterstock_603810701.jpg

 

3. Zömök tenor és magas basszus

A hangfekvések és a testalkat között korreláció áll fennt, vagyis jellemzően a tenor hangú férfi zömök, alacsony, széles mellkassal és vastag, rövid nyakkal rendelkezik, a basszus hangú férfi viszont magasabb és testesebb. 

shutterstock_160572116.jpg

 

4. A kasztrálás

A fiúk angyali hangja a fent említett pubertáskori mutálással általában megszűnik. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, csak egy dolgot tehetünk, amit a középkorban gyakran meg is tettek: kasztrálták a gyerekeket. A kasztráció a herék eltávolítását jelenti, amivel meggátolták a nemi érést, így a mutálást is. Ezeknek a fiúknak magas maradt a hangja, de közben nőttek és erősödtek, így egész különleges hang alakult ki, amit ebben a korban nagy becsben tartottak. 

5. Stroke után marad az ének?

Tudósok megállapították, hogy az éneklés jobb agyféltekés művelet, amíg a beszéd többnyire bal agyféltekés. Ez lehet az oka annak, hogy agyvérzés, stroke után vannak, akik beszélni ugyan nem tudnak, de énekelni igen.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1514383764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása