HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Hallásunk egészsége érdekében elengedhetetlen a füleink napi ápolása, tisztítása. Azonban nem mindegy, hogy mindezt hogyan tesszük, a helytelen technika vagy eszközök alkalmazásával ugyanis több kárt okozhatunk, mint hasznot. Összegyűjtöttünk néhány fontos alapszabályt annak érdekében, hogy sérülés és károkozás nélkül tisztíthassuk meg füleinket.

fül tisztítása.jpg

Kezdjük egy fontos fogalom tisztázásával. A fülviasz - más néven cerumen - a hallójáratban elhelyezkedő mirigyek terméke. Tehát egy természetes képződmény, amelyre bizonyos mennyiségben szükség van a hallójáratban. Tisztítja a fül járatait, nem engedi kiszáradni a bőrt, és védi a hallójáratot a külső negatív hatásoktól, például megakadályozza különféle kórokozók bejutását a szervezetbe.

A hallójáratban a cerumen mindennemű külső ráhatás nélkül is lassan, de folyamatosan "vándorol" a termelődés helyétől kifelé a fülből, ahogyan az előbb említett mirigyek is termelik az "utánpótlást". Ennek a folyamatnak a segítségével távoznak a fülben lerakódott szennyező anyagok, így a kosz, az elhalt hámsejtek, a por, és egyéb idegen anyagok is.

Tehát a fülzsír egyáltalán nem felesleges és szörnyűséges dolog, mint azt sokan gondolják. Nem is szabad teljesen eltávolítani, még annak ellenére sem, hogy zavarónak vélhetjük a jelenlétét. De mit tehetünk akkor, ha mégis meg akarunk szabadulni a cerumen egy részétől, és mindemellett biztonságban szeretnénk tudni hallójáratunk és fülünk egészségét?

Mit ne tegyünk?

A biztonságos fültisztítás alapszabálya: soha ne nyúljunk a fülbe semmivel, még fültisztító pálcikával sem! Bármilyen eszköz sérülést okozhat, még a sokak által előszeretettel használt fültisztító pálcika sem mondható sterilnek. Használata során kórokozókat juttathatunk vele a szervezetünkbe, ami rosszabb esetben a külső hallójáratunk idült gyulladásához is vezethet.

fültisztító pálcika.jpg

 

Mi az, amit tehetünk?

Száraz és gyakran viszkető hallójárat esetén, hetente 1-2 alkalommal használjon paraffinolajat, ami egy védőréteget képez a hallójáratban, a beszáradt fülzsírt pedig feloldja. Ha sérült a dobhártya, az olajos cseppentés sem javasolt, így elképzelhető, hogy a legjobban akkor járunk, ha évente 1-2 alkalommal a fülészeten távolítják el a fülben összegyűlt fülzsírt.

A fülnek azon részét, amelyhez szabad kézzel, segédeszközök használata nélkül hozzáférünk, napi szinten tartsuk tisztán. Hajmosás, fürdés után nagyon fontos, hogy a törölközőnkkel fülünket is megszárítsuk. Ugyanis a gombák, a baktériumok nedves környezetben érzik jól magukat, így szárítás nélkül nő a fertőzés veszélye.

Összefoglalva a fentieket: érdemes évente egyszer ellátogatnunk egy fül-orr-gégész szakemberhez, aki szakszerűen megtisztítja füleinket, ne használjunk fültisztító pálcikát, és napi szinten tisztítsuk, és szárítsuk fülünk külső részét.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr675879412

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása