HTML

Leírás

Fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok, pszichológusok, hallásspecialisták valamint a hallás-rehabilitáció területén dolgozó kommunikációs szakemberek vagyunk. A saját nevünkben, a saját nevünkkel blogolunk. Tesszük mindezt a szabadidőnkben, a téma iránti elkötelezettségből és annak szeretetéből. A blog életre hívásának elsődleges célja az volt, hogy biztos szakmai alapokon nyugvó információkat, hazai és külföldi érdekességeket osszunk meg első kézből, a hallásproblémák kezelésének világából.

box2.jpg

Írj nekünk!

iroda@amplifon.com

A halláskárosodás típusainak megismerése és a  középkorúak körében gyakori halláscsökkenések okai után most összeszedtük, milyen problémákkal találkozhatunk idősebb korban és milyen megoldásokban bízhatunk. 

shutterstock_134283266.jpg

A legtöbben ismerünk olyan időseket, akiknél egyértelmű a halláscsökkenés, hiszen a rádiót max hangerőn üvöltetik, hangosan beszélnek és folyton visszakérdeznek. Mégsem élnek hallókészülékkel, pedig borzasztó lehet számukra - a környezetüknek pedig bosszantó -, hogy egyre nehezebb számukra a mindennapi kommunikáció. Sokan sajnos nem tudják, hogy már van rá megoldás, mint ahogy azt sem, hogy mi okozza az időskori hallásromlást? 

Már 50-től meglephet a hallásromlás 

Ugyan a halláscsökkenés nem csak az idősek problémája, a kor előrehaladtával ahogy más érzékszervünk, úgy a fülünk működésének romlása is természetes. Bár már a 30-as éveinkben is tapasztalhatunk halláscsökkenést (ekkor a magasabb hangtartományba eső hangokat kezdjük nem meghallani), a kifejezett romlás ötvenéves kor felett kezdődik meg. Ezt a legtöbbünknek még akár évtizedekig nem válik zavaróvá és csak hetven körül súlyosbodik annyira, hogy szakemberhez forduljunk vele. 

shutterstock_18905350.jpg

A hallóideg

Elérve az ötven éves kort, először a hallás élessége kopik meg, ami a hallóideg károsodásának és az agy hangokat érzékelő és feldolgozó részén történő hanyatlásnak köszönhető. Ezt még nem biztos, hogy észleljük, de ha már gondot okoz a mindennapi életben, érdemes részt vennünk egy hallásvizsgálaton.

Természetesen kortól függetlenül okozhat halláscsökkenést több féle betegség, de egy egyszerű fülzsír dugó is, ezért fontos hogy egyik életkorban se legyintsünk erre. Nem biztos, hogy azonnal hallókészülékre lesz szükség, egy fülmosás is véget vethet a panaszunknak, de jobb, ha a későbbi hallásunk érdekében, nem halogatjuk a vizsgálatot. 

shutterstock_630333221_1.jpg

Pusztuló hallósejtek 

A kifejezetten a korhoz köthető hallásromlást presbyacusis-nak nevezik és általában 65 és 75 éves korunk között tapasztaljuk a tüneteit. A kor természetes velejárója, hogy a belső fül csigájában található hallósejtek pusztulásnak indulnak és sajnos ezek a sejtek nem képesek arra, hogy regenerálódjanak. A vérkeringés idősebb korban szintén romlik, így a belső fül vérellátása is csökken, ami ezeknek a sejteknek a pusztulását okozza. Az érelmeszesedés és a magas vérnyomás elősegíti a presbyacusis kialakulását, így ha ilyen betegségekkel élőknek különösen oda kell figyelniük a rendszeres hallásvizsgálat elvégzésére. 

Hallócsontok 

A hallócsontok sérülése is okozhatja a hallásromlást, ugyanis ilyenkor a hanghullámok vezetése romlik, nagyothallás idézve elő. 

Hölgyem, mit mond??

Az évek múlásával a 30-as éveinkben kezdődő magas hangtartományba eső hanghullámokat is egyre kevésbé halljuk. Jellemzően a nők és a gyerekek beszédét érzékeljük gyengébben, az erős hangok pedig zavaróbbá válnak.

shutterstock_276870956_1.jpg

Az évek alatt összeadódott zajterhelés (a forgalom, a zajos munkahely, hangos zene), vagy a fülbetegségek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy idősebb korra felerősítsék a halláscsökkenést. Ezért fontos, hogy minden életkorban figyeljünk oda magunkra, időben keressünk fel egy szakembert, a nagyothalló időseket pedig segítsük azzal, hogy elmagyarázzuk nekik, az állapotuk természetes és hogy egy hallókészülékkel újra teljes értékű életet élhetnek.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hallasspecialista.blog.hu/api/trackback/id/tr1514059780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása