HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Tüsszögés, könnyezés, orrfolyás, kaparó torok. Aki allergiás, az az allergia szezonban ezekkel a tünetekkel kénytelen együtt élni. A hol erősebb, hol gyengébb kellemetlenségek mellett az viszont kevésbé ismert, hogy az allergia nem csak ezeket a szerveinket érinti, de a fülünkben is tud problémát okozni. 

shutterstock_750955501.jpg

Ha a fülkürt bezárul

Az allergia következtében a fokozott nyáktermelés és a nyálkahátyák duzzanata miatt elzáródhat a fülkürt, más néven az Eustach-kürt. Ez a középfülben található vékony cső a fül dobüregét köti össze az orrüreggel és amilyen apró, olyan komoly feladatot lát el: a fül szellőzéséért és a nyomáskiegyenlítésért felelős. 

A fülkürt nyílása keskeny, így a a duzzanat következtében könnyen elzáródhat. Ennek bizony csak a baktériumok örülhetnek, hiszen az így felhalmozódott folyadék remek táptalaj lehet a számukra. Mi viszont a megnőtt nyomástól füldugulást érezhetünk, egyensúlyzavarunk és szédülésünk is lehet. 

Az így kialakult fülgyulladás esetében előfordul, hogy nem is tudjuk, mi áll a háttérben. Ha gyakori, rendszeresen visszatérő középfülgyulladástól szenvedünk, érdemes allergiatesztet is végeztetnünk, mert elképzelhető, hogy ez áll a tünetek hátterében. 

shutterstock_793232923.jpg

Különösen gyerekeknél gyakori az allergia következtében kialakult középfülgyulladás, ami a pollenallergia és az ételallergia mellett a poratka allergia is kiválthat. Poratka pedig minden lakásban van, de egy allergiás gyerek esetében egész más takarítási rutinok kialakítására van szükség, érdemes erre is odafigyelni. 

Átmeneti halláscsökkenés

Az allergia okozta fülkürthurut átmeneti halláscsökkenést is okoz, amitől nem kell megijedni, a legtöbbször csak átmeneti, de mindenképpen érdemes szakemberhez fordulni vele. Ha az allergiát gyógyszerekkel illetve odafigyeléssel kordában tartjuk, ezek a tüneteink is megszűnnek. A beszédfejlődés korai szakaszában járó gyerekeknél viszont kiemelten fontos, hogy a halláscsökkenést kezeljük és a lehető leggyorsabban megszüntessük.

A téli időszakban is van miért tüsszögni, de hamarosan beköszönt a tavasz és megkezdődnek az igazi pollenaellergiás időszakok. A tünetek mellett érdemes a fülünkre is odafigyelni és ha úgy érezzük, a fenti problémák bármelyikét tapasztaljuk, mindenképpen forduljunk allergológushoz és fül orr gégész szakemberhez is.

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1114547422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása