HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha valakire lehet azt mondani, hogy sugárzó, akkor Ági valóban az. Szélesen gesztikulálva magyaráz, füle mögé tűrt hullámos tincsei állandóan elszabadulnak, igazgatja is őket, egy darabig a haját az arca felé fésülve, aztán már nem zavartatja magát és a füle mögé tűri. Ági mindkét fülében ott hallókészülék, ezt szeretné takarni, de rajta nem is ez a legfeltűnőbb. Hanem az energia, ami süt belőle, ahogy arról mesél, hogy hallotta meg életében először a madárcsicsergést és mennyire megváltozott az élete, ahogy a 4 műtét után megkapta az első hallókészülékét. 

hegedusagi1.jpg

Hegedűs Ági születésénél minden rendben volt, a rutinból végzett hallásvizsgálatok sem mutattak ki semmi rendelleneset. A diagnózisra 4 évet kellett várni, pedig édesanyja érezte, sőt tudta, hogy valami nem stimmel. Az ápolónőként dolgozó anya látta a kislányon, hogy nem úgy reagál a hangokra, ahogy elvárható lenne, csendes és befelé forduló volt, a család nem tudta, hogy mi a probléma, érezték, hogy valami nagy baj, de minden vizsgálat és teszt negatívnak bizonyult. “Nézze meg ezt a gyereket, milyen okosan csillog a szeme” - nyugtatták Ági anyukáját, aki nem adta fel és addig járt orvosról orvosra, mire végül választ kapott. De mivel az orvosok sem jó helyen keresték a probléma forrását, Ági már ovis volt, mire végre valaki belenézett a fülébe. 

Nem szívesen emlékszik vissza a diagnózis előtti évekre. Úgy érezte, hogy valami baj van vele, ő az akit kint felejtenek az udvaron, akit nem értenek meg, aki nem tudja kifejezni magát, és miközben ő nagyon szeretett volna megfelelni a szüleinek, senki nem tudta, hogy a kislány azért ilyen, mert a hallásával hatalmas gondok vannak. 

img_0008.jpg

A vizsgálat megállapította, hogy Ági kifejletlen belső füllel született. A fejletlen szervek miatt erősen nagyothalló volt, minimális részét érzékelte az őt érő hangoknak, amin a hallócsont és a dobhártya hiánya miatt egy hallókészülék sem segített volna. A kislány szerencséjére olyan orvosokhoz került, akik egy 1995-ben még úttörőnek számító megoldással újjáépítették ezeket a részeket és 4 műtéttel végül úgy pótolták a belső fület, hogy hallókészülék segítségével Ági teljes életet élhet. (Dr. Z. Szabó László professzor Hajnal Imre kórházban végzett csodálatos első műtétjéről, és Dr. Liktor Bálint főorvos Bajcsy-Zsilinszky Kórházban végzett további műtéteiről  egy következő cikkben részletesen beszámolunk.) 

A diagnózist azonnal műtét követte. Az első két beavatkozás során újjáépítették a belső fülét, majd újabb kettő beavatkozás következett, ami lehetővé tette a hallókészülék viselését. Ez óriási változást hozott a lány életébe, aki a sok kórházi ki-be járás, lábadozás és kontroll miatt évvesztesként kezdte az iskolát. 

img_0010.jpg

Hallókészülékesnek lenni nem könnyű, egy felnőttnek is időre van szüksége, amíg testileg és főleg lelkileg megszokja és elfogadja, hogy segítségre van szüksége, ami látható is a környezete számára. Egy 4 éves kislány különösen érzékeny lehet erre, így az addigi megpróbáltatásokat türelmesen és derűsen viselő Ági amikor megtudta, hogy jöhet a hallókészülék, tőle szokatlan indulattal reagált. A kislány úgy érezte ciki lesz, olyat csak a nénik hordanak, akik öregek és ő mindenkit ki fogja nevetni. Ezzel a hozzáállás érkezett meg Soósné Günther Móni audiológushoz, akinek kisugárzása és hozzáállása olyan hatással volt Ágira, hogy végül azzal távozott a rendelőből, hogy ő most már bizony MENŐ. 

És hogy mekkora szerepe van a hallókészüles környezetében élőknek, főleg gyerekeknél a példaképnek tekinthető felnőtteknek: Ági alsós tanító nénije, Viola néni olyan profin és akkora szeretettel fordult mind a kislány, mind az osztály felé, hogy hiába a 4 műtét miatt leborotvált haj és a hallókészülék, az osztálytársak azonnal elfogadták és sosem cikizték Ágit a halláscsökkenése miatt. Ági is hamar megtalálta a helyét a közösségben, főleg hogy ő volt az egyetlen, aki ki tudott venni  egy olyan dolgot a füléből, amit aztán a tenyerébe zárva sípoltatni tudott. Az osztály az iskola szereplős osztálya volt, itt találta meg Ágit a színészkedés is, aminek később a hivatását is köszönheti. 

334103_2327971334525_1557653514_o.jpg

Ági hallása nem egyik napról a másikra javult, de már a hallókészülék előtti is érték meglepetések. Az egyik ilyen emlékezetes történet, amikor még óvodásként rémülten, fehérre vált arccal futott be a családjához, hogy valami borzalmas hangot hall, amit addig soha. Apja addig keresgélt, hogy vajon mire gondol a kislány, míg kiderült, hogy az addig sosem hallott madárcsicsergéstől ijedt meg annyira. Annak, akinek az életéből addig kimaradt egy ilyen egyébként fülnek kellemes hang, ismeretlen és ijesztő lehet egy ilyen zsivaly. Persze miután kiderült, hogy honnan jön a hang és ehhez is hozzászokott, megszerette a madárdalt is. 

Az ezután következő javulások és főleg a jól beállított hallókészülék hatalmas változásokat hoztak Ági életében. Az addig csendesebb, zárkózottabb lány kinyílt, új élményeket keresett és talált, a visszakapott hallás teljesen megváltoztatta az életét. Érettségi után az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karra  jelentkezett, pszichopedagógia- és tanulásban akadályozott szakirányokra, de mellette a színészi pálya is vonzotta, sőt az audiológus szakma is felmerült lehetőségként. Végül úgy döntött, hogy a színészet iránti vonzalma és a gyógypedagógia iránti elkötelezettsége miatt drámapedagógus képzéseket végez, jelenleg az Óbudai Waldorf Gimnáziumban drámát tanít. 

Ági az A 011 Alkotócsoport Droszt című előadásán készült filmben

Ági 6 évente cseréli a hallókészülékét, hamarosan megkapja a negyediket is. Ez már egy új, modernebb, digitális okoskészülék lesz, ami egész más hallásélményt nyújt majd, mint az eddigiek. Ma már mindig hordja a készülékeket, mert az elmúlt évek során kiderült számára, hogy nélkülük nem érzi jól magát. Egy alkalommal, amikor kivette, eltörtek és 4-5 hónapig nem is tudta megvenni az újat, így nélkülük teltek a mindennapjai. A saját bőrén tapasztalta meg, hogy a hallássérülés milyen erős hatással van a hangulatra: bezártság érzése volt, befelé fordult, magába húzódott a hónapok alatt és nagyon mély letargikus hangulatba került. Amikor pedig megkapta az új készüléket és a fülébe rakta, olyan boldogságot és szabadságot érzett, amitől potyogni kezdtek a könnyei. A visszanyert hallásnak köszönhetően újra kinyílt a világ és Ági azóta is boldogan sugározza magából az erőt, ami az élete első éveiben őt ért nehézségek és a hallókészülék ellenére is határtalannak tűnik.

Kiemelt kép: Balogh Alex

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4114272109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása