HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Bizonyos halláscsökkenések esetén, amikor már nem elég a fülben használható, hagyományos hallókészülék, megoldás lehet egy műtéti úton behelyezhető implantátum, illetve a hozzá kapcsolódó beszédprocesszor. A már körüljárt cochleáris implantátum mellett a Baha implantátum rendszert is érdemes megismerni, hiszen az orvosok már 35 éve tudják javítani, illetve visszaadni a hallásukat, akiknek jelen technológia előtt nem nyílt lehetőségük hallásuk megfelelő javítására.

 

debbie_baha5sp_v2.jpg

 

A csontvezetés

A Baha a Bone Anchored Hearing Aid angol kifejezés betűszava, ami csontba horgonyzott hallássegítő rendszert jelent. Az implantátum különlegessége abban rejlik, hogy csontvezetéssel továbbítja a hangokat, hatékonyan javítva a  hallás és a kommunikáció minőségét. Ugyan a hangok többsége légvezetéssel, azaz a levegőn át jut el a fülünkbe, a csontok rezgése útján közvetített hangok is fontos szerepet játszanak a hallásban, például a saját hangunkat a leginkább így halljuk. Bizonyos esetekben a levegőben terjedő hanghullámok akadályba ütköznek, nem tudnak megfelelően eljutni a belső fülig, mint például Heni esetében, akinél a hallócsontok összenövése okozta a halláscsökkenést. A hagyományos hallókészülékek a hangok felerősítésével próbálják átjuttatni a hangokat a sérült részeken, a csontvezetéses implantátumok viszont a test természetes képességére építve továbbítják a hangokat.

A működése

A Baha rendszer működése könnyen érthető, mégis csodálatos a technológia, ami mögötte van: a hagyományos hallókészülékek a sérült területen keresztül próbálják átjuttatni a hangokat, a Baha viszont a csontvezetést kihasználva megkerüli a légvezetéses úton fennálló akadályokat. 

A Baha implantátum rendszernek kétféle műtéti megoldása létezik, mely kialakításában eltérő, működési elvében viszont azonos. Először egy beszédprocesszor összegyűjti a levegőben terjedő hanghullámokat, rezgéssé alakítja azokat, majd a bőrön és koponyacsontba ültetett implantátumok keresztül a belső fülbe továbbítja a rezgést. 

Megindító hallásélmény: a SoundArc

A Baha implantátum rendszer beültetett részéhez különböző kialakítású és teljesítményű külső egységek, beszédprocesszorok csatlakoztathatók. A műtéti úton beültetett implantátumok mellett pedig a rendszer lehetőséget nyújt operáció nélküli készülék viselésre is. Az egyik ilyen, műtétet helyettesítő megoldás egy merev fejpánt; az úgynevezett Cochlear Baha SoundArc.  

Az eszköz könnyű, a használata egyszerű, könnyen felvehető és levehető, akár egy napszemüveg, viselésével a csontvezetéses hallás ténylegesen megindító élménnyé válik. Gyerekek és aktív felnőttek számára pedig nem elhanyagolható szempont, hogy használat közben biztosan a helyén marad.  

A fejpántra az egyedi igényeket, a halláscsökkenés mértékét szem előtt tartva többféle beszédprocesszort is csatlakoztatni lehet. A legújabb beszédprocesszorok okos készülékekhez is csatlakoztathatók, letölthető alkalmazások segítségével mi szabályozhatjuk és ellenőrizhetjük a működését. A hozzá vásárolható vezeték nélküli kiegészítők pedig még a zajos környezetben is tiszta hallást és beszédértést biztosítanak.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr9314583422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása