HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

Az alternatív gyógymódok iránt érdeklődők már biztosan találkoztak a fülgyertyázás módszerével, amit több mindenre ajánlanak és épp ezért rengeteg a kérdés körülötte. Most igyekszünk tisztázni, mit is tud, vagy mit nem. 

shutterstock_186824822.jpg

A fülgyertya egyes források szerint az amerikai hopi indiánoktól eredő népszerű eszköz. A gyertya valójában egy viasszal átitatott lenvászonból készült, kb. 20 cm hosszú, enyhén kúpos kiképzésű cső. Rendszerint papírból készült gallért helyeznek köré, a belsejében pedig egy gézdarab található, ezek a lehulló égéstermékektől óvják meg a kezelt beteget. 

Mindenre IS jó

A fülgyertyázás során a galléron átbújtatott gyertyát a külső hallójáratba illesztik, meggyújtják, majd egyszerűen megvárják, hogy a gyertya a rajta lévő jelig leégjen. Az akár háromnegyed óráig is tartó kezelés során állítólag az égésnek köszönhetően enyhe vákuum lép fel, ami segít a fülzsírt, baktériumokat, „mérgeket” eltávolítani. Az égés során a fülbe jutó füstnek is gyógyító hatást tulajdonítanak. 

Bizonyítékok?

Alapvetően fontos megérteni, hogy a fülgyertyázásnak tulajdonított hatásoknak nincs tudományosan igazolt alapja. Alkalmazása nem veszélytelen, a sérülések miatt az Egyesült Államokban be is tiltották a gyertyák (fülgyertyák, testgyertyák) gyógyászati célú forgalmazását, illetve az alkalmazása során gyakori, hogy viasz, vagy hamu kerül a fülbe. Nem igazolt a vákum, vagy az, hogy bármit is kiszívna a fülből. 

Ehhez képest olyan problémáknál is javasolják az alkalmazását, mint az allergia, nagyothallás, fülzúgás, fülviszketés, fejfájás, gyulladásoknál, náthánál. Egyes természetgyógyászok azt is állítják, hogy egy fülgyertyás kezelés nem csak a belső fülünket, de az arcüregünket és az agyunkat is megtisztítja és erre bizonyítékul a felhasznált gyertyát szétszedve láthatóak a fülből kiszívott szennyeződések. 

shutterstock_13791772.jpg

Gyanús maradványok

Nem erre szolgálnak bizonyítékul azok a vizsgálatok, amik szerint ugyanazok a maradványok jelennek meg a gyertyában akkor is, ha csak simán hagyjuk őket leégni és közelébe sem kerülnek senki fülének. 

Egy vizsgálat során az is kiderült, hogy a ragacsos fülzsír kiszippantásához jóval nagyobb vákumra lenne szükség, aminek az ereje a dobhártyánkban is komoly sérüléseket okozhatna. A mérések szerint pedig a gyertya nem képes még ennél kisebb szívóerőre sem. Ráadásul pontosan jól tudjuk, hogy a fülzsír szerepe óriási, pontosan ott van, ahol szükség van rá, nem szükséges sem kiszippantani, se más módon kiszedni azt a fülből.

A fülgyertyázás tehát bizonyítottan hatástalan, ám ez nem gátolja meg a használóit és gyártóit abban, hogy a pozitív eredményeket lobogtatva folytassák a kezeléseket. 

Hamis eredet

Időközben a Hopi indián törzs is megelégelte a nem kért hírverést: állítják, hogy semmi közül a fülgyertyához és felkérték az egyik legnagyobb fülgyertya gyártó céget, a Biosun-t, hogy ne nevezze a gyertyáit el róluk. A cég azonban ezt a kérést nem teljesítette és még mindig "Hopi Ear Candles" néven árulja gyertyáit. 

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a fülgyertyázás sajnos nem használ, de nem is árt kategória, a fülünk védelmében a legjobb, amit tehetünk, ha inkább elkerüljük és ha problémánk van, szakemberhez fordulunk.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr8014355777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása