HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Vannak egyértelmű tünetek, amik a fülünk megbetegedését jelzik. A nem múló, makacs viszketés, a lázzal vagy anélkül jelentkező fájdalom, a váladékozás, a gyakori szédülés, a hirtelen halláscsökkenés mind olyan jelek, amik egyértelműen valami betegségre hívják fel a figyelmünket. Ilyenkor felkeressük a körzeti orvosunkat, vagy egy fül orr gégészt és kivizsgáltatjuk magunkat. De mi van az ártalmatlannak tűnő füldugulással? Mitől alakulhat ki, és mi vele a teendő? Tényleg a fülzsírdugó a felelős a dugulásért?

shutterstock_655649512.jpg

A füldugulás lehet teljesen ártalmatlan is, de bizony ez is lehet betegség tünete, így ha gyakran találkozunk vele, vagy semmilyen trükkre, praktikára nem múlik, érdemes jobban odafigyelni rá. 

Az ártalmatlan dugulás

A kellemetlen, halláscsökkenést okozó érzés, a füldugulás a legtöbbször ahogy jön, úgy megy is. Okozhatja a belekerült víz, ami idővel kifolyik. Előfordul légnyomás változás miatt, ilyenkor befogott orral nyelünk nagyokat és várjuk a dugulás megkönnyebbülést okozó végét. Ehhez repülőre sem kell szállni, liftben utazva, vagy hegyről fel-le autózva is bedugulhat a fül.

21219780_d967cce6a2ce84407ed0763807d11a2b_m.jpg

Leggyakrabban egy ártalmatlan, sőt hasznos folyamat következménye: a fülzsír is okozhat füldugulást. A fülzsír hasznos, komoly védelmi folyamatot lát el a fülünkben és a fölösleg magától távozik, de van, amikor ez nem tud megvalósulni. Ennek leggyakrabban mi vagyunk az oka, fültisztító pálcikákkal piszkáljuk a fülünket, amivel összetömörítjük a fülzsírt és már kész is a dugulás. Jó esetben csak erről lesz szó, rossz esetben viszont gyulladást is okozhatunk a szakszerűtlen fültisztítással. A dugulást ebben az esetben a szakorvos által végzett fülmosással tudjuk megszüntetni. 

A fülzsíron kívül idegen, nem oda való tárgy is okozhat dugulás érzést, ezt főleg kisebb gyerekeknél érdemes ellenőrizni, mert náluk előfordulhat, hogy valami apróságot dugtak  hallójáratba, de nem merik elmondani, mi történt. Ebben az esetben ne álljunk neki mi a keresgélésnek, azonnal forduljunk orvoshoz, aki kíméletesen és szakszerűen tudja eltávolítani azt, ami nem oda való. 

Betegség tünete is lehet

Középfülgyulladás, de egyszerű és gyakori felső légúti hurut is okozhat füldugulást. Ezek más tünetekkel is járnak, így egyértelmű az ok, de mindenképp jelezzük a tünetet az orvosunknak. Ez a fajta dugulás sokáig fennállhat, ami igen kellemetlen lehet, de ha a fülkürt duzzadása lelolhad, a hallásunk is újra tiszta lesz. 

shutterstock_706688590.jpg

Ha a gyulladás következtében a dobhártya mögött folyadék gyűlik fel, az erős dugulás érzést, akár fájdalmat is okoz. Ilyenkor szakorvosi vizsgálatra van szükség és attól függően, hogy bakteriális, vagy vírusos megbetegedésről beszélünk, a betegség antibiotikum, gyulladáscsökkentő, orrspray használatával szüntethető meg. 

Egyéb, fülzúgást is okozó betegségek tünete is lehet a dugulás. Ilyen a Meniere betegség is, amiről itt írtunk bővebben. 

A füldugulás tehát nagyrészt egy ártalmatlan jelenség, de ha makacs, nem múló érzésről van szó és esetleg más tüneteket is tapasztalunk, jobban tesszük, ha a hallásunk megóvásának érdekében szakorvoshoz fordulunk.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4314601000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása