HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ön biztonságban érzi gyermeke hallását, miközben kedvenc játékával játszik? Az Európai Parlament és a Tanács 2009/48/EK irányelve kimondja: „A hangok kiadására tervezett játékokat a rövid és a tartós hangok maximális értéke tekintetében úgy kell megtervezni és kivitelezni, hogy az általuk kibocsátott hang ne okozhasson halláskárosodást a gyermekeknek.” Miért lenne ez másképpen? Egy kis szkepticizmus azért időnként nem árt…

noisy_toys_2.jpg18 tesztelt játékból 7 (!)  adott ki 100 dB-nél magasabb hangokat (ref.: egy láncfűrésznek kb. 100-110 dB a zajkibocsátása)

Vajon hányan feltételeznék, hogy a boltokban kapható gyermekjátékok akár károsak is lehetnek a picik hallására? Ugye Ön sem gondolta volna? Miért is tenné? Hiszen nem igazán szokás erről beszélni.

A napokban számos gyermekjátékok biztonságával foglalkozó írást, útmutatást olvastam, de egyet leszámítva egyik sem tért ki a játékok által kibocsátott hangok káros hatásának veszélyére. Pedig számtalan útmutatót találhatunk az interneten, melyekben leírják, hogy mire ügyeljenek a szülők a gyermekjátékokkal kapcsolatosan: apró alkatrészek, amelyeket beszippanthatnak; vegyi anyagok, melyeket a gyártók használnak, és károsak lehetnek; éles, hegyes szélű játékok, melyek megsérthetik a kicsiket; gyúlékony anyagok; stb. Íme, egy EU-s útmutató szülőknek (angolul) http://bit.ly/1fjystX. Egyetlen egy olyan útmutatót sem találtam, amely felhívná a kedves és gondos szülők figyelmét arra, hogy a játékok esetleg károsak lehetnek a gyermekeik hallásának egészségére.

Egy szervezet mégis akad a világon, amely még erre is gondol. Az SHA-t (Sight and Hearing Association) 1939-ben alapították azzal a céllal, hogy fellépjenek a megelőzhető látás- és halláscsökkenés ellen. A szervezet minden évben kiad egy jelentést azoknak a játékoknak a listájával, melyek komoly veszélyt jelenthetnek a gyermekek hallására. Úgy tűnik, nagyon is szükség van erre: rengeteg olyan játék csücsül a boltok polcain, melyek hangkibocsátása meghaladja 90 decibelt (dB), sőt akadnak olyanok is, melyek a 120 dB-t is elérik (összehasonlításképpen egy láncfűrésznek kb. 100-110 dB-es a zajkibocsátása).

Általánosságban elmondható, hogy a 80 dB-t meghaladó zajkibocsátás már halláskárosodás kialakulásához vezethet. Lássuk, hogy a zajszennyezés különböző szintjei mennyi idő alatt vezetnek hallásveszteséghez:

zajszint_hallaskarosodas.jpgDe térjünk vissza az SHA kutatására. A felmérést úgy kezdik, hogy a szervezet munkatársai meglátogatnak különböző játékboltokat, és megvásárolják azokat a hangokat kibocsátó játékokat, amelyek károsnak tűnnek a gyermekek hallására. Ezt követően kontrollált körülmények között egy zajszintmérő műszerrel kétféleképpen is megvizsgálják a játékok által kibocsátott hang erősségét: egyszer úgy, hogy a mérőműszert közvetlenül a játékhoz tartják, egy másik alkalommal pedig 25 cm-es távolságot hagynak. Erre azért van szükség, mert figyelembe kell venni, hogy a gyerekek hogyan is használják ezeket a játékokat. Abban mindenki egyetért, hogy legalább kartávolságban vannak ezek a játékok a hangkibocsátás közben, és ez a kartáv gyerekeknél meglehetősen kicsi. Azonban az is megfigyelhető, hogy a gyerekek gyakran tartják a játékokat közvetlenül a fülükhöz játék közben. Emiatt történik a kétféle mérés. A 2013-as mérési eredmények megdöbbentőek, akadtak olyan játékok, melyek akár 15-30 perc alatt is halláscsökkenést okozhatnak. Az alábbi játékok bizonyultak a legveszélyesebbnek:

 veszelyes_jatekok_2.jpgForrás: Audiologyonline.com

Mit tehet a szülő? Hiszen előfordulhat, hogy a Magyar játékboltok polcain is találkozhatunk  kelleténél hangosabb játékokkal. Azt javasoljuk, hogy mindenképpen próbáljuk ki a játékot a vásárlás előtt. Sokszor nem raknak elemet a játékokba, emiatt azt csak otthon lehet őket kipróbálni. Na, az ilyet inkább hagyjuk. Mérőeszköz híján a saját belátásunkra kell hagyatkoznunk, de ez is több, mint a semmi. Próbáljuk ki a játékot úgy is, hogy közvetlenül a fülünkhöz emeljük, és úgy is, ha eltartjuk magunktól. Ha tehetjük, vásároljunk olyan játékot, amin van hangerő szabályozó. Ez csak rajtunk múlik. De mi történik akkor, amikor születésnapra, ünnepekre ajándékba kap a gyerkőc egy új kedvencet, amit persze nem kobozhatunk el tőle hatalmas sírás-rívás és örökharag nélkül? Próbáljuk meg átlátszó fóliával bevonni a játék hangszóróját, ez biztosan tompítani fog a hangkibocsátáson. Ha nem megy, a gyermekünk egészsége érdekében inkább szabadítsuk meg őt a játéktól, és próbáljuk meg kárpótolni érte valamivel.

Ne feledjük! A zajártalom okozta halláskárosodás megelőzhető. Vigyázzunk a picikre!

(Forrás: Audiologyonline.com)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr365820973

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása