HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A nagy multiplex mozik egymással versengve hirdetik a fantasztikus látványt és a szuper hangzású vetítéseiket, amelyek általában valóban lenyűgözők. Ám míg az óriási vászon valóban látványos élmény, a túl erős hang sokszor zavaró is lehet. A különösen érzékeny hallásúaknak pedig akár fájdalmas is. De milyen hangosak ezek a mozik, és miért van ilyen erős hangra szükség?

shutterstock_268862822.jpg

Kinek jó, ha túl hangos?

Hiába a kisebb vászon, vannak, akik inkább a kisebb mozikat választják, mivel a fülnek barátibb hangerő sokkal kellemesebb élményt nyújt. A gyerekek is gyakran ijesztőnek érzik egy multiplex hangerejét, pedig az animációs filmek még nem is tartoznak a hangosabb filmek közé. Egy robbanásokkal, lövésekkell teli film hangereje viszont könnyen elérheti azt a szintet, amely már az élmény rovására megy. A filmek készítői vagy a mozi üzemeltetői ezt nem így látják, azaz hallják?

Happy end helyett hearing end?

Több olyan esetet is ismerünk, ahol átmeneti halláskárosodást vagy fülzúgást okozott egy film hangereje. A fülünket érő hirtelen zaj akár maradandó halláscsökkenést is okozhat, így érdemes az ilyesmit komolyan venni. Egyes akciójelentek közben akár 100 dB-es hangerő is mérhető, ami már egész biztosan túl sok az érzékeny fülnek, hiszen a határ a 85 dB-nél van. Az e fölötti hangok, attól függően hogy meddig vagyunk kitéve a zajnak, már bizony ártalmasak  lehetnek. Egy kétórás akciófilm elég komoly zajterhelést jelent, amitől minimum zúgni fog a fülünk. Megéri?

shutterstock_332492543.jpg

Mennyire lehet hangos?

Sajnos a filmek, illetve a vetítés hangerejére nincs korlátozás. A filmek készítői, illetve forgalmazói javasolnak egy beállítást, amit a moziüzemeltetők felülírhatnak, és a jobb élmény érdekében akár meg is emelhetnek. Ha túl hangosnak érezzük a filmet, vagy gyerekkel megyünk olyan vetítésre, ahol nagyobb hanghatás várható, szerezzünk be speciális füldugót vagy hallásvédőt. És ha nagyon hangosnak éreztük a filmet, jelezzük a mozi dolgozóinak. Az ép hallás nagy kincs, ne érezzük kínosnak a védelmét!

shutterstock_1165474234.jpg

Hallókészülékkel a moziban

Egy finomra hangolt hallókészülékkel különösen zavaró lehet egy túl nagy hangerővel vetített film. Ebben az esetben inkább vegyük ki a hallókészüléket, vagy ha gyakran járunk moziba, és többféle beállításra van lehetőség, kérjük meg az audiológusunkat hogy állítson be egy ilyen környezetre alkalmas programot. A film kezdete előtt magunk is beállíthatjuk az okos készüléket a mozinak megfelelő beállításokra, így biztonsággal élvezhetjük a filmet. Vannak olyan hallókészülékek is, amelyek maguk alkalmazkodnak a hangerőhöz.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr2314880452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása