HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A hallásunkat sok minden veszélyezteti, de az egyik leggyakoribb probléma a zajterhelés. A zajjal járó munkakörnyezet, a rossz szokások, vagy a zajos életmód mind hatással vannak a hallásunkra, de az, hogy a zaj által okozott halláskárosodás mekkora lesz, több dologtól is függ.

shutterstock_1289545039.jpg

Három tényező befolyásolja a hallásvesztést. Az első a decibel szint, azaz, hogy mennyire hangos a hang, ami éri a fülünket. A második a távolság, hiszen nem mindegy, hogy milyen közel tartózkodunk a hangforráshoz. A harmadik pedig a hangnak kitett időtartam.

Decibel szint, azaz a hangerő

Minél hangosabb a hang, annál több kárt okozhat, és annál hamarabb be is következhet a halláskárosodás. Pontosan meghatározható, hogy mi az a hangerő, azaz melyek azok a hangok, amelyek már veszélyeztetik a hallásunkat.

A 70 decibelnél halkabb hangok általában biztonságosak, ezek még nem bántják a fülünket, ám a 85 decibelnél hangosabb hangok idővel nagyobb valószínűséggel károsítják a hallást. Akik hosszú időn át 85 dB vagy annál hangosabb zajnak vannak kitéve, sokkal nagyobb eséllyel szenvednek halláskárosodást.

zajszint_hallaskarosodas.jpg

Sok eszköz, amivel akár gyerekek is találkozhatnak, jóval nagyobb zajszintűek, mint az említett  85 dB. A fülhallgatóval hallgatott zenék gyakran 90-110 dB erősséggel dübörögnek a fülbe. 

Távolság

Logikusan, minél közelebb kerülünk egy hang forrásához, az annál erősebb lesz, így annál inkább hatással lesz a hallásunkra. Ha viszont távolodunk tőle, akkor lágyulni fog és veszélytelenebb lesz. Koncerteken például érdemes a hangszóróktól minél távolabb állni, pláne ha hosszú időt töltünk el a zajos környezetben. 

shutterstock_1080670439.jpg

Idő

Az életünkben minket érő zajok összeadódnak, így - ha rendszeresen túl erős hangoknak vagyunk kitével -, a maradandó halláskárosodás esélyét növeljük. Egyetlen erős hanghatás is károsodást okozhat, de a hosszú ideig, rendszeresen minket érő zajok esetében az alacsonyabb szintűek is befolyásolják a hallásunkat.

shutterstock_1095179213.jpg

A 70 dB-nél halkabb hangok általában biztonságosak, a hangosabbak esetében pedig nem mindegy, meddig halljuk azt. A 85 dB néhány óra után, a 100 dB 14 perc,  a 110 dB pedig már 2 percig után súlyos panaszokat okozhat.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr814865572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása