HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A fülünk helyes és helytelen ápolásáról már többször is írtunk, de úgy néz ki, hogy mindig felbukkan valami veszélyes újdonság a piacon, amire érdemes felhívni a figyelmet. Az online áruházakban újabb és újabb fültisztító termékek kerülnek elő, amik a gyártók ígérete szerint kíméletesen és biztonságosan távolítják el a fülzsírt. A látványos fotók és a leírások meggyőzőnek tűnnek, de mi ebből az igazság?

fultisztitas1.jpg

A fülzsír jó, értem?

Először is fontos tudni, hogy működik a fülünk és mire érdemes odafigyelni. A fülünk tisztítása és mindennapi ápolása alapvető és a hallásunk érdekében elengedhetetlen. De ahhoz, hogy ne okozzunk baj, az első és legfontosabb azt megértenünk, hogy a fülzsír nem rossz, annak igen is helye van a fülben. 

A fülviasz, azaz a cerumen sokak számára egyszerű kosznak tűnik, amit a lehető legmélyebbre nyúlva ki kell onnan pucolni. Pedig ezt a természetes anyagot a testünk termeli: a hallójáratban elhelyezkedő mirigyekből ered. És a szervezetünk elég okos ahhoz, hogy ne véletlenül tegye ezt: a fülviasz tisztítja a fül járatait, megakadályozza a kórokozók mélyebbre jutását és a bőrünket sem engedi kiszáradni.Láthatjuk, hogy fontos szerepe van, miért akarnánk hát megszabadulni tőle?

shutterstock_772668130_1.jpg

Ne piszkáld!

A tisztítás érdekében a mirigyek folyamatosan termelik a cerument, így a fölösleg természetes úton folyamatosan kifelé vándorol. Így tudnak távozni a kórokozók, a kosz és minden idegen, nem oda való anyag a hallójáratból. A kifelé haladó mennyiség sokaknak zavaró lehet és mindenféle módszerrel, fülpucolóval és egyéb eszközzel próbálják eltávolítani azt. Az alapvető szabály viszont az, hogy semmivel, soha nem nyúlunk a fülünkbe. A sterilnek hitt fültisztító pálcika a legnépszerűbb tévedés a témában, pedig azzal is sérüléseket okozhatunk, kórokozókat tömködhetünk be vele a fülünkbe és a gyakori piszkálás eredménye akár egy a külső hallójárat idült gyulladása is lehet. 

71raqisxwql_sy355.jpg

Fémpálcikák és hegyes csipeszek?!

Az online áruházakban egymás után jöhetnek elénk a különböző rémisztőbbnél rémisztőbb eszközök. A hangzatos ígéretek és látványos fotók mellett ráadásul fillérekért kínálják ezeket a pucolókat, amik így különösen meggyőzőek lehetnek. A fül-orr-gégészek azonban óva intenek attól, hogy ezekkel próbáljuk megoldani a fülünk problémáit. Kérdésünkre Dr. Tibold Eszter fül-orr-gégész, audiológus szakorvos elmondta, hogy ha ezekkel a hegyes, éles eszközökkel vakon a fülünkbe nyúlkálunk, azzal csak sérüléseket okozhatunk, így semmiképp ne próbáljuk ki őket.  A fülünk érzékeny műszer, a szemünkbe sem nyúlunk bele akármivel, miért tennénk ezt a fülünkkel? Ha úgy érezzük, hogy felgyűlt a fülzsír, dugulást tapasztalunk, vagy sokat viszket a fülünk, menjünk el egy szakemberhez, ahol biztonságosan és alaposan kimossák a hallójáratunkat. 

 ear-wax-cleaner-removal-easy-smart-ear-pick-swab-earwax-remover-spiral-soft-safe-earpick-with_1024x1024_2x_8ed97614-3909-4e69-98ee-860524204df7_800x.jpg

A helyes megoldás

A fülkagylót és a hallójárat külső részét, azt amihez szabad kézzel is hozzáférünk, napi szinten mossuk meg, aztán alaposan töröljük szárazra. 

shutterstock_98521094.jpg

Ha sokat viszket, néha fáj a fülünk, váladékozik, vagy halláscsökkenést, dugulást tapasztalunk, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Ha nincs különösebb problémánk, akkor a száraz és gyakran viszkető hallójárat esetén a paraffinolaj segíthet, de a legjobb, ha évente 1-2 alkalommal elmegyünk a fülészetre, ahol egy fülmosással kíméletesen eltávolítják a fülünkben összegyűlt fülzsírt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr4314659343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása