HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Egészségünk megőrzésének életében, ahhoz hogy teljes, boldog életet élhessünk fontos, hogy odafigyeljünk magunkra és a testünk jelzéseire. A rendszeres szűrővizsgálatok mellett minden korban érdemes a látásunk és hallásunk épségét figyelemmel kísérni és ha változást tapasztalunk, szakemberhez fordulni.

shutterstock_1075831808.jpg

Az egészséges, megfelelő minőségű hallás, illetve ennek hiánya a mindennapjainkra, az egész életünkre kihat, így  életkortól és élethelyzettől függetlenül fontos, hogy odafigyeljünk a fülünk jelzéseire: ha halláscsökkenést tapasztalunk, irány a hallásvizsgálat! Ne gondoljuk azt, hogy hallásvizsgálatra csak idősek járnak, így nekünk ott semmi keresnivalónk. Egy hallásközpont felkeresése nem a korunkról árulkodik, hanem az egészségtudatos életmódról. 

De nézzük, kik fordulnak meg egy ilyen hallásközpontban, illetve mikor érdemes szakemberhez fordulni. 

Gyermekkor

Csecsemő, illetve kisgyermekkorban még kötelező hallásvizsgálatokkal ellenőrzik a hallás megfelelő működését. Születés után objektív hallásszűrést végeznek a kórházban, hogy fény derüljön, ha a baba nem jól reagál a hangokra. 

shutterstock_204987514.jpg

Később az orrjáratok és a fülkürt szűkössége miatt gyakoriak a felső légúti panaszok, ezek miatt fontos figyelemmel kísérni a hallás megfelelő működését. A belső fül gyulladás és a fülkürthurut okozhat átmeneti, de akár maradandó halláskárosodást is. A beszédfejlődéshez elengedhetetlen, hogy a gyermek hallása megfelelő legyen, így gyakori panaszok esetén érdemes a hallásvizsgálatot is elvégeztetni. 

Ha a következő tüneteket tapasztaljuk gyermekünknél, érdemes felkeresni egy fül-orr-gégész, audiológus szakorvost:

  • Hangosan beszél, csak hangos beszédre reagál.
  • Nem korának megfelelő beszédfejlődés.
  • Változás az iskolai tanulmányokban.
  • Nem figyel, ha szólnak hozzá és nem érti.
  • Magatartásbeli gondok: ha visszahúzódó lesz, vagy figyelmetlenné válik. 

Fiatal felnőttkor

A halláscsökkenést sokan az öregedéssel, az idős korral azonosítják, pedig fiatalabb korban is számos dolog okozhat hallásproblémát. 

A felső légúti fertőzések nem csak gyermekkorban jelentenek veszélyt a hallásra, de felnőttként is előfordulhat, hogy egy középfülgyulladás, vagy egy fülkürthurut szövődményeként hallásvesztést tapasztalunk. 

shutterstock_1289075338.jpg

Jellemzően ebben a korban jelenik meg a fülzúgás, amivel szintén érdemes felkeresni egy szakembert. Ez nem jár feltétlenül halláscsökkenéssel, de az tény, hogy a tinnitusban szenvedők hallása általában valamilyen fokban károsodott is. 

A fülzúgást nem csak erős zaj, vagy hangos zene okozhatja, de betegségek velejárója is lehet. A hallásközpontokban a hallásvizsgálat mellett egy személyre szabott, tinnitus terápiával is segítenek a fülzúgásban szenvedőknek. 

50 felett

Ugyan már a 30-as korosztály is tapasztalhat halláscsökkenést, 50 év felett már gyakori a hallásromlás. Előfordul, hogy ez a  tünet akár még évtizedekig enyhe marad és nem lesz a mindennapokban zavaró, de a hallóideg hallóideg károsodásának és az agy hangokat érzékelő és feldolgozó részén történő hanyatlásnak köszönhetően a hallás lassan megkopik. 

Ilyenkor gyakran előfordul, hogy egyre hangosabban kell használnunk a telefonunkat, a rádiót, vagy a televíziót, vagy nem értjük pontosan, ha hozzánk szólnak. Ezek az első jelek, amiket érdemes komolyan venni és felkeresni egy hallásközpontot. 

shutterstock_763530139.jpg

Az időskori hallásvesztés nem csak egy egyszerű kényelmetlenség, de nagyon komolyan befolyásolja az életminőséget is. Mivel a hallássérült ember elszigetelődik, esetleg szégyelli is a hallása romlását, a hallásromlás akár depresszióhoz is vezethet. A pszichés hatások elősegítik a szellemi hanyatlást, a demencia kialakulását is. Ezért ha idősebb rokonunknál halláscsökkenésre gyanakodunk, kísérjük el egy hallásközpontba, hogy kiderüljön, szüksége van e hallókészülékre. 

Egyszerű okok

Nem csak a kor, betegségek, vagy a hallást ért traumák okozta halláscsökkenéssel lehet felkeresni egy hallásközpontot. Egy egyszerű fülzsírdugó is tompíthatja annyira a hallásunkat, hogy csak szűkösen érnek el a dobhártyáig a hangok. 

Az biztos, hogy minél előbb fordulunk szakemberhez és kezdődik meg a megfelelő kezelés, vagy hordunk hallókészüléket, annál hamarabb és könnyebben élhetünk újra teljes életet. Ezért fontos, hogy egyik életkorba se legyintsünk a tünetekre. Nem biztos, hogy azonnal hallókészülékre lesz szükség, az is lehet, hogy egy fülmosás véget vet majd a panaszunknak, de jobb, ha a későbbi hallásunk érdekében, nem halogatjuk a vizsgálatot.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr8914702542

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása