HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A fülünket és a hallásunkat nap mint nap számtalan hatás éri. Ezek egy jelentős része teljesen ártalmatlan, könnyen kezelhető apróság, ami nem jelent kockázatot. De van néhány dolog, amire akár a fodrász székében ülve is érdemes odafigyelni, főleg akkor, ha hallásproblémánk vagy valamilyen füllel kapcsolatos betegségünk van.

shutterstock_1022957071.jpg

A hajszárító 

A jó minőségű hajszárítók esetében (ahogy a kézszárítóknál is) a gyártók odafigyelnek arra, hogy az érvényben lévő szabályoknak megfelelő hangerővel zúghasson csak a készülék. Ez általában 85 és 100 dB közötti hangos, kellemetlen zajszintet jelent, ami 6-8 óra elteltével okoz károsodást. Egy frizura szárítása ugyan nem tart ennyi ideig, ám gyakran előfordul, hogy a hajszárító nagyon közel zúg a fülünkhöz, ráadásul nem az az egyetlen, ami éppen dübörög mellettünk. Ha a fodrásznál egyszerre több hajszárító is működik, közben a vendégek és az ott dolgozók kiabálva kommunikálnak egymással, az még nagyobb megterhelést jelent az érzékeny fülnek. Bár egy vendég nem tartózkodik sokáig ebben a környezetben, a fodrászok között gyakori a hangos hajszárítók és a kiabálás miatt az átmeneti vagy az állandósult halláscsökkenés, fülzúgás. 

shutterstock_1395292439.jpg

Víz a fülben 

A fodrásznál a hajmosó tálban történő hajmosás során is kerülhet víz a fülünkbe. A strandolás, úszás során a fülünkbe kerülő vízhez hasonlóan, ez is okozhat fülgyulladást. Ezért ha úgy érezzük, hogy víz került a fülünkbe, próbáljuk meg óvatosan kirázogatni: a fejünket hajtsuk hátra, majd a bedugult fül irányába oldalra, miközben a másik oldalon óvatosan ütögessük a fül fölötti területet. De megpróbálhatjuk pumpaként is használni a kezünket: hajtsuk oldalra a fejünket, nyomjuk a tenyerünket az érintett fülre, majd hirtelen vegyük el a kezünket. 

A fodrásznál ráadásul ez a víz gyakran vegyszeres is. Az ártalmatlanabb samponok és hajápolók mellett erős vegyszerek is bekerülhetnek a hallójáratba: festékek, dauer vizek. Ezek a vegyszerek irritálhatják a hallójáratot, és erősen szárítják a bőrét. Ezért fontos, hogy védjük a fülünket, és ha gyakran okoz problémát a víz, a hajmosás idejére ne szégyelljünk füldugót használni. 

shutterstock_1290496618.jpg

Hallókészülékkel a fodrásznál 

Ha hallókészüléket viselünk, mindenképpen tájékoztassuk a fodrászunkat, és beszéljük meg, mire kell odafigyelni, amíg dolgozik a frizuránkon. A hajmosás és a hajszárítás alatt vegyük ki a fülünkből a készüléket, de ha az erős zajokat zavarónak érezzük, akkor akár a teljes ott tartózkodásunk alatt lehalkíthatjuk. Arra is figyeljünk, hogy a frizura elkészülte után a hajunkra fújt hajlakk ne kerüljön bele a készülékbe.

Beszéljük meg előre az igényeinket, hogy milyen sampont, balzsamot használjon a fodrász, illetve milyen szárítást szeretnénk. Fontos, hogy ne szégyelljük a hallókészüléket, a fodrász biztosan megérti, ha megkérjük ezekre az apróságokra, és nem kerülünk kellemetlen helyzetbe amiatt, hogy eltitkoljuk a nagyothallást.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1015001988

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása