HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Abszolút hallásnak általában azt nevezzük, amikor valaki képes arra, hogy egy hangot megnevezzen bármilyen referenciahang, azaz hasonlítási alap nélkül. De vajon mennyire tanulható, vagy mennyire született képesség ez az adottság? És mi történik a fülben ilyenkor? 

shutterstock_446935882.jpg

Mérések és teszt

Az abszolút hallás nem egy egyértelműen meghatározható adottság, nem mérhető és lehet precízen meghatározni. Viszont vannak jelenségek, amik erre a képességre utalhatnak, például amikor egy gyereknek különösen tiszta a hangja, jó a ritmusérzéke és a zenei érzéke is.  A hallás tesztelésével felismerhető és kiszűrhető az abszolút hallás, amit a zeneoktatók használnak is a tehetséges gyermekeknél. 

Mindenkiben ott van a lehetőség?

Vita tárgya, hogy az abszolút hallás mennyire genetikai adottság és mennyire van jelen minden egyes emberben. Míg az egyik elmélet szerint csak kevesek születnek ezzel a képességgel, a másik szerint mindenkiben megvan a lehetőség, ami viszont csak akkor bontakozhat ki, ha négy-hat éves kor előtt megkezdődik a professzionális zenei képzés. 

shutterstock_349318703.jpg

A tudósok  azonban azt is  állítják, hogy az örökletességnek nagy szerepe van az abszolút hallásban, hiszen a kutatások szerint ez a képesség 100%-osan örökletesen meghatározott. Ez nem jelenti azt, hogy biztosan kizárólag a gének határozzák meg, hiszen a családi minta, a nevelés, a gyermekkorban ért hatások is ugyanilyen fontosak. A kiemelkedő tehetséghez nem elég egy gén, szükség van kreativitásra és kitartó gyakorlásra is. 

Gyakorolható?

Ha korán, kisgyermekkorban a zenei tehetség, mint pl. Mozart esetében a kiemelkedő ritmusérzékben és szép tiszta énekhangban mutatkozik meg, majd jön a hangszeres tanulás, majd a zeneszerzés. Ahhoz, hogy ezek a csodagyerekek felnőtt korukra is zenészek legyen, szükség van a kreativitás-génekre is. 

Az abszolút hallás esetében a négy-hatéves kor körüli képzés elegendhetetlen, mivel szakemberek szerint ez után már nem fejleszthető ez a képesség. Azonban a relatív hallás, ami referenciahang segítségével azonosít hangokat, tanulható és gyakorolható később is. 

shutterstock_328682309.jpg

Fejben dől el

Az abszolút hallás hátterében a bal agyfélteke eltérő működése áll. Egy kutatócsoport abszolút hallással rendelkező zenészeket vizsgálva felfedezte, hogy esetükben a bal agyféltekéjének halántéki lebenyében a planum temporale nevű régió megnagyobbodott. Egy másik kutatásban pedig azt tapasztalták, hogy a vérkeringés is más a kiemelkedő tehetségű zenészeknél: náluk az nagymértékben fokozódott a bal agyfélteke homloklebenyének kérgi keringése.

Egy ritka genetikai rendellenesség, a Williams-Beuren szindrómában szenvedő személyek túlnyomó többségénél abszolút hallás figyelhető meg. Közülük (igen kevés kivétellel) azok is abszolút hallással rendelkeznek, akik nem részesültek hatéves koruk előtt zenei képzésben.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr9014327929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása