HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Több oka van annak, ha valaki a halláscsökkenést választja inkább és nem hajlandó hallókészüléket hordani. Miután egyértelmű, hogy hallásvesztés áll a panaszok mögött, gyakran a hiúság miatt nem keresik fel a szakembert, de vannak akik félnek attól, hogy a hallókészüléktől majd túl hangos lesz minden zaj, ami inkább zavarni fogja őket, illetve sokan vannak akik azt gondolják, ezekre a modern készülékekre nem jár támogatás és megfizethetetlenek. Szeretnénk most ezeket a tévedéseket eloszlatni. 

shutterstock_697871455.jpg

Bárt a modern készülékek olyan aprók, hogy szinte nem is látszanak és a technológiának köszönhetően a jó minőségű készülékek csak a kívánt hangokat erősítik fel, sokan úgy gondolják, hogy a hallókészülékek magas ára miatt mégis jobb, ha a halláscsökkenéssel élnek együtt. De mégis mennyibe kerül egy hallókészülék? Valóban olyan magas az ára? 

Az első lépés: a hallásvizsgálat

Ahhoz, hogy hallókészüléket vásároljunk először át kell esnünk egy alapos hallásvizsgálaton. Ennek menetéről már írtunk, itt részletesen elolvashatja, hogy mire számíthat, ha felkeres egy hallásközpontot. A hallásvizsgálat díjmentes, semmilyen költség nem terheli azt, aki időpontot kér és megvizsgáltatja a hallását. De van, aki már a vizsgálatra sem mer elmenni, mert attól fél, hogy itt mindenképp meg kell vásárolni egy drága készüléket, pedig erről szó sincs. 

shutterstock_1055009411.jpg

A hallókészülék a hallássérültek életminőségének javítását szolgálja, így gyógyászati segédeszköznek minősül. Ezek az eszközök nem vénykötelesek, így enélkül is megvásárolhatjuk ezeket, de ebben az esetben a készülék teljes árát mi álljuk. De ha szeretnénk igénybe venni a társadalombiztosítási támogatást, akkor vényre lesz szükségünk. De hogy juthatunk ehhez és ki jogosult rá? 

Ki jogosult a támogatásra?

Először is igazolni kell, hogy szükségünk van hallókészülékre. Ha érvényes TAJ  kártyával rendelkező magyar állampolgárok vagyunk, akkor ehhez annyit kell tennünk, hogy felkeresünk egy hallásközpontot, ahol az Amplifon fül-orr-gégész szakorvosa és audiológusa egy alapos hallásvizsgálat során megállapítja  a halláscsökkenésünk mértékét. A recept is a hallásközpontban kerül kiállításra, amivel helyben meg is vásárolhatjuk a hallókészüléket.

Mekkora a támogatás?

Az OEP oldalán találhatjuk azt a listát, ami a támogatott hallókészülékeket tartalmazza. Fontos tudni, hogy ezen a listán nincs rajta minden nálunk forgalmazott készülék, mivel az OEP nem minden hallókészülékhez nyújt támogatást.

Ide kattintva, a kommunikációs segédeszközök menüpontban találjuk a támogatott készülékek teljes árát, a támogatás mértékét és végül a támogatással csökkentett, általunk fizetendő összeget.

shutterstock_1069059014_1.jpg

A támogatás mértéke nem minden készüléknél azonos. A különböző típusú hallásproblémákhoz megfelelő készülékeket egy csoportba  sorolták, itt a legalacsonyabb árfekvésű készülék árához az 70%-os támogatást nyújt az OEP. Ezt az összeget kell figyelembe vennünk, mivel ez nem változik a magasabb árfekvésű készüléknél sem, tehát a drágább hallókészülékre alacsonyabb támogatást tudunk igénybe venni, de a támogatás összege ugyanaz marad. 

Jelenleg az OEP 6 évbe határozza meg az úgynevezett kihordási időt, tehát 6 évenként ad támogatást újabb készülékre. Amennyiben a hallásunk ez idő alatt olyan mértékben romlik, hogy az aktuális készülékkel nem korrigálható, hamarabb is igényelhető új hallókészülék. 

Hol vásároljunk?

Foglalkoztunk már az interneten rendelhető, kétes eredetű hallókészülékekkel is. Itt kiderült, hogy nem érdemes ismeretlen, nem megbízható helyen vásárolni, hiszen sok múlik azon, hogy a hallókészülék a mi egyedi hallásproblémánkra lesz beállítva, vagy egy általános hallásjavítóként működik. A legjobb, ha hallásközpontban vásároljuk a hallókészüléket, hiszen itt lehetőség van a rendszeres ellenőrzésre, a készülék finomhangolására, kiegészítők vásárlására és szervizre is. Mivel a támogatás mértékét és készülékek árát az OEP határozza meg, a támogatott készülékeket mindenhol ugyanazon az áron kapjuk. Az ára tehát mindenhol ugyanaz lesz, de fontos hogy a készülék mellé odafigyelést és szakértő segítséget is kapjunk.

Ha nem OEP támogatással vásárolunk, akkor is fontos, hogy a hallásunkhoz igazított, jól beállított készüléket használjunk. 

Hallókészülék ingyen?

Amennyiben rendelkezünk Közgyógyellátási Igazolvánnyal, a hallókészüléket és annak szervizét is finanszírozza a társadalombiztosítás. Ez szociális alapon igényelhető, az igénylés menetéről érdemes a háziorvosnál érdeklődni aki a megfelelő vizsgálatokra is beutalja a rászorulókat. 

Láthatjuk tehát, hogy a támogatás lehetőséget nyújt az alacsonyabb és magasabb árú hallókészülékek megvásárlására is. Fontos, hogy ha hallókészülékre van szükségünk, akkor ne halogassuk a vásárlást, mert a kezeletlen halláscsökkenés később nehezebben korrigálható és az életminőségünket is nagymértékben rontja.

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr6114642410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása