HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A gyógynövények és az ősi gyógyászati praktikák sok száz év tapasztalatain alapulnak, hatásuk azonban gyakran nem bizonyítható. Apróbb betegségek, vagy inkább tünetek esetén megszokott, hogy a természetes gyógymódokhoz nyúlunk: ha köhögünk, hársfa teát iszunk, aloe vera gélt teszünk az enyhe bőrpírra és salvus vizet kortyolunk, ha fáj a gyomrunk. De jócskán akadnak olyan egészségügyi problémák, amiket jobb, ha nem házi praktikákkal kezelünk. Ilyenek például a füllel kapcsolatos betegségek. 

shutterstock_167924447_1.jpg

“Baj van a hallásával? Ez a természetes fülcsepp megoldja!” 

Ez történetesen egy cikk címe, ami arról szól, hogy ha már egy ideje nem hallunk jól, olívaolajon pirított fokhagyma levét kell a fülünkbe cseppentenünk és már meg is oldottuk a problémát. Az igazság kicsit más: Dr Tibold Eszter fül-orr-gégész orvos ezt a módszert nem javasolja, szerinte azok akár tovább is ronthatnak az állapotunkon, hiszen a hagymafélék leve maró hatású, nem érdemes a hallójáratot kezelnünk vele. 

Ugyan a természetes gyógymódok ismerete és azok helyes használata fontos, hiszen sokszor kiválthatják a gyógyszert, ugyanakkor jó tudni, mikor kell orvoshoz fordulni. Aki csak a teákban és cseppekben bízik, az bizony pórul járhat egy-egy egészségügyi probléma jelentkezése során.

shutterstock_280622855.jpg

 Ha viszont felkerestük az orvost, a szakember pedig megállapította a betegségünket és ellátott megfelelő gyógyszerekkel, a gyógynövények jó támogatást nyújthatnak a kezelés sikeréhez. Sorra veszünk most néhány gyakori egészségügyi problémát és azok orvosi, illetve természetes kezeléseit. Csupán a leírtak alapján ne próbálja meg magát diagnosztizálni, kérje ki mindenképpen a kezelőorvosa véleményét. 

Fülfájás 

Az erős fájdalom a leggyakrabban fülgyulladást jelez, amit mindenképp fül-orr-gégész szakorvosnak kell megvizsgálnia. Gyerekeknél a középfülgyulladás igen gyakori probléma, ami általában  egy felső légúti fertőzés, megfázás után alakul ki. Több típusa van, de mindegyiket magas láz és erős fájdalom kíséri, ezekben az esetekben mindenképp keressünk fel szakembert! A gyermekorvos gyakran fül-orr-gégész szakorvoshoz küldi a beteget, aki a dobhártyát otoszkópos készülékkel ellenőrzi a diagnózis felállításához, de hallásvizsgálatra is sor kerülhet, amely során a halláscsökkenést ellenőrzik. A fülgyulladás kezelésére az orvosunk orrsprayt, antihisztamint, gyulladáscsökkentőt és antibiotikumot fog felírni. 

A gyógyszertárban kapható fülmelegítő sapka is jó célt szolgált ilyenkor, de ugyanúgy megteszi a jól ismert sóval töltött, megmelegített zokni is, ám figyeljünk a megfelelő hőmérsékletre, nehogy megégessük vele a fület! A felső légúti megbetegedések megelőzésében sikeres lehet az echinacia csepp, de ha az orvosa is egyetért, a fülgyulladásos beteg ihat menta, a lándzsás útifű, bodza vagy a kamilla teát is. 

shutterstock_1028052067.jpg

Fülzúgás 

A hirtelen megjelenő, nem múló, esetleg erősödő fülzúgás esetén sem érdemes kizárólag a gyógynövények hatásában reménykedni. Ugyanez a tünet gyakran, akár magától is elmúlik, ha hosszabban tapasztaljuk a zúgást, irány a szakorvos. A tinnitusnak több oka lehet, ezek közé tartozik a hallójáratban felgyűlt fülzsír vagy víz, ami egy szakember által végzett tisztítás azonnal megold. A középfülgyulladás igen gyakori okozója, de fülzúgást egyéb betegségnek is köszönhetünk, például a szédülést is okozó Meniére-betegségnek, vagy a Wegener-granulomatozisnak. De ezek mellett léteznek olyan általános, nem a fület érintő, akár súlyosabb betegségek is, amelyek járhatnak fülzúgással, tehát mielőtt teákat és cseppeket használnánk hetekig, a legjobb ha orvoshoz fordulunk. Az alapos kivizsgálás után többféle megoldást is javasolhat az orvosunk, a legjobban akkor járunk, ha megfogadjunk ezeket, majd körülnézünk, mivel javíthatunk még az állapotunkon. 

A fülzúgásra jó hatással van a C-vitamin, az E-vitamin és a B-vitamin, szedhetünk kalciumot és magnéziumot is. A gyógynövények közül az agyi keringésre jó hatást kifejtő gingko biloba javasolt, amit többféle formában, teaként vagy tablettában is fogyaszthatunk. 

Az fülproblémákra javasolt természetes fülcseppeket, mint a körömvirág tea, a hagyma tea, a kövirózsa olaj, vagy a svédcsepp, Dr Tibold Eszter fül-orr-gégész nem javasolja. Ugyanis amikor nem tudjuk, mi a baj, mi okozza a tüneteinket, akkor ezek az otthoni kezelések ronthatnak az állapotunkon. A fülünk ráadásul a szemünkhöz hasonló rendkívül érzékeny érzékszervünk, ami ha gyulladásban van, akkor egy alkoholos kivonat belecsöppentésével akár komolyabb problémát is előidézhetünk. A javulás érdekében ne sajnáljuk az időt az orvos felkeresésére és bízzunk benne, hogy a szakember hatékony megoldást javasol a problémáinkra.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr813813966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása