HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Ha már ült repülőn, biztosan tapasztalta, hogy a fel -és leszállás közben a füle bedugul, pattog, vagy furcsa nyomást érez benne. Ez általában rövid időn belül, magától elmúlik, de néha kellemetlen és főleg a gyerekek viselik nehezen. De mi az oka, mit tehetünk ellene és kell e aggódnunk miatta? 

shutterstock_746444713.jpg

A füldugulásnak számos oka lehet. Az egyszerű, ártalmatlan okok, mint a felgyűlt fülzsír, a belekerült víz, vagy - mint a repülő esetében - légnyomásváltozás mellett komoly betegségek tünete is lehet. De az utazás közben tapasztalt dugulás gyorsan elmúlik és általában teljesen veszélytelen. 

A légnyomás a ludas

A repülésnél érzett dugulást a légnyomás változása okozza. Felszállás közben a légnyomás csökken, a magasban utazva folyamatosan kisebb a középfülben uralkodónál, de ez leszálláskor újra megemelkedik. Ennek köszönhetően a dobhártya két oldalán nyomáskülönbség alakul ki. Ennek kiegyenlítése a fülkürt feladata, ami az orrüreg hátsó részét köti össze a középfüllel. Ha nyelünk, akkor ez a kürt megnyílik és a beengedett levegőnek köszönhetően kiegyenlítődik a nyomáskülönbség. Ha egészségesek vagyunk, nincs a fülünkben nyálkahártya duzzanat, nem nagy az orrmandulánk, vagy nincs arcüreg gyulladásunk, akkor ez a folyamat egyszerűen megoldja a füldugulást. 

Ha viszont a fenti problémák egyike is fennáll, kellemetlenül érintheti a fülünket a repülőút. Ha a duzzanat, vagy a túlzott váladékozás miatt nem tud levegő jutni a belső fülbe és nem egyenlítődik ki a légnyomás, akkor barotraumáról beszélünk. Ez a nyomás kiegyenlítődésének zavarát jelenti és fülfájást, dugulást, pattogást és fülcsengést okozhat. Súlyosabb esetben átmeneti halláscsökkenés is előfordul, illetve a dobüreg is bevérezhet. 

shutterstock_1305386305.jpg

Betegen repülni?

Ha egészséges felnőttek vagyunk, nagy valószínűséggel gyorsan túl leszünk a fülduguláson. Ám ha valamilyen adottság vagy betegség miatt nem könnyű ez az átszellőztetés, kellemetlen lehet a fel és leszállás. A gyerekek még egészségesen is nehezen viselik, hiszen nálunk még más a melléküregek anatómiája. 

Ha mégis betegen vagyunk kénytelenek repülőre szállni, nem árt néhány tanácsot megfogadni a kellemetlenségek csökkentésének érdekében. 

A rágózás mindenképpen segít, hiszen a fül körülik izmok mozgatása segítik a fülkürt megnyitását. Ezért praktikus az ásítás, vagy ezért tanítják nekünk, hogy füldugulás esetén mondjuk befogott orral, hogy “Klára”

Léteznek már erre a célra kifejlesztett, speciális füldugók is. A redőzött, szilikon füldugó enyhíti a dobhártyára nehezedő nyomást, ezzel segít a füldugulás megelőzésében. Ha fülfájósok vagyunk, komoly fájdalomtól menthet meg egy ilyen apró eszköz, érdemes beszerezni egyet. 

Az orrcseppek és orrspray-k is segíthetnek olyankor, ha náthásan kell repülnünk. Ezeket mindenképp a felszállás és a leszállás előtt vessük be, akkor is ha épp nem érezzük súlyosnak a helyzetet. 

A stewardessek tippje szokott lenni, hogy a fel- és leszállás közben szorítsunk papírpoharat a fülünkre. Ha közben rágózunk is, nagyobb eséllyel kerüljük el a fájdalmas füldugulást. 

shutterstock_1146367151.jpg

Amit ne tegyünk

A gyakorlatlan utazók gyakran hiszik azt, hogy az alkohol segít a repülés okozta problémákon. Ám ez nagy tévedés, az alkohol rossz hatásra van a teljes szervezetre, dehidratál és  összezavarja az bioritmust, inkább hagyjuk meg a repülőút utánra. 

A füldugulástól tehát alapvetően nem kell tartanunk, de ha betegek vagyunk,ha felső légúti fertőzésünk vagy fülbetegségünk van, inkább halasszuk el az utazást. Ha viszont egészségesen is rendszeresen megszenvedjük a légnyomás okozta tüneteket, keressünk fel egy fül orr gégész szakorvost hogy kiderítse, mi állhat az átlagosnál komolyabb panaszok hátterében.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr7114675434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása